van der Horst

American Festival Belcar Historic & Youngtimer Cup: De laatste rechte lijn met verschillende titelkandiaten

Start Belcar Youngtimer Cup
Start Belcar Youngtimer Cup
Dit weekend wordt in het kader van het American Festival op Circuit Zolder ook de laatste twee manches afgewerkt van de Belcar Historic Cup en Belcar Youngtimer Cup. Deze twee kampioenschappen, verdeeld over vier Klassen en verschillende Groepen per Klasse volgens de cilinderinhoud, heeft verschillende kampioenen die reeds gekend zijn, maar toch zijn er Klassen en Groepen waar er nog ferm wordt gestreden voor de titel en de ereplaatsen. Er zijn in elke Klasse nog 80 punten te verdienen tegenover 40 binnen de Groepen. Dit kampioenschap telt zeven weekends en vijftien wedstrijden, waarbij de twaalf beste uitslagen worden weerhouden voor de eindafrekening. Drie verplichte schrapresultaten dienen zondagavond dus worden afgetrokken van de einduitslag.
Start Belcar Historic Cup met Corvette van Brankaert en Lotus van François
Start Belcar Historic Cup met Corvette van Brankaert en Lotus van François
In de Klasse 1 voor FIA gehomologeerde Historics is de strijd nog niet gestreden voor de algemene titel. Gentenaar Guy François staat er het best voor en heeft nog een schrapresultaat van 32 punten achter de hand. De Porsche van Luc Geebelen volgt in tweede stelling, maar moet tweemaal winnen van de Lotus. De derde plaats ligt vast. Deze gaat naar de Austin Healy van Robert-Jan T’Hoen. In de Groepen 1A, 1B en 1C zijn de titel reeds verdeeld met François, Geebelen en T’Hoen.

Guy De Baer - Ford GT40
Guy De Baer - Ford GT40
De strijd in Klasse 2 is bijzonder boeiend tussen de Porsche van Xavier Martens die amper 14 punten voor heeft op de Ford Escort MK2 van Michel Kowaleski terwijl ook de Nissan van Dumont op vinkenslag ligt. De familie Damseaux moet onder hun twee uitvechten wie de titel pakt in de Groep2A terwijl Kowaleski reeds zeker is in 2B. Dumont mag op beide oren slapen in 2C terwijl Guy De Baer in zijn Ford GT40 de leiding heeft in 4D, maar de hete adem in zijn nek voelt van Xavier Martens.

Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
In Klasse 3 voor Youngtimer GT gaat de titel opnieuw naar de Porsche 964 Cup van Luc Moortgat. Er zijn nog 80 punten te verdienen en merkgenoot Eric Nulens volgt op 60 punten. Maar toch kan Nulens de Real rijder niet meer bedreigen gezien deze momenteel een overwinning heeft moeten inbrengen als verplicht schrapresultaat.

Eric Nulens - Porsche 964 Cup
Eric Nulens - Porsche 964 Cup
Dus Moortgat start het laatste weekend reeds met een zekere overwinning of 40 punten. Diens ploegmaat Pierre-Yves Paque kan de Found & Baker-piloot Nulens wel nog bedreigen voor de vice titel. Maar dan moet hij minstens tweemaal een tweede plaats pakken en moet hij telkens Nulens achter zich houden.     


Nulens voor Van Elderen
Nulens voor Van Elderen
In de Klasse 4 voor Youngtimers Toerisme heeft Jan Van Elderen in zijn pijlsnelle Ford Sierra Cosworth RS500 gewonnen spel en moet de concurrentie strijden voor de ereplaatsen. Momenteel staat Dirk Van Rompuy in zijn schitterende BMW M3 mooi tweede, maar merkgenoot Evertjan Alders volgt op amper vier punten. Van Rompuy beschikt wel nog over 19 punten bonus tegenover 0 voor Alders inzake de schrapresultaten. Alders moet dus op de baan blijven en mag geen technische averij oplopen. Mario Potters staat met zijn Peugeot 205 GTI via regelmaat en veel zeges in de onderbezette Groep 4B op een vierde plaats en kan nog de top 3 binnen duiken. Alsook de ex Historic-rijder Gust Van
Dirk Van Rompuy - BMW M3
Dirk Van Rompuy - BMW M3
Haelst die tijdens het seizoen van kamp wisselde met zijn Mazda RX3 en nu bij de Youngtimers onderdak vond. Ook hij kan zich nog mengen in de strijd voor de tweede plaats indien de protagonisten steken laten vallen. Hij staat momenteel ex aequo met Potters. Idem voor Ben Thaens in de BMW die in de running blijft. Nog vijf kandidaten dus voor de vice titel met Dirk Van Rompuy in de rol van opgejaagd wild.
Gust Van Haelst - Mazda RX3
Gust Van Haelst - Mazda RX3
Potters dus opnieuw richting titel in 4B terwijl Gust Van Haelst, ondanks zijn seizoenbegin in de Historic toch aan de leiding komt in 4C en zijn leidersplaats moet verdedigen tegen de BMW’s van Thaens en Dierckx.


Erik Bruynoghe - Peugeot 309 GTI
Erik Bruynoghe - Peugeot 309 GTI
Net als in de Klasse 4 heeft Jan Van Elderen ook in Groep 4D gewonnen spel en kan Dirk Van Rompuy de vice-titel pakken. Maar ook hier ligt Alders op de loer. Maar de Antwerpenaar heeft nog zijn bonus van 10 punten en heeft genoeg aan één tweede plaats om vice kampioen te worden na Jan Van Elderen. Maar dan moeten ze ook wel voorbij de Peugeot Turbo van Erik Bruynoghe die zijn wederoptreden doet. Deze heeft niets meer te winnen of te verliezen en wil het seizoen in schoonheid afsluiten.

Foto's: Belcar Historic Cup / Thomas Smets / Ronald Janssens / Niels VaeckDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Historic Cup op vrijdag 19 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons