van der Horst

American Festival: Deldiche Racing wint na thriller - Russel Racing kampioen

Deldiche Racing by JDC Events - Norma M20 FC
Deldiche Racing by JDC Events - Norma M20 FC
Deldiche Racing heeft de slotmanche van het Belcar Endurance Championship 2018, in het kader van het American Festival op Circuit Zolder, gewonnen en dat na een felle broederstrijd met Aqua Protect Racing. Marc Goossens, François Bouillon en Fred Vervisch leken op weg naar de zege nadat de Norma van merkgenoten Tim Joosen, Luc De Cock en Thomas Piessens op minder dan een kwartier van het einde in de Jacky Ickx chicane rondging. Plots werd de blauw-oranje Norma echter bedacht met een stop and go penalty, waardoor Deldiche Racing de zege erfde. Russel Racing eindigde als derde en Hans Thiers, Frank Thiers, Gilles Magnus en Jeffrey Van Hooydonk hadden daarmee voldoende om de algemene titel veilig te stellen. Xavier Stevens en Koen Wauters reden een sterke race, maar moesten op enkele ronden van het einde de klassenoverwinning laten aan Dylan Derdaele en Nicolas Saelens. Het Belgium Racing-duo sloot af op de vierde plaats algemeen, en vanzelfsprekend als eerste GT.
Start 2018 Belcar American Festival
Start 2018 Belcar American Festival
Dylan Derdaele pakte bij het doven van de lichten uit met een kanonstart, maar slaagde er net niet in om Hans Thiers (Russel Racing), die voorbij polesitter Luc De Cock (Deldiche Racing) was gegaan, af te troeven. De Belgium Racing-rijder nam nadien zijn vertrouwde plek in achter de prototypes en concentreerde zich op de overwinning in de Belcar 1-klasse. De Porsche van het duo Derdaele-Saelens leek op een dominante zege af te stevenen, maar na de laatste snelle pitstop kwam de 911 van Indenpendent Motorsport van Koen Wauters en Xavier Stevens plots als leider op de baan, waardoor Derdaele nog alle zeilen moest bijzetten om toch nog het laken naar zich toe te trekken. Fred Bouvy en Damien Coens werden derde in de Porsche van No Speed Limit.

Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
Aqua Protect Racing - Norma M20 FC
Helemaal vooraan nam Marc Goossens (Aqua Protect Racing Team) heel veel risico's in het verkeer om naar voren te kunnen rijden. De Gelenaar kwam op een gegeven moment zelfs bijna in de pitmuur terecht na een overhaaste inhaalbeweging op een gedubbelde wagen, maar hij had toen al even de leiding van de wedstrijd in handen. Achter hem volgden Luc De Cock en Hans Thiers. Ook met François Bouillon aan het stuur bleef de Norma M20 FC #1 in de spits van de race, maar het verschil na de laatste pitstop was wel teruggelopen tot minder dan twee seconden, een rechtstreeks duel dus tussen Fred Vervisch, de leider, en Tim Joossen. Beide rijders kwamen zij aan zij voorbij start/finish, maar een ronde later ging Joossen rond zijn as in een poging om het tragere verkeer achter zich te laten. De strijd leek gestreden, tot een kleine fout bij de pitstop betekende dat de Norma van Aqua Protect Racing Team een stop & go moest uitzitten van tien seconden. Het exemplaar van Russel Racing tikte als derde aan, na een extra pitstop voor Jeffrey Van Hooydonk.

SRT - Mercedes AMG GT4
SRT - Mercedes AMG GT4
De Mercedes-AMG GT4 van SRT waren opnieuw te sterk voor de concurrentie in Belcar 3, al kon de Porsche Cayman GT4 van Marnik Battryn, Johan Huygens en Stienes Longin zich tussen beide wagens van het team van Patrick Selleslagh nestelen. Kenneth Heyer en Wim Spinoy zegevierden, hun teamgenoten Nicolas Vandierendonck, Filip Teunkens en Johan Vannerum werden als derde geklasseerd.

G&R Motorsport - BMW M3 E46
G&R Motorsport - BMW M3 E46
In Belcar 4 was niemand sterk genoeg om een vuist te maken tegen de BMW Z3 M van VDW Motorsport (Ron Van De Water-Pascal Deckers), zeker na de uitvalbeurt van de BMW M3 E46 van G&R Motorsport. AR Performance heerste eens te meer in Belcar 5. De #69 van Olivier Hertsens, Nicolas Hermans en Cedric Baeten reed zo goed als de hele wedstrijd aan de leiding en mag zich dan ook verdiend de winnaar noemen van de laatste race van het seizoen.

--- UITSLAG BELCAR ENDURANCE CHAMPIONSHIP - AMERICAN FESTIVAL (PDF) ---

Foto's: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 21 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons