van der Horst

American Festival: Emotioneel afscheid van de Open Proto’s

Afscheid van de open proto's
Afscheid van de open proto's
Eens werden ze binnengehaald als de redders van het Belcar Endurance Championship om het tanende aantal deelnemers op te krikken, dit weekend rijden ze hun laatste race in de serie, de Open Proto’s. De teams die een open proto inzetten in de Belcar besloten om dit afscheid extra in de verf te zetten met een eerbetoon in de paddock van Circuit Zolder. Op zaterdagnamiddag verzamelden rijders en teamleden zich aan de Bianchibocht rond drie wagens waarbij ieder teamlid een rouwband om had met het opschrift "Open Proto".
Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Norma, Wolf, Ligier, Radical, namen die jaren verbonden waren met het Belcar Endurance Championship, allemaal constructeurs van open proto’s. Werden die wagens eerst gezien als machines gemaakt voor sprintraces, dan bleek met de jaren dat de open proto’s ook echte endurance bolides zijn, ze wonnen zelfs driemaal de 24 Hours of Zolder. Norma richtte zels een speciale trophy in voor rijders die gebruik maakten van hun wagens. Maar in 2022 wijzigt het Belcar reglement en open proto’s zijn niet langer toegelaten, de topklasse wordt immers nu de GT2.

Rouwband Open Proto
Rouwband Open Proto
De finale van het Belcar seizoen 2021 wordt dan ook de laatste Belcar race waar open proto’s toegelaten worden. Om dit afscheid waardig te vieren, werd er zaterdag een bescheiden ceremonie gehouden in de paddock van Circuit Zolder. Rond de Norma’s van McDonald’s Racing en GHK Racing by T2 en de Art Racing Wolf verzamelden de teamleden zich waarbij ieder een rouwband droeg om duidelijk te maken dat het met pijn in het hart is dat ze afscheid nemen van het Belcar Endurance Championship.

Afscheid Open Proto
Afscheid Open Proto
Organisator van de herdenking Vincent Deschans preciseert: “De bedoeling van deze bijeenkomst is louter om ons dankbaarheid uit te drukken dat de open proto’s jaren deel hebben mogen uitmaken van het Belcar Endurance Championship. Ik denk dat we bewezen hebben dat de wagens een plaats hebben in het endurance racen. Natuurlijk zijn wij bedroefd dat we er volgend jaar niet meer bij zijn, maar toch heerst vooral een gevoel van trots en blijdschap dat wij met onze proto’s zoveel jaren de topklasse van de serie vormden. Laat het duidelijk zijn, de open proto’s verdwijnen niet van de circuits in de Benelux, je zult ze de volgende jaren nog te zien krijgen op Zolder, Spa en Assen maar dan in andere series.”

Foto's: Niels Vaeck  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons