van der Horst

American Festival: Emotionele zege voor Longin/Corten

Krafft Racing - Norma M20 FC
Krafft Racing - Norma M20 FC
Bert Longin en Christoff Corten hebben in hun Norma M20 FC de Belcar-manche uit het NASCAR-weekend op Circuit Zolder op hun naam geschreven. De familie Longin brengt daarmee op gepaste wijze eer aan de begin deze week overleden vader van Bert. Dylan Derdaele reed zich de ziel uit het lijf en stuurde de Belgium Racing Lamborghini Huracán naar de tweede plaats algemeen, voor een verbluffend sterke T2 Racing Norma waarin Stephan Heim het stuur deelde met Ian Gepts.
Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Russell Racing by PK Carsport - Norma M20 FC
Jeffrey Van Hooydonk begon in de Russell Racing by PK Carsport Norma als een bezetene aan de Belcar-race over drie uur. Het duurde echter geen tien minuten of de Antwerpenaar had een dubbele Drive-Through penalty aan zijn broek omdat hij tweemaal onder de normtijd dook. "Belachelijk. We kunnen 1:26 draaien hier", noteerden we in de box bij PK Carsport. Ook Tim Verbergt bij merkgenoten Deldiche Racing dook onder de normtijd en Ian Gepts (T2 Racing) lapte de referentiechrono driemaal aan zijn laars. Opvallend: drie Drive-Through penalties later prijkten de Russell-boys Van Hooydonk, Magnus en Hans Thiers alsnog op de tweede plaats in de algemene ranking, op minder dan een minuut van de leider.

GHK Racing by T2 - Norma M20 FC
GHK Racing by T2 - Norma M20 FC
Op een uur van het einde leken we ons te mogen opmaken voor een rechtstreeks duel tussen de rode proto en de Krafft Racing-wagen van Bert Longin en Christoff Corten, maar de vermelde penalty voor Magnus deed al snel een kruis belanden over dat scenario en op 8 minuten van het zwart-wit geblokt diende Magnus zelfs de Norma te parkeren in de Villeneuve-chicane. Iets eerder leek het erop dat GHK Racing by T2 met de laatste ereplaats zou gaan lopen. De op de Norma debuterende Brent Verheyen kreeg in het slotuur de opdracht om de wagen die hij deelt met vader Guy en teameigenaar Pieder Decurtins op het algemene podium te hijsen, maar een ophangingsprobleem besliste daar anders over. De wagen zou uiteindelijk wel terug de pitstraat uitrijden en de derde plaats in de Belcar 1-klasse claimen.

T2 Racing - Norma M20 FC
T2 Racing - Norma M20 FC
Het was evenwel puntenleider Belgium Racing dat met de (algemene) zilveren plak aan de haal ging. Dylan Derdaele zette in de Lamborghini Huracán een 1:30.833 op de klokken en teamgenoot Nicolas Saelens reed eveneens een degelijke stint. Na de problemen bij de Norma #66 had T2 Racing toch wat reden om te vieren met de derde plaats voor de bolide #67 die Ian Gepts deelde met Stephan Heim. Een knappe beloning voor het Zwitserse team, dat de seizoensopener in Zolder nog aan zich moest laten voorbijgaan door o.a. quarantainemaatregelen en bovendien gaf de wederoptredende Gepts meer dan zijn visitekaartje af.

Algemeen Podium 2020 Belcar American Festival
Algemeen Podium 2020 Belcar American Festival
De algemene zege ging dus echter naar Bert Longin en Christoff Corten, die na drie tweede plaatsen eindelijk terug met de zege aanknopen. Het was nochtans geen eenvoudig weekend voor de Krafft-jongens, want het ganse weekend had de wagen af te rekenen met elektrische problemen en vannacht besloot het team nog om de kabelboom te wisselen. Zonder één meter getest te hebben, vatte The Rocket dus de de 180 minuten durende race aan. Bovendien waren er communicatieproblemen tussen Bert Longin en de pitmuur, maar de ervaren racer hield het hoofd koel richting een eerste seizoenszege. Voor Deldiche Racing werd het een race om snel te vergeten. Twee wagens kampten met sensorproblemen en bij de bolide van Boonen/Dejonghe gaf de krachtbron de geest.

Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Red Ant Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Beste Porsche was de 911 van Bert, Yannick en Ayrton Redant, op de vierde plaats algemeen, net voor de Belgium Racing-bolide die Kris Wauters dit weekend deelde met 24H Zolder-recordwinnaar Marc Goossens. John De Wilde en O'Neill Muth eindigden als derde. Belcar 4 telde wederom geen deelnemers, terwijl Küpper Racing (Marco Petry/Bernd Küpper) Belcar 5 won en Belcar 6-solist Simtag Racing de wedstrijd net buiten de top 10 besloot.

De volgende afspraak in het Belcar Endurance Championship 2020 is over 2 weken, wanneer Circuit Zolder in de marge van het tweede Limburgse DTM-weekend opnieuw het strijdtoneel vormt voor de voorlaatste afspraak van het seizoen.

--- Uitslag Race Belcar Endurance Series American Festival 2020 (pdf) --- 

Foto's: Martijn Wouters  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons