van der Horst

American Festival: Familie Longin sluit seizoen af met titel, podium en pole

Stienes Longin 2017 Nascar Whelen Euro Series Junior kampioen
Stienes Longin 2017 Nascar Whelen Euro Series Junior kampioen
De Junior titel in de NASCAR Whelen Euro Series (NWES), een podiumplaats in de World Solar Challenge (WSC) en de pole positie bij de laatste race van het Belcar Endurance Championship. Dat is het positieve bilan waarna de racende familie Longin het seizoen 2017 tevreden afsluit. Zoon Stienes tekende voor de NWES-Junior titel, terwijl vader Bert bij de zeer sterk bezette WSC als derde over de finish reed en enkele dagen later in Zolder behoorde tot het rijderstrio dat voor de pole posite tekende bij de slotrace van het Belcar Endurance Championship.
Stienes Longin - PK Carsport Chevrolet SS
Stienes Longin - PK Carsport Chevrolet SS
Stienes Longin behaalde twee jaar geleden bij zijn debuut in de NASCAR Whelen Euro Series de Rookie Titel en vorig jaar voegde hij daar de kroon in de Elite 2 divisie aan toe. Met die uitstekende resultaten maakte Longin junior dit jaar de overstap naar de loodzware Elite 1 divisie. De youngster (26) toonde een pak maturiteit en stond zijn mannetje tussen de routiniers, wat hem een vijfde plaats opleverde in de algemene eindstand. Stienes liet daarbij diverse gerenomeerde namen achter zich en mocht op veel lof rekenen van collega rijders. Maar boven alles pakte hij in Zolder voor eigen volk de titel in de Junior klasse met 12 punten voorsprong op zijn naaste concurrenten en dat is een topprestatie bij het debuut in Elite 1. “Een seizoen met een titel afsluiten geeft steeds een leuk gevoel”, aldus de NWES-Junior kampioen. “Het was gewoonweg zalig om dit in Zolder te kunnen doen met een pak supporters, familie, sponsors en vrienden erbij. Een pluim gaat naar het PK Carsport team, dat er dit jaar voor gezorgd heeft dat ik naar een hoger niveau kon groeien. We gaan nu ons uiterste best doen en deze winter hard werken zodat ik volgend jaar nog dichter bij de absolute top kunnen komen.
 
Punch Powertrain Solar Team
Punch Powertrain Solar Team
Net als vorig jaar deden de studenten van het Belgische Solar Team een beroep op Bert Longin om hun Punch 2 bolide te besturen tijdens de World Solar Challenge (WK voor zonnewagens in Australië). Bert realiseerde de pole positie en sloot na vijf dagen racen in de verzengende hitte van de Outback de wedstrijd af op een derde plaats. Hij reed een 3021 kilometer lange tocht van Darwin naar Adelaide met de zonnewagen waaraan de studenten anderhalf jaar bouwden. Aan dit wereldkampioenschap namen er 42 teams deel, afkomstig uit 21 landen. “Een prestiatie die ik toch wel hoog inschat en dat niet enkel wat mezelf betreft maar zeker en vast ook voor de studenten die dit met veel doorzettingsvermogen, kennis en passie mogelijk maakten”, aldus bert Longin. “We mogen met z´n allen terugblikken op een zeer succesvolle WK-campagne met een verdiende bronzen medaille als kers op de taart.
 
Bert Longin in de Wolf GB08 Tornado
Bert Longin in de Wolf GB08 Tornado
Vanuit Australië ging het voor Bert Longin via enkele tussenstops naar Circuit Zolder, waar hij de finale van het Belcar Endurance Championship afwerkte samen met Ivan Bellarosa en Frank Beliën. “En ook dat werd een positieve ervaring”, glundert Longin. “We hadden via Wolf Racing Cars een GB08 Tornado ter beschikking, een bolide van de allerlaatste generatie CN2-proto´s, waarvoor mijn dank aan de familie Bellarosa. Ik was (en ben nog steeds) enorm onder de indruk van het potentieel van deze wagen. Het is een waar plezier om met een dergelijke bolide te mogen rijden en team vormen met een fabrieksrijder als Ivan Bellarosa is steeds een bijzondere ervaring. We realiseerden de pole positie en konden in de wedstrijd zelf ook ons mannetje staan. Eigenlijk geeft zoiets je de zin om alsmaar door te gaan en deze ´ouwe jongen´ heeft na dit weekend best wel zin om er nog een jaartje bij te doen”, besluit Bert Longin zijn terugblik.

Longin Media  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons