van der Horst

American Festival NASCAR lost de verwachtingen in, met meer dan 11.000 toeschouwers op zondag

Veel volk zondag op Circuit Zolder
Veel volk zondag op Circuit Zolder
Het American Festival NASCAR op Circuit Zolder werd een succes en dat niet alleen dankzij de weergoden die vooral op zondag voor heerlijk nazomerweer zorgden. Ook de goed gevulde tribunes, de bruisende paddock en de schitterende races droegen ruim tot een meer dan geslaagd weekend bij. Sportief waren de winnaars zonder meer PK Carsport dat de nationale uithoudingstitel behaalde in het Belcar Endurance Championship en de Italiaan Gianmarco Ercoli die beide races van de NASCAR Whelen Euro Series als winnaar afsloot. Bovendien bood dit weekend ook de gelegenheid om twee fantastische mensen te danken voor hun jarenlange inzet voor Circuit Zolder en de autosport in het algemeen: Jacques Heynen die binnenkort afscheid neemt als Voorzitter van de Raad van Bestuur van Circuit Zolder en Lucia Gallucci die eind 2022 een prachtig hoofdstuk in haar professioneel leven afsluit, met name dat van Race Organisation Manager van Circuit Zolder.
  • Hamofa Performance
Lucia Gallucci vlagt de winnaar van de Belcar Endurance Championship race af.
Lucia Gallucci vlagt de winnaar van de Belcar Endurance Championship race af.
Meer symbolisch kon het niet met Lucia Gallucci die na 125 minuten de laatste race van het Belcar-seizoen 2022 afvlagde. “Het is een zeer bijzonder gevoel en ik ben erg emotioneel”, was haar reactie na het einde van de race. “Ik heb hier zoveel mooie herinneringen en anderzijds kijk ik ook enorm naar de toekomst uit.”


 
Jacques Heynen, derde van rechts
Jacques Heynen, derde van rechts
Jacques Heynen had dan weer de eer om dit weekend Grand Marshal van de NASCAR Whelen Euro Series te zijn. “Mijn opdracht als Voorzitter van de Raad van Bestuur zit er inderdaad bijna op, maar ik hou er net als Lucia fantastische herinneringen aan over en ik blijf zeker aanwezig op het mooiste circuit dat er voor mij is.”

 
PK Carsport pakt de titel in het Belcar Endurance Championship
PK Carsport pakt de titel in het Belcar Endurance Championship
Sportief was het PK Carsport dat het laken naar zich toetrok in de finale van het Belcar Endurance Championship. Peter Guelinckx, Bert en Stienes Longin pakten in hun Audi R8 GT2 niet alleen de laatste zege van het seizoen, het trio zette ook met de algemene titel de kroon op het werk. “Fantastisch”, aldus Peter Guelinckx, “om in zo’n sterke omgeving als die van PK Carsport mee te bouwen aan zo’n geweldig succesvol seizoen. Ik heb mijn eerste 24-uurszege gepakt, mijn eerste titel en wil dan ook iedereen bedanken die dit mee mogelijk heeft gemaakt.”
 
Belgium Racing - Porsche 992 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 992 GT3 Cup
Belgium Racing met Michaël Cool en Dylan Derdaele pakte de tweede plaats, voor Jos Menten die in een PG Motorsport Porsche 992 GT3 Cup twintig jaar na zijn eerste race in Belcar een comeback maakte en dus als derde eindigde. De zeges in GTB, TA en TB waren respectievelijk voor Tip Top Rent, TCL Motorsport by AR Performance en Convents Racing Team en zij pakten ook de titels in hun klassen.


Italiaanse furie in Amerikaanse boldies 
Anthony Kumpen
Anthony Kumpen
Uiteraard was het op Circuit Zolder uitkijken naar de Belgische manche van de NASCAR Whelen Euro Series, met een wedstrijd op zaterdag en zondag. Op zaterdag was het de Italiaan Gianmarco Ercoli die in de kleuren van CAAL Racing de zege wegkaapte, voor Vittorio Ghirelli (Not Only Motorsport) en Giorgio Maggi, de beste Junior in het eindklassement. Anthony Kumpen diende bij zijn comeback voor eigen publiek de strijd vroegtijdig te verlaten.
 
In de tweede wedstrijd was het opnieuw Gianmarco Ercoli die het laatste woord had. De Italiaan ging als eerste over de meet voor Anthony Kumpen (PK Carsport), die zijn comeback zo kon vieren en de Nederlander Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) die als derde finishte.
 
Nog veel actie op de piste 

Podium race 2 Belcar Skylimit Sprint Cup
Podium race 2 Belcar Skylimit Sprint Cup
In de Belcar Skylimit Sprint Cup was het in de eerste race Xander Przybylak die in zijn BMW E92 Coupé de zege behaalde, voor Wiebe Wijtzes en Steven Maris, beide ook met een Beierse machine. Wiebe Wijtzes deed het dan in de tweede sprintrace, voor Bart Van Samang en Steven Maris. 
 
Noteren we ook nog dat onze noorderbuur Liam Hezemans de beste was in de beide races van de EuroNASCAR2, in de kleuren van Hendriks Motorsport. 
 
De zeges in de MitJet International waren achtereenvolgens voor onze landgenoot Kevin Caprasse, Sebastien Seveau, nog tweemaal de Belg Kevin Caprasse.

Circuit Zolder

   • Qvick Motors

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons