van der Horst

American Festival: Nieuwssprokkels in de aanloop naar de seizoensfinale

Belcar goes sprint in 2019
Belcar goes sprint in 2019
Het Belcar Endurance Championship gaat zijn slotrace van het seizoen 2018 in. Net zoals u van Autosport.be gewend bent, hebben we ook ditmaal ons oor te luister gelegd in de paddock voor enkele nieuwtjes. Een overzicht!
Frank en Christophe Beliën
Frank en Christophe Beliën
Het Kempische SpeedLover Racing is ook deze wedstrijd aanwezig met een extra wagen, want naast de GHK Racing Porsche 911 van Guy Verheyen en Chris Mattheus prijkt ook de Porsche 911 #991 opnieuw in de tent in paddock zone 0 te Circuit Zolder. Net zoals bij de race voorafgaand aan de 24 Hours of Zolder, is de wagen gereserveerd voor vader en zoon Frank en Christophe Beliën. "We koesterden al geruime tijd plannen om deze wedstrijd af te werken", vertelt de immer goedlachse Frank Beliën. "Christophe heeft nog maar een achttal uur met deze wagen gereden, maar hij maakt steevast progressie. We waren nog op zoek naar een zitje, maar helaas was er geen mogelijkheid meer bij PK Carsport en Belgium Racing. Gelukkig bleek André Vanhoof onze reddende engel."

VR Racing - BMW M235i
VR Racing - BMW M235i
Jochen Stevens, de zoon van 24 Hours of Zolder-winnaar Xavier Stevens, staat dit weekend voor het eerst in zijn leven aan de start van een Belcar Wedstrijd. De jonge West-Vlaming komt uit op een BMW M235i Racing, overigens de enige in het Belcar Endurance Championship-startveld. De wagen is de bolide van VR Racing die twee jaar geleden bij de 24 Hours of Zolder zwaar beschadigd geraakte bij een plotse hevige regenbui. Het team rond de familie Stevens bouwde de bolide terug volledig op en hij dient nu dus als wagen waarop Jochen Stevens zijn eerste stappen mag zetten in het Belgische Kampioenschap uithouding.

Braxx Performance Camaro Leading Car
Braxx Performance Camaro Leading Car
Braxx Racing neemt, in tegenstelling tot bij de 24 Hours of Zolder, niet deel aan de laatste Belcar-race van het seizoen. Het team zet echter wel drie wagens in bij de races van de NASCAR Whelen Euro Series én voorziet bovendien de officiële leading car dit weekend. "Met Braxx Performance zijn we gespecialiseerd in het tunen van Camaro's, zowel op visueel als motorisch vlak", vertelt teameigenaar Jerry De Weerdt trots. "Die aanpassingen kunnen gaan van kleine dingen tot grote updates, de klant bepaalt dat eigenlijk zelf. De wagen die hier dit weekend de leading car is bij zowel NASCAR als Belcar is de allereerste bolide die we bouwden."

Domec Racing Radical RXC
Domec Racing Radical RXC
Ook wederom present voor deze seizoensfinale is de Domec Racing Radical RXC, of moeten we het ondertussen een Domec RXC noemen? De troepen van Luc Dodion hebben de Britse bolide gevoelig doorontwikkeld en maken van quasi elke mogelijkheid gebruik om de "proto GT" te tonen. De 2 uur en vijf minuten durende slotrace zal Patrick Engelen op zijn eentje voor zijn rekening nemen. "Ik heb al langere races gereden, dus ook dit zal wel geen probleem zijn", lacht de Antwerpenaar.

Marchals leiden de wagens af naar de pitlane
Marchals leiden de wagens af naar de pitlane
Rijtijd lijkt dit weekend in het Belcar Endurance Championship een probleem te worden. Op vrijdag en zaterdag stonden er twee sessies van telkens 45 minuten op het menu, maar waarbij rode vlaggen de beide trainingen gevoelig inkortten. Met ook een "korte" endurancerace gepland op zondag (125 minuten), komt het er bij de teams met drie rijders op aan om de beschikbare rijtijd goed in te plannen... en wat geluk te hebben met de mogelijke rode vlaggen.

EMG Motorsport - Porsche 911
EMG Motorsport - Porsche 911
Bij de vorige Belcar-wedstrijd in Spa-Francorchamps ontbrak de EMG Motorsport Porsche van Steve Vanbellingen en Wiebe Wijtzes op het appel. Ook bij de seizoensfinale in Zolder moeten we het stellen zonder de opvallende Porsche. Naar verluidt liep de relatie tussen het team en de rijders niet geheel zoals verhoopt.

VDW Motorsport - BMW Z3
VDW Motorsport - BMW Z3
VDW Motorsport uit Kasterlee is niet enkel nu reeds zeker van de klassetitel, het team staat ook in de algemene rangschikking goed geposteerd. Of het kan doorstoten richting de absolute top van de tussenstand, hangt vooral af van de tegenstand. Het team kijkt dan ook vooral naar deze race als een mogelijkheid om zich te amuseren zonder druk. Dat had rijder Pascal Deckers echter goed begrepen, want hij liet tijdens de kwalificatie prompt zijn beste chrono ooit in Zolder optekenen en dat nadat hij zijn persoonlijke besttijd ook reeds tijdens de manche in het kader van de Zolder Superprix scherper stelde...

PG Motorsport - Porsche 911
PG Motorsport - Porsche 911
De PG Motorsport Porsche 911 van Thijs Heezen en Jos Menten crashte hard tijdens de kwalificaties op zaterdag. "Bij het afdalen van de Sacramentsheuvel moest Thijs uitwijken voor een BMW. Hij ging naast de baan en crashte daarop. Zelf houdt hij gelukkig niets over aan het ongeval, maar de wagen is zwaar beschadigd. Het team is nu op weg naar onze ateliers om een andere Porsche op te halen, dus als alles goed gaat, staan we gewoon aan de start van de wedstrijd", vertelt de eeuwig lachende Paul Geeris aan Autosport.be.

Belcar goes sprint in 2019
Belcar goes sprint in 2019
Belcar-rijders Koen Wauters en Dylan Derdaele maken zoals we eerder deze week meldden hun debuut in de NASCAR Whelen Euro Series. Wauters vervangt Anthony Kumpen, die nog steeds last heeft van zijn blessure opgelopen tijdens de NASCAR-manche in het Franse Tours enkele maanden geleden. Daardoor moet hij tevens verstek geven voor de Belcar-wedstrijd. "Ik voel me een pak beter dan enkele weken geleden, maar ik ben nog niet volledig fit. Gezien ik zowel in het Belcar-kampioenschap als het NASCAR-kampioenschap geen aanspraak meer kan maken op de titel, gaan we ook geen onnodige risico's nemen op medisch vlak. Ik zal wel aanwezig zijn natuurlijk in de box om mijn team te steunen, daar kan je van op aan!"

Foto's: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zaterdag 20 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons