van der Horst

American Festival: PK Carsport zet Belcar-titel in de verf met klinkende zege

Bert Longin, Peter Guelinckx en Stienes Longin
Bert Longin, Peter Guelinckx en Stienes Longin
Tijdens de laatste race van het Belcar Endurance Championship, gehouden in het kader van het American Festival in Zolder, wist Peter Guelinckx, Bert en Stienes Longin met hun PK Carsport Audi R8 LMS GT2 nu ook de algemene Belcar-titel van 2022 op hun naam te schrijven. Ze deden dat met een klinkende overwinning.
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Amper enkele minuten nadat PK Carsport-teambaas Anthony Kumpen bij zijn comeback naar een podiumplaats in de NASCAR Whelen Euro Series reed, mocht Bert Longin de start nemen van de laatste en 125 minuten durende wedstrijd van het Belcar Endurance Championship. “Ik moet toegeven, ik werd best emotioneel toen ik Anthony op het podium zag”, geeft Longin eerlijk toe. “Zijn comeback gaf me hetzelfde gevoel als toen ik – met Anthony als teambaas – vorige zomer voor de zevende keer de 24 Uur kon winnen. Ik ben echt blij voor hem.”

Al snel ging het echter terug naar de orde van de dag. Aan het stuur van de zwart-geel-rode Audi R8 LMS GT2 wist de Leuvenaar bij de start van de Belcar-race onmiddellijk de leiding in handen te nemen.

“Voor de race hadden we gesteld dat we niet zouden beginnen rekenen voor het kampioenschap”, doet Longin het relaas. “Winnen, dat was de opdracht. Ik wist de concurrentie een tijdje achter me te houden, maar dan kwam het tot contact met de Lambo. We vielen terug naar drie, maar nog relatief in de buurt van de leiders.”

PK Carsport - BMW M2 CS
PK Carsport - BMW M2 CS
Ondertussen liep het voor de andere wagen van PK Carsport niet zo goed. Junior Planckaert verloor de controle over de BMW M2 CS – wagen die hij deelde met Andy Peelman en Jurgen Van den Broeck – en raakte de bandenmuur. Einde verhaal meteen.


Bert Longin maakte zich ondertussen op voor de eerste pitstop. Pitstops die dit jaar mee aan de basis van het succes lagen, stelt de Leuvenaar onomwonden. “PK Carsport is het Red Bull van de Belcar”, legt Longin uit. “Als je de hele procedure bekijkt – pit in, eventuele tankbeurt of bandenwissel, rijderswissel, pit out – dan winnen we 7 à 10 seconden per pitstop. Onze concurrenten mogen al stevig trappen om die tijd goed te maken.”

Peter Guelinckx nam de tweede stint voor zijn rekening, en kreeg meteen de moeilijkste opdracht: “Uit strategische overwegingen lieten we Peter op mijn gebruikte banden verder rijden, zodat Stienes met een nieuw setje kon rijden”, legt Longin uit. “Chapeau voor Peter dat hij die uitdaging wou aangaan, en zich ook meer dan behoorlijk uit de slag trok.”

Peter Guelinckx & Bert Longin
Peter Guelinckx & Bert Longin
“Het was vechten”, grijnsde Guelinckx achteraf. “Gelukkig heb Bert en Stienes me op versleten banden het vak geleerd, dus ik kon er wel nog mee overweg. En mijn rondetijden (32.3 – 32.5, red.) mochten nog best gezien worden. In het verkeer was het echter allesbehalve makkelijk, de auto schoof alle kanten op. Maar het moge duidelijk zijn dat het de juiste strategie was om Stienes op nieuwe banden de slotstint te laten afwerken.”

Stienes Longin
Stienes Longin
“Eigenlijk hebben we anderhalf uur endurance gereden en een half uur sprint”, vult Stienes Longin met een brede grijns aan. “Omdat ik over nieuwe banden kon beschikken kon ik makkelijker de wagens voor me aanvallen, door later te remmen en eerder op het gas te gaan. Eens ik aan de leiding lag, had ik het door het verkeer wel wat lastig om een kloofje te slaan, maar eens ik vrije baan had, liep ik al snel wat uit.”

“Het was een topseizoen in de Belcar”, besluit Longin jr. “Iemand vertelde me net dat we dit jaar alle races op Belgische bodem hebben gewonnen. Prachtig toch. Ik wil dan ook Peter Guelinckx, Anthony Kumpen en mijn vader bedanken voor de kansen die ik krijg om zo competitief te kunnen racen.”

Bert Longin kon na zijn zegerecord in de 24 Uur van Zolder trouwens ook een nieuw record op zak steken: hij is de eerste rijder die zeven algemene Belcar-titels op zijn palmares staan heeft. Voor de PK Carsport-troepen houdt het ondertussen niet op: volgend weekend volgt de ontknoping in de Fanatec GT2 European Series, in het Franse Le Castellet. Maar daarover later meer!

PK Carsport/Racemail Press
   • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons