van der Horst

American Festival: Prachtige seizoensafsluiter voor PK Carsport

PK Carsport - Porsche 911 GT3 Cup
PK Carsport - Porsche 911 GT3 Cup
Tijdens het Zolderse American Festival zette PK Carsport geen punt achter de seizoenen in de NASCAR Whelen Euro Series en de Belcar Endurance Championship, maar wel een uitroepteken! Met twee podiumplaatsen voor Stienes Longin, een overwinning voor Guillaume Dumarey en een sterke race van Belcar-duo Bert Longin-Tom Boonen schitterde PK Carsport voor eigen publiek als vanouds.
2018 was niet meteen het makkelijkste seizoen voor PK Carsport, en dat is nog zacht uitgedrukt. Voor de seizoensfinale tijdens het American Festival in Zolder wisten de troepen van het Belgische topteam zich echter nog eens volledig op te laden. Met resultaat.

Stienes Longin - PK Carsport - Chevrolet SS
Stienes Longin - PK Carsport - Chevrolet SS
Beginnen we met de Elite 1-races in de finale van de NASCAR Whelen Euro Series. Stienes Longin bleek het hele weekend lang één van de snelsten van het hele pak, zelfs al werd er bij de concurrentie stevig om de titel gebikkeld. “Ja, ik was een beetje een stoorzender”, grijnst Longin. “Pas op, dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. Ik had niet de druk van de jongens die voor het kampioenschap gingen, maar aan de andere kant wou ik ook niet de rijder zijn die door een of ander manoeuvre de titelstrijd besliste.”

Dat belette Longin niet om in beide races om de zege te strijden. “Op zaterdag reed ik lange tijd aan de leiding, maar op het laatst kwam Alon Day er toch nog langs”, doet de jonge Leuvenaar het relaas. “Niets aan te doen, hij was sterker. Ook in race 2 ben ik Day van bij de start blijven bestoken, maar op drie ronden van het eind blokkeerde ik de wielen. Een stevige flatspot, en het mag een wonder heten dat ik daarna maar één positie verloor.”

Een tweede en derde plaats, met voorsprong het beste resultaat van het seizoen voor Longin. “Topweekend”, besloot hij lachend.

Guillaume Dumarey
Guillaume Dumarey
Ook zijn Elite 2-teammaat Guillaume Dumarey nam die woorden in de mond. En met reden. Hij domineerde het hele weekend, maar op zaterdag vertaalde zich dat niet in een goed resultaat. “Ik lag ruim aan de leiding, maar toen geraakte de versnellingsbak beschadigd”, doet Dumarey het relaas. “Gelukkig kreeg het team het probleem nog voor het eind van de race opgelost, waardoor ik nog een snelle rondetijd wist neer te zetten en een goede startpositie had voor race 2.”
En daar was Dumarey niet te houden. Hij reed van start tot finish aan de leiding en besloot het seizoen op de mooist mogelijke manier, met een zege. “Dit smaakt naar meer”, lachte Dumarey. “Volgend jaar wil ik voluit voor de Elite 2-titel gaan.”

Belcar: zo dicht, en toch zo ver

Het Zolderse weekend had met een Belcar-podium perfect kunnen zijn, maar het stond in de sterren geschreven dat dit deze keer niet zou lukken. “Toch reden we een perfecte wedstrijd, met perfecte pitstops”, doet Bert Longin het relaas. “Onze wissels waren duidelijk sneller dan die van de concurrentie.”
 
Maar in de laatste relais liep het mis. “Kl…", steekt Tom Boonen zijn ontgoocheling niet onder stoelen of banken. "In de Bianchi-bocht verloor ik de controle over de auto. Een rijder voor me was al een paar bochten aan de binnenkant gebleven, en ik probeerde buitenom te gaan. Maar daardoor kwam ik in de kiezel en de rubberbolletjes terecht en begon de auto te schuiven. Een paar seconden dacht ik dat ik hem nog onder controle had, maar toen schoof ik toch de grindbak in. Drie-vier minuten gingen zo verloren. Zonder waren we minstens tweede en misschien wel eerste in de klasse geworden.” Zo werden Boonen en Longin zesde in hun klasse, en derde in de eindstand van het kampioenschap.

Boonen trekt evenwel een positieve conclusie na zijn eerste seizoen met de Porsche. “Ik heb me ontzettend geamuseerd”, stelt de Balenaar. "Ik ben echt verliefd geworden op die Porsche. Het is een auto die ik heel goed aanvoel. Het seizoen liep met hoogtes en laagtes – zonder pech hadden we meer voorin kunnen strijden – maar ik voel wel dat ik geëvolueerd ben en snelheid heb gevonden. Dat was de belangrijkste opdracht voor dit seizoen. Volgend jaar opnieuw!”

Persbericht PK CarsportDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Circuit op maandag 22 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons