van der Horst

American Festival: Stienes Longin wint - Loris Hezemans kampioen

Stienes Longin - PK Carsport
Stienes Longin - PK Carsport
In de laatste race van de ELITE 1 van het seizoen was het Stienes Longin die als winnaar uit de bus kwam. De Leuvenaar vertrok vanaf de derde plaats en kwam met een weldoordachte aanval voorbij Alon Day in de Villeneuve-chicane. Een onverwacht zware regenval op het einde van de race zorgde ervoor dat de Israëliër nog kon naderen, gezien Longin zijn ruitenwisser niet naar behoren werkte. Maar uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in Longin. Daarnaast was ook Loris Hezemans een gelukkig persoon. De Nederlander moest maar één rondje volmaken om zijn allereerste titel op zak te steken, wat hij met succes volbracht.
Crash van Dylan Derdaele
Crash van Dylan Derdaele
Wegens een zeiknatte baan besloot de wedstrijdleiding om de wagens achter de safety car te laten starten. Eens zij gelost werden, kregen we al een eerste ongeval. Dylan Derdaele werd aangetikt door Sebastiaan Bleekemolen op het rechte stuk waardoor hij de muur inschoof. De Belg reed verder met een omhoog geschoten motorkap en gaf wat later op in de pits. Vooraan geraakten Day en Longin voorbij Jacques Villeneuve, maar de Leuvenaar voelde zich als een vis in het water bij deze weersomstandigheden en met een voorgeplande aanval geraakte hij voorbij de Israëliër.

Jacques Villeneuve - Go Fas Racing Chevrolet Camaro
Jacques Villeneuve - Go Fas Racing Chevrolet Camaro
Door een zware regenbui waren de condities nog gevaarlijk op het einde van de race en zag Longin Day nog naderen. Maar hij had genoeg tijd over aan de meet om met een eerste overwinning in ELITE 1 naar huis te gaan. Achter hen zag het er naar uit dat Jacques Villeneuve het laagste podiumtrapje zou innemen, maar door een fout in de laatste ronde kon Marc Goossens profiteren om nog als derde te eindigen. De Canadees zakte nog weg naar de zevende plaats.

Het kampioenschapspodium
Het kampioenschapspodium
Kampioenschapsleider Loris Hezemans moest maar één ronde afleggen om als kampioen gekroond te worden. De Nederlander eindigde uiteindelijk de race als zesde en mag zich de nieuwe kampioen noemen. Dankzij zijn overwinning heeft Longin genoeg punten kunnen verzamelen om over Rocca te springen om zo als vice-kampioen het seizoen af te sluiten.

Foto's: Niels Vaeck - Geert FranquetSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Nascar Whelen Euro Series op zondag 6 oktober 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting American Festival NASCAR Finals.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons