van der Horst

American Festival: Zeges voor Steven Maris en Ruud Boffin bij finale Belcar Skylimit Sprint Cup 2023

Start 2023 Belcar Skylimit Sprint Cup American Festival Zolder Race 1
Start 2023 Belcar Skylimit Sprint Cup American Festival Zolder Race 1
Twee sprints over 30 minuten op Circuit Zolder vormden afgelopen weekend het sluitstuk van de Belcar Skylimit Sprint Cup 2023. Steven Maris was al zeker van de algemene titel en gaf die nog wat extra glans met een zege in de eerste race, terwijl de debuterende ex-profvoetballer Ruud Boffin de met spanning doorspekte laatste sprint op zijn naam schreef. Een terugblik van organisator Andy Jaenen op een uitermate succesvolle finale van het seizoen waarin de Belcar Skylimit Sprint Cup zich zonder twijfel vestigde als meest diverse sprintkampioenschap van de Benelux!
  • LTF
“De eerste manche van het weekend kende een bizarre start, waarbij beide wagens op de eerste startrij… niet vertrokken!”, vertelt organisator Andy Jaenen verbaasd. “Paul Lievens en Bert Van Gansen kwamen er het slechtst van af en moesten meteen de handdoek werpen, waarbij laatstgenoemde niet meer in actie kwam bij race 2. Een spijtige situatie, waarvan kampioen Steven Maris meesterlijk profiteerde. Als een sluwe vos sloop hij van plaats zeven naar de leiding, om die niet meer af te staan. Ruud Boffin finishte op enkele tiende, maar zou door een penalty terugvallen naar de laatste podiumtrede, na Michel Fernandes. Een kampioen en twee debutanten dus op het podium!”

“De tweede wedstrijd stond in de teken van de regen en dus was de bandenkeuze van kapitaal belang. Regenbanden bleken de enige juiste optie en enkele rijders vergaloppeerden zich. Maris en Boffin duelleerden wederom, maar ditmaal trok Boffin aan het langste eind en scoorde zo in zijn eerste weekend meteen een zege. Michael Fernandes mocht wederom mee op het podium.”

“Zoals verwacht streden de Renault Clio-rijders Wouter Manderveld en Tom Van Eenaeme met elkaar in BSSC4, waarbij eerstgenoemde het eerste treffen won. Ook in race 2 zagen we een mooie strijd tussen beide heren, maar het was zowaar de debuterende Max Rosam die terugsloeg na technische problemen in race 1 en triomfeerde in zijn BMW. Knap hoe enkele concullega’s hem na race 1 te hulp schoten om zijn bolide terug strijdwaardig te maken. Tom Van Eenaeme zag zijn voorsprong in de tussenstand slinken, maar hield finaal 4 punten bonus over om de titel te pakken.”

“Ook in BSSC3 speelde de Renault Clio een hoofdrol. Daniel Donkels zette alles op alles om de titel nog naar zijn kamp te halen, maar moest zich ondanks een zege in race 1 tevredenstellen met de eer van vicekampioen. Hij hield op zondagochtend Nick Geelen en Bram Hendrix achter zich, terwijl hij enkele uren later merkgenoot Dieter Stevens zijn eerste seizoenszege zag claimen en zelf Maxim Dirickx afhield voor de tweede plaats. De titel ging echter naar Dirk De Bock, die in de drukst bezette klasse een zesde en zevende plaats scoorde.”

“BMW heerste in BSSC2, met in race 1 de zege voor de wederoptredende Jimmy Adriaenssens, voor Maciej Krolikowski en Tom Vanderheyden en in race 2 Krolikowski’s teamgenoot Karl Chandeck voor het eerst dit seizoen op het hoogste schavot, geflankeerd door Jonathan Demoulin en Dennis Van Hal. Laurens Cloots, reeds kampioen voor het weekend, kon zich optrekken aan P4 in race 2.”

“In BSSC1 stond er geen maat op Kristof Dingemans, die de dubbel pakte. In race 1 mochten Luc Vandenrijt en Milan Feytons mee op het erepodium, terwijl in race 2 Feytons’ teamgenoot Lucas Wijnant de zilveren medaille pakte, voor Davy Van Goethem die zijn allereerste titel mocht vieren.”

“Het bilan na het derde seizoen Belcar Skylimit Sprint Cup is uitermate positief. We sloten het seizoen 2022 af met 25 deelnemers en konden afgelopen weekend rekenen op 45 inschrijvingen. Bovendien is de sfeer in de paddock opperbest; teams helpen elkaar naast de baan en op de piste is er onderling respect en een goede discipline. Wat in 2020 – in volle coronaperiode – startte als een voorzichtig idee van Circuit Zolder Algemeen Directeur Harry Steegmans en mijzelf blijkt nu na drie seizoenen een regelrecht schot in de roos. We gaan voor 2024 dus weinig aan de formule sleutelen, maar daarover weldra meer… Rest mij enkel nog alle deelnemers te bedanken en onze verschillende kampioenen te feliciteren!”

Persbericht Belcar Skylimit Sprint Cup  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons