van der Horst

Analyse: Neuville grijpt Ogier bij de keel

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville blijft de druk op Sébastien Ogier vergroten. Na de Rally van Polen komt de Oostkantonner op 11 punten van de Franse wereldkampioen. Ogier voelt stilaan de wurggreep van de tweevoudige vice-wereldkampioen verstrakken.
Begin maart kwam Sébastien Ogier nog met 38 punten voorsprong op Thierry Neuville terug uit Mexico. Vier maanden verder is die voorsprong teruggebracht tot 11 punten, en dat hadden er nog een pak minder kunnen zijn, want voorlopig heeft Ogier nog steeds het kampioengeluk aan zijn kant.

Sebastien Ogier - Ott Tänak
Sebastien Ogier - Ott Tänak
Ogier reed zaterdag even op een zesde stek rond na een reeks foutjes. Foutjes maken ligt nochtans niet in de aard van de Fransman, maar sinds begin dit jaar is het aura van de onoverwinnelijke vervaald en ervaart hij wat anderen de voorbije jaren meemaakten. Ogier moet op 110 procent rijden om zich helemaal vooraan te mengen, en dat zorgt voor schoonheidsfoutjes en kleine deukjes in de Fiesta en in het aura van de man uit de Gap.

Maar toen kwam dat kampioenengeluk toch even terug. Ogier hoefde geen zure rekening te betalen na een snelle schuiver, Jari-Matti Latvala moest zijn Yaris op kant zetten en Dani Sordo weigerde weer maar eens zijn kopman een handje te helpen. De Spanjaard rijdt een kleurloos seizoen maar haalt wel de constructeurspunten binnen zodat Hyundai hem niets kan verwijten. Neuville zal wellicht in zijn binnenste eens goed vloeken, in het Spaans.

Zelfs Ott Tänak bleek een betere teamspeler, ongewild weliswaar. Door zijn uitschuiver klom Ogier het podium op en pakte hij vier punten op de Power Stage. Dat ging wellicht niet het geval moesten Neu en Ott nog om de overwinning strijden tot het eind. Tegelijkertijd hoeft Ogier niet meer echt rekening te houden met Tänak in de WK-tussenstand. Leken we vorige woensdag nog met vier naar eind 2017 te koersen, dan is het afgelopen weekend wel heel duidelijk geworden dat we in het najaar naar een regelrecht duel tussen Neuville en Ogier gaan.

De Belgische Hyundairijder gaat straks met zes opeenvolgende podia (!) naar Finland waar hij al schitterende dingen liet zien en waar hij een parcours vindt dat goed op dat van Polen lijkt. Geen twijfel mogelijk, Neuville doet straks opnieuw mee voor de knikkers,... En dan moeten we nog naar Duitsland. In de ADAC moet Neuville in staat zijn om de kop te grijpen in de WK-tussenstand (wellicht op een ongelukkig moment met die verdomde Spaanse onverharddag in het verschiet).

11 punten nog...

Foto's: Hyundai Motorsport en Red Bull Pool



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op maandag 3 juli 2017.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons