van der Horst

Andrea Ficarelli: "Dertig wagens aan de start van Gulf 12 Hours is ideaal"

Yas Marina - Yas Viceroy Hotel
Yas Marina - Yas Viceroy Hotel
Deze week werd op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi de vijfde editie van de Gulf 12 Hours verreden, een dubbele zes uurs-race die onderbroken wordt met een periode waarin de teams de tijd krijgen om aan hun bolides te sleutelen. In de schaduw van het imposante Yas Viceroy Hotel nam organisator Andrea Ficarelli even de tijd voor een gesprek met Autosport.be om terug te blikken op niet alleen de aanloop naar deze jubileum editie, maar ook naar het traject dat de afgelopen jaren werd afgelegd. Daarnaast nam de door de wol geverfde Italiaan de tijd om toe te lichten wat de toekomstplannen zijn voor deze uithoudingsrace in het Midden-Oosten.
19 wagens aan de start, dat is weinig
Start Gulf 12 Hours 2015
Start Gulf 12 Hours 2015
"Dat klopt, maar laat ik meteen al stellen dat het hier geen probleem betreft met ons evenement zelf. We hadden meer wagens moeten hebben, overduidelijk, maar de situatie waarin we nu zitten is iets eenmalig. Het is geen crisis of probleem met de markt, maar heel simpel het resultaat van het feit dat vele wagens niet aanwezig konden zijn. Sta me toe dat even kort toe te lichten.

M-Sport Bentley - Bentley Continental GT
M-Sport Bentley - Bentley Continental GT
Er is momenteel één wedstrijd in Sepang, maar dat is niet echt een probleem vanuit het standpunt van de teams; buiten dan misschien de twee Bentley’s welke naar Sepang gingen omwille van hun eigen marketing programma. Op die manier verloren we minstens een paar wagens. Daarnaast hadden we enorm grote interesse van Lamborghini met een gigantisch aantal Super Trofeo-bolides. Ze wilden deelnemen, maar er was een finale race in Sebring, dus Lamborghini verdween meteen uit beeld.

Abu Dhabi Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
Abu Dhabi Black Falcon - Mercedes SLS AMG GT3
BMW is niet enorm competitief hier, dat weten we, en de nieuwe wagen is nog niet klaar en gehomologeerd om hier te rijden. Mercedes, ook daar hebben we de oude wagen omdat de nieuwe pas in januari klaar is. Voor LMP3 merkten we een sterke interesse op, maar toen werden we gewaar dat er een verandering in strategie plaatsvond bij Ginetta. Ginetta besliste om op andere wagens te focussen en dit gaf vervolgens problemen bij de teams waarna ze besloten de wagens van de hand te doen.

Er staat ook een Renault R.S. 01 aan de start. Slechts één weliswaar, verbaast u dat?
Equipe Verschuur - Renault R.S.01
Equipe Verschuur - Renault R.S.01
Uiteindelijk niet. Veel mensen leken vreselijk schrik te hebben voor het endurance-element. Op het moment van verschepen had niemand echt ervaring met endurance (met de R.S. 01 nvdr.) en had iedereen echt bezorgdheden rond betrouwbaarheid. We beschouwen de Renault R.S. 01 echter als een GT3 en we hebben ook de interpretatie van GT3 in onze reglementen daarop aangepast. Dit is sowieso een nieuwe trend gezien de Franse federatie (FFSA nvdr.) de wagen aanvaardt als een GT3. Omdat we van Renault Sport alle informatie kregen over de beperkingen die ze hebben toegepast, weten we dat de wagen, tenminste in deze configuratie, minder competitief is dan een GT3.

Wat zijn uw plannen voor de toekomst?
We bekijken een aantal dingen die we mogelijk kunnen aanpassen, maar daarover later meer. We willen vooral werken naar een dertigtal wagens aan de start van deze race, dat is voor ons een ideaal
Zonsondergang Yas Marina Abu Dhabi
Zonsondergang Yas Marina Abu Dhabi
getal. Dubai heeft 100 wagens, is dat een goed resultaat? Zonder twijfel, eerst en vooral, maar de helft van de wagens zou hier simpelweg niet aanvaard worden omwille het verschil in snelheid. Ik denk ook niet dat het een positief resultaat is om een race te hebben waarbij er elke vijftig meter een wagen rijdt. Dat gezegd zijnde, het is een fantastisch evenement en goed voor deze regio, maar de Gulf 12 Hours is een ander product. Het is nog niet zo ver ontwikkeld, maar we kunnen gerust nog tien jaar door gaan!

Foto's: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Circuit Internationaal op zondag 13 december 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gulf 12 Hours.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons