van der Horst

Anthoine Hubert: gestorven bij het najagen van zijn levensdroom

Anthoine Hubert
Anthoine Hubert
Afgelopen weekend sloeg het tragisch noodlot toe op het circuit van Spa-Francorchamps. Tijdens de hoofdrace van de Formule 2, die amper enkele ronden onderweg was, verongelukte Anthoine Hubert bovenop de Raidillon na een bijzonder zware crash. Voor de 22-jarige Fransman die bezig was aan zijn debuutjaar in de Formule 2 kon geen hulp meer baten. Hubert stierf, op de springplank naar de Formule 1.
Anthoine Hubert
Anthoine Hubert
Anthoine Hubert werd op 29 september 1996 geboren in Lyon. Als zoon van François Hubert, die op de Franse rallywegen verre van een onbekende was, zit de autosport meteen in zijn DNA. Hubert maakt al op jonge leeftijd zijn debuut in de Franse kartsport en deed het daar niet onaardig. In 2010 maakt hij zijn internationaal debuut in de Academy Trophy. Hubert eindigt daar na Niklas Tiihonen als tweede. Charles Leclerc, toen al een boezemvriend, eindigt als vijfde. 

Anthoine Hubert
Anthoine Hubert
2011 wordt het jaar van de bevestiging en de Fransman neemt deel aan zo goed als alle internationale wedstrijden en pakt de derde plaats op het wereldkampioenschap karting. Opnieuw laat hij een bekende achter zich: Antonio Giovinazzi. Zijn sterke prestatie levert hem een startbewijs voor de ERDF Kartmasters op. De Franse autosportbond selecteert tien junioren die het in het bekende stadion van Bercy in Parijs tegen elkaar mogen opnemen. De lijst van deelnemers is indrukwekkend met naast Hubert onder andere ook Nyck De Vries, Lance Stroll, George Russell, Esteban Ocon en Charles Leclerc. Het getuigt nog maar eens in welk indrukwekkend rijtje rijders Anthoine Hubert zijn sporen verdiend heeft. Alvorens in 2013 de overstap naar de autosport te maken, laat Hubert nog één keer van zich horen door in 2012 wederom derde te worden in het wereldkampioenschap karting. Opnieuw komt hij Leclerc tegen op het podium.

Zijn entree in de autosport wordt er eentje door de grote poort. In thuisland Frankrijk weet Hubert in zijn debuutjaar meteen de titel in de Franse F4 in de wacht te slepen. En hoe, de Fransman blaast de tegenstanders weg en richt zijn pijlen voor 2014 op de Formule Renault Eurocup. Na een moeizaam eerste seizoen, pakt hij in 2015 zijn eerste overwinningen in de klasse en wordt hij vijfde in de eindstand.

Anthoine Hubert - Van Amersfoort Racing
Anthoine Hubert - Van Amersfoort Racing
Opnieuw toont Hubert zijn doorzettingsvermogen en gaat hij verder in het najagen van zijn grote droom. Hubert tekent bij Frits Van Amersfoort voor een seizoen in de Europese Formule 3, waarin hij op de Norisring zijn eerste en enige zege van dat jaar behaalt. In 2017 schakelt hij over naar de GP3 en vindt hij onderdak bij ART Grand Prix, waar hij podiumplaatsen in onder andere Monza en op de Hungaroring verzamelt. In 2018 blijft Hubert het Franse team trouw en gaat het hem voor de wind: niet enkel de titel komt op naam van Hubert, hij wordt bovendien opgenomen in het Renault Sport Academy-programma van de Franse constructeur. 

Anthoine Hubert - Arden
Anthoine Hubert - Arden
Dankzij de steun van Renault Sport, komt Hubert opnieuw een stapje dichter bij zijn droom. Hij verschijnt in 2019 aan de start van het Formule 2-kampioenschap, waarin de talentvolle Fransman meteen de overwinning in het mondaine Monaco en die in zijn thuishaven Le Castellet op zijn naam schrijft. Hij komt als achtste in de tussenstand, en tweede in het rookie-kampioenschap, naar de Ardennen afgezakt voor wat de laatste race in zijn veel te korte carrière zou worden.  Zijn grote droom najagend, sterft Anthoine Hubert afgelopen zaterdag in een noodlottig ongeval op Spa-Francorchamps.

Autosport.be wenst familie, vrienden en nabestaanden veel sterkte in deze zware tijden. 

Foto's: Kartphoto, Georges Decoster, Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Formule 2 op dinsdag 3 september 2019.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons