van der Horst

Antwerp Classic: Nabeschouwing van de organisatoren

Het werd een felbevochten wedstrijd in Rijkevorsel tijdens de Antwerp Classic. De winst was er voor het ervaren duo Jan Eysermans en Wim Poulmans op de Subaru Impreza GT en zij deden dat met een verbazingwekkende puntenscore van... een half punt!
Voor wie niet vertrouwd is met het verloop van een Classic wedstrijd, vereenvoudigd gaat dat als volgt: wie het geheime traject via het meegeleverde roadbook het beste kan volgen, wordt de winnaar. Onderweg zijn er controleposten en controlebordjes. Wie die verkeerd noteert, krijgt strafpunten. En er zijn tijdstrajecten die tegen het juiste gemiddelde dienen te worden afgelegd. Wie zich te vroeg of te laat aanmeldt, die krijgt strafpunten. Nul punten is dus een perfecte score, want dat betekent dat er geen enkele fout werd toegekend. Winnen met een half puntje in Classic, dat is het equivalent van een Verstappen en een Hamilton die zij aan zij over de finish rijden.

Let wel, ook de achtervolgers deden het uitstekend want dat halve puntje, dat moesten Steven en Jos De Man, op hun mooie Matra Murena, al toegeven in het eerste van de drie delen van de wedstrijd. Het tweede en derde deel zag maar liefst vier duo’s, die allen nog eens tweemaal een foutloos parcours aflegden. Eysermans en Poulmans werden tevens de winnaars in de klasse Youngtimer en Steven en Jos De Man op de tweede plaats waren de winnaars in de klasse Oldtimer. De derde plaats (en de tweede bij de oldtimers) was er voor een ander, al even geroutineerd duo, Pascal Buelens en Frank Bersipont op de vertrouwde Volvo Amazon. Dan moeten we even zakken naar de vijfde plaats en de Opel Astra van Bart Babeliowsky en Hendrik Jaeken om de winnaars in de klasse Toertimer te zien.

De organisatie kon alleen maar besluiten dat “de Antwerp Classic 2022 weerom een geslaagde editie kan genoemd worden”, en dankte alle deelnemers, medewerkers en officials om er weeral een toffe dag van te maken. Er staan de komende weken wel meer navigatiewedstrijden op het programma, te beginnen hier vlakbij, met de Titanicrit in Kasterlee volgende week, waarna het weer naar West-Vlaanderen gaat met de Trimard Classic.

Jan Eysermans, winnaar samen met Wim Poulmans

“Eerlijk gezegd waren we zelf heel verbaasd met de lage punten. Een half punt, dat is één seconde te laat op een traject van meer dan 20 kilometer. Een echte verklaring heb ik er niet voor, want onze regelmatigheidstrajecten in de Leeuwenrit vorige week waren slecht. Het kan liggen aan het feit dat we daardoor de ijking van de tripmaster iets lager hadden gezet, om net die fouten te vermijden, zodat die nu toevallig perfect stond. Het moet gezegd worden dat het RT’s waren zonder valletjes, het was enkel rijden op gemiddelde, op regelmaat, op mooie rechte wegen. De snelheid valt dus niet telkens weg en we werden ook niet afgeleid door andere zaken als bordjes of scherprijders. Omdat we zelf ook parcoursuitzetters zijn, zien we de zaken misschien duidelijker en bekijken we situaties kritischer. Dat helpt wellicht om de oplossingen beter te zien. De laatste weken zitten we, in voorbereiding van de Titanicrit, constant in de weer met een roadbook. Dit was voor ons dan ook een wedstrijd om even te ontspannen, we schreven ons ook als laatste in en we vertrokken ook laatste aan de start. Nu, als je dan maar een half punt moet toegeven na deel 1 dan stijgt de spanning wel en dan wil je toch winnen. Maar we wilden relax rijden, zonder gedoe. De organisatie zorgde voor een fantastisch roadbook met duidelijke situaties en overzichtelijke kaarten. De combinatie van dat alles bracht ons de zege.”

Persbericht VAS RallyDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VAS Rally op donderdag 24 maart 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons