van der Horst

Aragon: Jean-Karl Vernay bezorgt Alfa Romeo eerste overwinning

Winnaar JK Vernay met Gilles Magnus
Winnaar JK Vernay met Gilles Magnus
Nagenoeg twee jaar na zijn Audi-zege in Macau kwam Team Mulsanne-rijder Jean-Karl Vernay op MotorLand Aragon opnieuw op de bovenste podiumtrede te staan. De Alfa Romeo-piloot ging bij de start in één ruk aan polesitter Norbert Michelisz en Gilles Magnus voorbij en hoefde naderhand nooit meer om te kijken. Nadat Santiago Urrutia Gilles Magnus een eind verder naar de derde plaats verwees, was de winnende tiercé gekend. In een erg gesmaakte race waarin op alle niveau's om elke centimeter werd gestreden wist puntenleider Yann Ehrlacher negen plaatsen goed te maken om elfde te eindigen, twee plaatsen beter dan titelrivaal Esteban Guerrieri die voor hem was gestart. Dankzij diens derde stek kroonde Gilles Magnus zich (naar verluidt) nu reeds tot Rookie Driver of the Year.
  • 24 Hours of Zolder
Santiago Urrutia - Cyan Performance Lynk & Co
Santiago Urrutia - Cyan Performance Lynk & Co
Polesitter Michelisz maakte het Vernay  erg makkelijk toen hij buurman Magnus bij de start helemaal naar de muur toe drukte en hierdoor de deur voor de Fransman wijd openzette. Santiago Urrutia ging dadelijk aan de Comtoyou-piloot voorbij, onze landgenoot zou na een verder foutloze race derde eindigen achter de nog maar eens  snelste Lynk&Co-rijder. Michelisz van zijn kant had geen voet aan de grond en viel al snel een eind terug; géén eerste zege dus voor de Hongaar die vrede moest nemen met een zesde plaats, ver achter Mikel Azcona en Gabriele Tarquini die als vierde en vijfde aantikten.

Tussen de vele, ongebruikelijk sportieve duels in een ontketend peloton, was het uitkijken naar de prestaties van titelrivalen Yann Ehrlacher en Esteban Guerrieri. Eerstgenoemde was na een motorwissel pas als 20ste van start gegaan maar tekende voor een sterke remonte naar P11, waarbij hij tevens knap aan de Argentijn voorbij ging.  Guerrieri van zijn kant boekte met de zwaar beladen Honda slechts drie plaatsen winst om dertiende te eindigen.

Comtoyou-topper Gilles Magnus lukte niet alleen een nieuw podium, de Schotenaar verzekerde zich met nog vijf races te gaan ook reeds van de Rookie Driver of the Year-titel. Onze landgenoot start in race 2 vanuit achtste stelling maar heeft in de afsluitende race waarin hij vanuit polepositie start andermaal uitzicht op een eerste zege. "Dat ik nu reeds zeker ben van de rookietitel neemt veel druk van mijn schouders. Het niveau is heel hoog en er worden weinig fouten gemaakt. Voor race 3 waarin ik vanop de pole start, denk ik te weten in welke richting de auto af te stellen, dus het vertrouwen is er" aldus de RACB National Team-rijder. 

 
Debutant Nicolas Baert finishte als 17de. De 19-jarige Comtoyou-rijder miste eerder FP1 wat hem zeker niet hielp bij het doorgronden van de voor hem nieuwe Goodyear-rubbers. Bij de start werd hij naar eigen  bovendien geconfronteerd met een erg agressief peloton. Tom Coronel kende ontstekingsproblemen en moest voortijdig pitten, een lot dat ook Thed Björk en Aurélein comte was beschoren.

In de puntenstand loopt Ehrlacher twee punten uit op Guerrieri. Vernay is nu alleen derde, voor Yvan Muller en Magnus die is opgeklommen naar P5 op 57 punten van Ehrlacher. 

Uitslag Race 1

Kampioenschap Rijders na Race 1

Stand Rookie Driver na Race 1

Stand WTCR Trophy na Race 1

Foto's: FIA WTCRDit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 1 november 2020.
  • St. Paul

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons