van der Horst

Aragon: Lynk & Co domineert kwalificatie met pole voor Urrutia (2) en Muller, Guerrieri KO

Santiago Urrutia - Cyan Performance Lynk & Co
Santiago Urrutia - Cyan Performance Lynk & Co
Yann Ehrlachers titelkansen kregen een heuse boost zaterdagnamiddag in qualifying op Motorland Aragon. Waar de Lynk & Co-rijder morgen als vijfde, zevende en tweede van start gaat, wachtte titelrivaal Esteban Guerrieri een dramatische kwalificatie waarin de Honda-rijder niet verder geraakte dan een achttiende tijd. Ster van de dag was andermaal Santiago Urrutia die zowel in race 1 als race 3 vanop de pole van start gaat. Yvan Muller maakte er via een tiende tijd in Q2 een Lynk & Co-hattrick van. Nathanaël Berthon haalde niet voor het eerst Q3, de Comtoyou-piloot start in de seizoenafsluitende confrontatie als derde. Gilles Magnus lukte tweemaal de achtste tijd, wat onze landgenoot een derde startplaats en mogelijk een podium in race 2 oplevert.
Yann Ehrlacher - Santiago Urrutia - Nathanaël Berthon
Yann Ehrlacher - Santiago Urrutia - Nathanaël Berthon
Esteban Guerrieri grijpt zo goed als zeker voor de tweede maal op rij naast de titel. Na wegens remproblemen de volledige tweede oefensessie te hebben gemist, verwees een dramatisch slechte Q1-sessie de Honda-rijder naar een achttiende startplaats voor alle drie de wedstrijden. Met Jean-Karl Vernay naast polesitter Santiago Urrutia op de eerste startrij voor race 1 en een vijfde startplaats in race 3, komt  Guerrieri's tweede plaats in de puntenstand zelfs in gevaar. Hoewel dertig kilogram lichter dan veertien dagen geleden, waren de Honda's nergens vandaag, met een teleurstellende elfde (Q1) en twaalfde tijd (Q2) voor Nestor Girolami als 'beste' resultaat.

Gilles Magnus start als derde in Race 2
Gilles Magnus start als derde in Race 2
Jean-Karl Vernay en Mikel Azcona hadden zich in beide oefensessies telkens voorin gemeld. Terwijl Vernay zich via de snelste chrono in Q2 van een stek in Q3 verzekerde, greep de Cupra-rijder voor 52/1000sten dan weer naast de Q3-cut. De Fransman ging in de shoot out echter al te gretig van start, miste kompleet de eerste bocht en bleef zonder chrono achter. Urrutia, na Q1 reeds zeker van de pole in race 1, moest in Q2 enkel Vernay voor zich dulden; in tegenstelling tot de Alfa Romeo-piloot tekende de Uruguyaan wél present in Q3 waarin de Lynk & Co-nieuwkomer merkgenoot Ehrlacher voor 152/1000sten de laatste pole van het seizoen ontzegde.

In de stand loopt Ehrlacher 31 punten uit op Guerrieri, de Argentijn zelf telt nog slechts resp. 13, 15, 16 en 17 punten meer dan Jean-Karl Vernay, Yvan Muller, Santiago Urrutia en Gilles Magnus. 

Uitslag Q1
Uitslag Q2
Uitslag Q3
Kampioenschap na Qualifying

Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 14 november 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons