van der Horst

Aragon: Thed Björk boekt eerste seizoenzege, Gilles Magnus vijfde (+ quote)

Thed Björk - Cyan Racing Lynk & Co
Thed Björk - Cyan Racing Lynk & Co
Gilles Magnus is er niet in geslaagd zijn pole voor race 3 in een eerste WTCR-zege om te zetten. Voortschrijdende gripproblemen deden de Audi-piloot uiteindelijk terugvallen naar de vijfde plaats achter winnaar Thed Björk, revelatie Santiago Urrutia, Gabriele Tarquini en Comtoyou-teamgenoot Nathanaël Berthon. Puntenleider Ehrlacher kende net als oom Muller motorproblemen en finishte twaalfde, twee plaatsen achter rivaal Esteban Guerrieri.
  • STX Motorhomes
Start race 3
Start race 3
Bij de start raakt polesitter Gilles Magnus geklemd tussen de Lynk&Co's van Thed Björk en Santiago Urrutia. Björk neemt het voortouw en ook de Uruguyaan gaat aan onze landgenoot voorbij maar de Belg herneemt meteen daarna zijn goed op de Zuid-Amerikaan.

De RACB National Team-rijder komt dadelijk zwaar onder druk van Urrutia waardoor Bjork ietwat afstand kan nemen. Een voorsprong die  meteen teniet wordt gedaan wanneer Luca Engstler Nestor Girolami van de sokken rijdt en de safety car moet uitrukken. 

Bij de herneming blijft alles bij het oude: Björk neemt Magnus, Urrutia, Berthon, Vernay en Tarquini op sleeptouw. Volgen Azcona en Ehrlacher die door oom Muller wordt afgeschermd voor mogelijke aanvallen van de achteropkomende Esteban Guerrieri.
 
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
De Goodyear-rubbers op de Comtoyou Audi's lijken de beduidend hogere temperaturen minder goed te verteren; Magnus en Berthon kampen met gripproblemen en de Belg bezwijkt na zeven ronden onder de druk van Urrutia. Naderhand zal de Schotenaar ook nog Tarquini en Berthon aan zich voorbij zien gaan en op een teleurstellende vijfde plek eindigen, weliswaar voor JK Vernay. Een niet onbelangrijk detail want hierdoor beperkt de kersverse Rookie-kampioen de kloof naar WTCR Trophy-leider Vernay tot vijftien punten.

Mikel Azcona, Josh Files, Tom Coronel en Esteban Guerrieri vervolledigen de top tien van deze derde race waarin een door motorproblemen geplaagde Yann Ehrlacher na een remonte van vier plaatsen alsnog naar P12 terugvalt. Nicolas Baert sluit zijn WTCR-debuut af met een elfde stek. De Comtoyou-rijder scoort evenwel geen punten waardoor Ehrlachers puntenverlies op Guerrieri verwaarloosbaar is. 

Ehrlacher blijft leider voor Guerrieri
Ehrlacher blijft leider voor Guerrieri
In de puntenstand behoudt Ehrlacher een bonus van 26 punten op de Argentijn, Vernay en Muller - eveneens door motorproblemen geplaagd en pas 14de - delen nu opnieuw de derde plaats op amper 16 eenheden van Guerrieri. Magnus volgt slechts elf punten verder en ook voor de Belg ligt de tweede plek met 85 punten te verdelen nog voor het grijpen. Achter Magnus delen Azcona en Urrutia de zesde plaats. Laatstgenoemde mag zondermeer de man van het weekend worden genoemd. De oud-WRT-piloot eindigde maar liefst drie keer op het podium en scoorde 59 punten. 

Gilles Magnus wint Rookie of the Year-titel
Gilles Magnus wint Rookie of the Year-titel
Magnus: "Ik ben blij de Rookietitel nog voor het einde van het seizoen te winnen, het toont dat we de snelheid hebben en zelfs als rookie voorin kunnen meespelen. Vandaag werd niet de dag waarop we gehoopt hadden. Het einde van de tweede race was slecht, we gingen in de verkeerde richting en moeten analyseren wat er verkeerd liep want binnen twee weken staan we hier terug. In race 2 werd het me al duidelijk dat ik niet voldoende snelheid had om race 3 te winnen. We probeerden iets maar dat pakte verkeerd uit en bovendien werd de bandenslijtage op het einde steeds erger. Daarenboven moest ik Nathanaël voorbijlaten, daar moeten we het binnen het team nog over hebben want normaliter had ik dit in deze omstandigheden niet gedaan. Ik ben de RACB dankbaar voor de steun, zonder hen zou ik hier trouwens niet zijn, zij bieden Belgische youngsters mogelijkheden die die anders nooit zouden krijgen."


Uitslag Race 3

Stand Rijders 

Stand WTCR Trophy 

Stand Teamkampioenschap

Stand Rookie Driver


Foto: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 1 november 2020.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons