van der Horst

Argentinië: Nabeschouwing Citroën Racing

José-María López reed gisteren voor Citroën Racing een ware 'clean sweep' tijdens zijn thuisrace in Argentinië, met twee overwinningen en een pole position. Yvan Muller, Pechito's grootste rivaal voor de WTCC-titel, reed eveneens tweemaal naar het podium, terwijl Sébastien Loeb als vierde en zesde finishte. López sprokkelde door zijn resultaat het maximale aantal punten bij elkaar en heeft zijn voorsprong op Muller nu verder uitgebreid tot 60 punten.
  • St. Paul
Toen de lichten in Race 1 op groen sprongen, vertrok José-María López met een prima start vanaf pole position en bereikte hij in leidende positie de eerste bocht, gevolgd door Norbert Michelisz, die Yvan Muller en Sébastien Loeb in het strijdgewoel vóór bleef. Ronde na ronde werden de gaten groter, hoewel Muller zich continu bedreigd wist door Loeb. Na 13 ronden en een snelheid die een kwalificatiesessie waardig was, passeerde Pechito López onder het toeziend oog van 40.000 toeschouwers als eerste het zwart-wit geblokt. De twee andere Citroëns finishten als derde en vierde, achter Michelisz.

Een paar minuten later werden de auto's alweer opgesteld voor Race 2. Met de top tien uit de kwalificatie in omgekeerde startvolgorde beloofde deze tweede race veel meer spektakel dan de eerste. En zo geschiedde. Sébastien Loeb viel direct drie plekken terug door een slechte start, terwijl Yvan Muller voor een voorzichtige benadering koos. Pechito López profiteerde daar maximaal van en vocht zich snel een weg naar voren, waardoor hij bij de eerste doorkomst al op een zevende plek lag. Vervolgens trakteerden de drie Citroëns het publiek op een reeks van inhaalmanoeuvres, waarbij de mooiste toch wel die van Yvan Muller was, die drie hele ronden nodig had om Tom Chilton te passeren, na een fel maar fair gevecht. Maar uiteraard ging alle aandacht uit naar thuisrijder en publiekslieveling José-María López, die Rob Huff verschalkte en met nog vijf ronden te rijden de leiding overnam en die niet meer afstond. Aan de streep toonde hij zich zowel uitgeput als emotioneel door het onthaal door zijn fans, als waardering voor zijn twee zeges. Op het podium werd López opnieuw vergezeld door Yvan Muller, die als derde eindigde. Voor Sébastien Loeb was er een zesde plaats.

Yves Matton, hoofd van Citroën Racing: "Dit weekend was één van de meest emotionele uit de historie van Citroën Racing. Hij liet het misschien niet blijken, maar Pechito lag enorm onder druk en wilde maximaal presteren voor zijn fans. Hij ging diep, maar werd de eerste coureur die dit jaar de perfecte score realiseerde. Yvan heeft er alles aan gedaan om bij hem te blijven, maar het gat in de WK-stand is groter geworden. Wat niet wil zeggen dat het resterende deel van het seizoen niet interessant wordt, want er liggen nieuwe circuits in het verschiet."

José-María López: "Sommige mensen zullen het wellicht te politiek correct vinden om in eerste instantie iedereen te bedanken, maar dat is nu eenmaal wat ik nu voel. Zonder mijn familie en zonder Citroën zou ik hier nu niet zijn. Ik ben er trots op deel uit te maken van Citroën Racing en Yvan en Seb als teamgenoten te hebben. Mijn grote ervaring op dit circuit heeft me veel geholpen, maar ik maakte me zorgen over de starts, want dat blijft mijn zwakke punt. Gelukkig liep alles ditmaal gesmeerd. Race 2 was echt spannend. De auto werd alsmaar sneller en ik kon door het veld naar voren rijden om de eerste plek over te nemen. Het was een perfect weekend, en ik zou geen plek weten waar ik zo'n prestaties liever had willen neerzetten."

Yvan Muller: "Je moet nooit opgeven, maar ik moet toegeven dat José dit weekend sneller was. Toen ik me dat realiseerde, moest ik de schade zoveel mogelijk beperken en proberen niet te ver achterop te komen in het WK. Het team heeft het fantastisch gedaan en ik heb mijn best gedaan het maximale uit de auto te halen. Race 2 was leuk, vooral de strijd met Chilton."

Sébastien Loeb: "Een vierde en zesde plek is geen droomresultaat, maar dit weekend heeft zeker positieve punten opgeleverd. Ik slaagde er in door het veld naar voren te komen, met een meer aanvallende impuls en diverse mooie inhaalmanoeuvres. Al met al was het voor mij een mooie ervaring, maar ik focus me hoofdzakelijk op 2015. Ik sta op 100 punten van Pechito, dus voor de titel doe ik dit jaar niet meer mee."

UITSLAGEN EN STANDEN

UITSLAG RACE 1
1. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Norbert Michelisz (Honda Civic WTCC)
3. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
5. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
Snelste ronde: José-María López (1'46''456)

UITSLAG RACE 2
1. José-María López (Citroën C-Elysée WTCC)
2. Rob Huff (Lada Granta 1.6T)
3. Yvan Muller (Citroën C-Elysée WTCC)
4. Gabriele Tarquini (Honda Civic WTCC)
5. Tiago Monteiro (Honda Civic WTCC)
6. Sébastien Loeb (Citroën C-Elysée WTCC)
Snelste ronde: José-María López (1'45''926)

WK-TUSSENSTAND RIJDERS
1. José-María López: 310 punten
2. Yvan Muller: 250 punten
3. Sébastien Loeb: 213 punten
4. Tiago Monteiro: 146 punten
5. Gabriele Tarquini: 121 punten

WK-TUSSENSTAND CONSTRUCTEURS
1. Citroën Total: 686 punten
2. Honda: 454 punten
3. Lada: 247 punten

Citroën Racing Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Touring Car Championship op dinsdag 5 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Termas de Río Hondo.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons