van der Horst

Assen: Patrick Lamster Belgische winnaar voor bomvolle tribunes

Patrick Lamster/Donald Molenaar - EMG Motorsport Porsche 997
Patrick Lamster/Donald Molenaar - EMG Motorsport Porsche 997
Ook de tweede wedstrijd van de Supercar Challenge Powered by Pirelli in Assen, voor maar liefst 87 500 toeschouwers, is uitgedraaid op een Belgische overwinning. Helemaal vooraan won Berry van Elk (Mosler MT900R) de Super GT-klasse, terwijl Patrick Lamster met zijn Nederlandse teamgenoot Donald Molenaar (Porsche 997) de GTB-categorie op zijn naam schreef. Aan de andere kant was er wel heel wat pech voor de Belgen in Supersport en Sport.
Jurgen Smet - Renault R.S.01
Jurgen Smet - Renault R.S.01
Een podiumplaats zat er vandaag niet in voor de SRT Corvette van Jeffrey Van Hooydonk en Nicolas Vandierendonck, die vandaag wel op de afspraak was. “Ik voel me al een stuk beter dan gisteren, maar het is nog altijd niet optimaal”, vertelde die tweede net voor de start. “Ik had ook graag wat meer kilometers op de teller gehad dit weekend, maar door de omstandigheden is dat dus niet gelukt.” De Corvette-rijders gaven toch het beste van zichzelf en beperkten de schade in het kampioenschap door net achter rivaal Roger Grouwels (Viper) op de vijfde plaats te eindigen.

Jurgen Smet (Renault) was op zondag goed voor de achtste plaats in Super GT, maar liet vooral ook heel wat progressie noteren in vergelijking met de eerste race. Goede vooruitzichten dus voor de Spaanse Belg, die met veel ambities kan terugkeren naar het Benelux-kampioenschap.

Op weg naar de titel?

Patrick Lamster en David Molenaar (Porsche 997) hebben er een uitstekend weekend opzitten in GTB. Na een bronzen medaille gisteren, reden de kampioenschapsleiders in de tweede race naar een nieuwe zege. De Porsche-rijders lijken nu favoriet voor de titel in de klasse. “We kozen ervoor om Donald te laten starten op nieuwe banden, alle registers open te trekken en mij het werk te laten afmaken. Die strategie heeft geloond!” aldus de GTB-kampioen van 2013. Pech voor Simon Atkinson (Lamborghini) bezorgde de Belgen zelfs de dubbel, dankzij de tweede plaats van Fré Jonckheere en Ward Sluys op de JR Motorsport BMW M4 Silhouette.

Ward Sluys/Frédérique Jonckheere - BMW M4 Silhouette
Ward Sluys/Frédérique Jonckheere - BMW M4 Silhouette
Sluys kreeg de tweede plaats wel niet cadeau: “Atkinson kwam net achter me weer aansluiten na zijn probleem, terwijl ik had al een tijdje het gevoel had dat er olie op baan lag. Niet veel later was het kwaad al geschied, ging ik rond mijn as en moest ik weer alle zeilen bijzetten om de Lamborghini voorbij te gaan. Gelukkig kon ik mijn fout weer goed maken en doen we zo een uitstekende zaak in het kampioenschap.” Guy Verheyen en Hans Verhelst (Porsche 997) werden zevende en waren zo opnieuw goed voor een ereplaats in GTB.

Pechvogels

Philippe Bonneel/Bas Schouten - BMW M3 EMG Motorsport
Philippe Bonneel/Bas Schouten - BMW M3 EMG Motorsport
Voor de Belgen in Super GT en GTB liep alles dus naar wens, maar in Supersport en Sport gingen de kansen op een mogelijke zege in rook op. “Jammer, want EMG Motorsport had opnieuw een wagen klaargestoomd die klaar was voor de zege”, klonk het bij een ontgoochelde Philippe Bonneel. “Mijn eigen prestatie was een stuk beter dan gisteren en dankzij de snelheid van mijn teamgenoot Bas Schouten leek niemand ons te kunnen stoppen. Jammer genoeg haperde het klokje dat de pitstoptijd moet opmeten en kregen we daarom een drive through. Toch worden we nog vierde – op elf seconden van de winnaar – en nemen we dus heel wat punten mee naar huis.” Ruud Olij (BMW M3) was de winnaar in Supersport.

Ook Chris Voet en Bart Van den Broeck maakten zich op voor een nieuwe podiumplaats in de Sport-klasse en konden de overwinning al bijna ruiken. Maar plots ging de temperatuur van de versnellingsbak de hoogte in en kwam het verhaal van de tweede race vroegtijdig ten einde. “De strijd was heel intens in onze klasse, daarom is het nog zo jammer dat we niet tot het einde onze kansen hebben kunnen verdedigen. Onze blik is nu al gericht naar Brands Hatch, een prachtig circuit waar we sportieve revanche willen nemen”, was de reactie van Chris Voet.

Zowel de Clio van Stephane Polderman en René Steenmetz als het exemplaar van Wiebe Wytzes bereikten het einde niet. De zege in de Sport-categorie was voor de Lotus Exige van het duo Bergsma-de Jong.

De Supercar Challenge Powered by Pirelli maakt zich nu op voor de uitstap naar Groot-Brittannië. Van 11 tot 13 september wordt er immers geracet op de historische omloop van Brands Hatch, een verplaatsing die ook vorig seizoen al bijzonder in de smaak viel.

SCC PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 2 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons