van der Horst

Assen: Philippe Bonneel naar autoritaire zege tijdens eerste race

Philippe Bonneel
Philippe Bonneel
De Gamma Racing Days in Assen kennen hun eerste Belgische winnaar. Philippe Bonneel won samen met zijn Nederlandse teamgenoot Bas Schouten (BMW M3 EMG Motorsport) de eerste wedstrijd in de Supersport-klasse van de Supercar Challenge Powered by Pirelli. De Belgen haalden nog meer medailles binnen, dankzij de tweede plaatsen van Jeffrey Van Hooydonk (SRT Corvette) in Super GT en het duo Ward Sluys-Frédérique Jonckheere (JR Motorsport BMW M4) in de GTB-categorie.
Jeffrey van Hooydonk - SRT Corvette C6R
Jeffrey van Hooydonk - SRT Corvette C6R
Jeffrey Van Hooydonk was de eerste wedstrijd van het weekend in Assen vanop pole positie vertrokken, om de race vervolgens alleen af te werken en comfortabel naar de zege rijden. Door het laattijdig afhaken van Nicolas Vandierendonck – om medische redenen – had het team echter geen tijd om de koerswijziging te melden, wat resulteerde in een straftijd en een tweede plek in de einduitslag. “Nicolas brengt vandaag nog een bezoek aan de osteopaat en zou morgen weer klaar moeten zijn voor de strijd”, is het goede nieuws van Jeffrey Van Hooydonk na afloop. “Die tweede plaats is trouwens geen ramp, vooral ook omdat onze grootste concurrent in de titelstrijd niet verder kwam dan een vierde plek.”

Jurgen Smet kent in Assen daarentegen nog niet hetzelfde succes als in Spa. Na een moeilijke kwalificatiesessie, met vooral heel wat technische zorgen, werd de Belgische ondernemer nog zevende in de Super GT-klasse met de Renault RS01. De zege in Super GT was voor de prachtige Volvo S60 van Henry Zumbrink.

Hoogst haalbare

Ward Sluys/Frédérique Jonckheere - BMW M4 Silhouette
Ward Sluys/Frédérique Jonckheere - BMW M4 Silhouette
Ook in de GTB-klasse stonden de Belgen op het podium, alleen het hoogste ereschavot was niet voor hen weggelegd. “De Corvette van Dontje en Kool was vandaag gewoon ongrijpbaar”, reageert Frédérique Jonckheere (BMW M4 Silhouette) na zijn tweede plaats. De teamgenoot van Ward Sluys kende geen gemakkelijke race. “Ik mis hier nog wat ervaring, al ging het naar het einde toe wel een stuk beter. We zijn blij met de punten en houden onze kansen in het kampioenschap gaaf.”

Ook Patrick Lamster mocht op het podium staan in GTB, al had de Porsche-rijder daar wel wat geluk voor nodig. “In de openingsronden werd ik verrast door een oliespoor van een concurrent, waardoor ik heel wat terrein verloor. We leken op weg naar een vijfde plaats, maar in laatste instantie vielen nog twee concurrenten voor ons weg. Misschien is dat wel de portie geluk die we op het einde van het seizoen nodig hebben om kampioen te worden!” Hans Verhelst en Guy Verheyen reden in hun exemplaar van de 911 naar de zevende plek in de categorie.

Nieuw succes

Philippe Bonneel/Bas Schouten - BMW M3 EMG Motorsport
Philippe Bonneel/Bas Schouten - BMW M3 EMG Motorsport
Waar heel wat Belgen op het podium stonden tijdens de eerste race van de Gamma Racing Days, was de enige Belgische zege op zaterdag voor Philippe Bonneel en zijn BMW M3, een wagen die hij deelt met de Nederlander Bas Schouten. “Ik ben nog niet helemaal vertrouwd met de omloop en toen ik zag dat ik mijn voorsprong op mijn achtervolger aan het uitbreiden was, heb ik wijselijk besloten om het tempo te verlagen. Mijn race was zeker niet perfect, maar door verstandig te rijden, heb ik wel de bandenslijtage kunnen inperken. Het rubber is in Assen van cruciaal belang.”

Chris Voet/Bart Van den Broeck - Traxx Racing Peugeot RCZ
Chris Voet/Bart Van den Broeck - Traxx Racing Peugeot RCZ
Minder lachende gezichten waren er bij Traxx Racing, na een moeilijke race voor Chris Voet en Bart Van den Broeck (Peugeot RCZ), die uiteindelijk nog zesde werden in de Sport-divisie. “We zijn niet ontgoocheld, hoor”, reageert Chris Voet. “Mindere wedstrijden horen er nu eenmaal bij. Ondanks enkele schuivers beperken we de schade en hebben we nu uitstekende kaarten in handen om morgen terug te slaan!” De zege in de Sport-klasse was voor de Renault Clio RS van Stan van Oord.

SCC PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 1 augustus 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons