van der Horst

Assen Finaleraces: Zorgen Belgen voor vuurwerk?

Jeffrey Van Hooydonk/Nicolas Vandierendonck - SRT Corvette
Jeffrey Van Hooydonk/Nicolas Vandierendonck - SRT Corvette
De Formido Finaleraces van de Supercar Challenge Powered by Pirelli staan voor de deur, het teken dat het seizoen weer veel te snel is voorbij gevlogen. Het TT Circuit van Assen ontvangt komend weekend de indrukwekkende GT-bolides, spectaculaire toerwagens en snelle prototypes van het kampioenschap van Dick van Elk, dat zondag ook zijn kampioenen kent in de verschillende categorieën.
Waar de Belgen Nicolas Vandierendonck en Jeffrey Van Hooydonk (SRT Corvette) voor de doortocht in Spa nog de grote favorieten waren voor de titel in Super GT, zijn Roger Grouwels – uit Lanaken – en zijn teamgenoot Kelvin Snoeks nu toch in het voordeel in het ultieme weekend. “In Francorchamps verloor ik veel kostbare tijd in het drukke verkeer tijdens de tweede race van het weekend, maar het is vooral de kapotte versnellingsbak op zaterdag die ons mogelijk het kampioenschap zal kosten”, reageerde een ontgoochelde Vandierendonck in de paddock van het Ardennencircuit.

Patrick Lamster - EMG Motorsport Porsche 997
Patrick Lamster - EMG Motorsport Porsche 997
Patrick Lamster (EMG Motorsport Porsche 997) voelt minder druk op de schouders naar aanloop van het weekend in het noorden van Nederland. De Limburger telt samen met zijn Nederlandse teamgenoot Donald Molenaar veertien punten bonus op de eerste achtervolger in de GTB-categorie, de Corvette GT4 van het jonge duo Dontje-Kool. “Bovendien moeten ze tijdens de eerste wedstrijd twintig seconden langer stilstaan tijdens de pitstop”, weet Lamster. “Er is voor dit weekend één weloverwogen strategie: geen domme dingen doen en beide wedstrijden uitrijden. Hopelijk volstaat dat om een tweede titel op mijn palmares te kunnen schrijven!”

Pechvogel Ward Sluys (JR Motorsport BMW M4 Silhouette) kende een weekend om snel te vergeten in Spa, waar de Oost-Vlaming meermaals met de pechduivel af te rekenen kreeg. De titel is niet meer mogelijk, maar Sluys zal het seizoen op een positieve noot willen afsluiten en bewijzen dat hij het winnen niet verleerd is. In augustus werd hij nog tweemaal tweede in Assen, doet hij nu nog een plaats beter?

Meer Belgische titelkandidaten

Om nog even terug te komen op EMG Motorsport: het team rond Edgard Terium heeft nog een tweede ijzer in het vuur dat kan meestrijden voor de eindzege, maar dan wel in de Sport-divisie van de Supercar Challenge. De Nederlandse Belg Wiebe Wijtzes staat aan de leiding met zijn Renault Clio, maar moet wel uitkijken voor merkgenoot Rob Nieman. Chris Voet en Bart Van den Broeck (Peugeot RCZ) maken nog een waterkans op de titel. “Zonder pech voor onze concurrenten zal het niet meer lukken”, vreest Antwerpenaar Van den Broeck. “Maar dat wens ik ze natuurlijk niet toe. De resultaten tijdens de Gamma Racing Days in Assen doen ons nu de das om, maar dat is racen. Onze ambitie voor het afsluitende weekend is een dubbele podiumplaats.”

Sam Dejonghe/Luc De Cock - Deldiche Racing Norma 20FC
Sam Dejonghe/Luc De Cock - Deldiche Racing Norma 20FC
Sam Dejonghe en Luc De Cock (Norma 20FC) kenden geen perfect weekend in Francorchamps, maar hoeven ook in Assen niet koste wat het kost een perfect rapport te behalen om hun titel bij de IDIS Superlights veilig te stellen. Het Belgische duo heeft een voorsprong van elf punten op de tandem Schumacher-van Splunteren en trekt dus wel met een rekenmachine naar Nederland. Ze krijgen opnieuw steun uit eigen land van Tim Joosen en Glenn Haverals (Ichiban Tatuus PY012), die intussen vaste podiumkandidaten geworden zijn in de categorie.

De Belgische delegatie is nog groter in de tweede divisie van de kleine prototypes, met vooral kampioenschapsleider Filip Declercq in de Norma M20F, maar ook zijn merkgenoot David Houthoofd. Beide rijders vochten in Spa al een knap duel uit voor de zege en dat zal in Assen vermoedelijk ook niet anders zijn. Of kunnen Wim Jeuris (Radical SR3SL) of nieuwkomer Kenny Boeykens (Norma 1300 Prosport) zich in de kijker rijden?

Timing

Zaterdag 17 oktober
  • 14:00 - 14:50 Race 1 Supersport & Sport
  • 15:35 - 16:25 Race 1 SuperGT & GTB
  • 17:25 - 17:55 Race 1 IDIS Superlights Challenge

Zondag 18 oktober
  • 12:35 - 13:35 Finale Race Supersport & Sport
  • 14:50 - 15:50 Finale Race SuperGT & GTB
16:05 - 17:05 Finale Race IDIS Superlights Challenge

Supercar Challenge Powered by Pirelli
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op donderdag 15 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Formido Finaleraces.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons