van der Horst

Assen Finaleraces: Dennis de Borst en Martin de Kleijn pakken Supersport titel

Dennis de Borst/Martin de Kleijn - Febo Seat
Dennis de Borst/Martin de Kleijn - Febo Seat
Was het gisteren nog droog en reden de heren en dames coureurs onder een stralend zonnetje, vandaag zijn de omstandigheden totaal anders. Het is nat op de zondag tijdens de Formido Finaleraces op TT Circuit Assen, heel nat. Iedereen start dan ook op de regenbanden en er zullen twee opwarmrondes zijn voordat het veld los gelaten wordt voor de allerlaatste race van het seizoen. De belangrijkste vraag is, wie wordt er kampioen in de Supersport divisie?
Dennis Houweling/Aart Jan Ringelberg - Seat Sport Leon Cup Racer
Dennis Houweling/Aart Jan Ringelberg - Seat Sport Leon Cup Racer
Vandaag is opnieuw de pole positie voor Dennis de Borst in de Febo Seat Cup Racer, hij wist op zaterdag de snelste ronde neer te zetten. Naast hem op de startgrid staat Peter Scheurs in de oranje BMW van het BS Racing Team. Op de tweede startrij staat Benjamin van den Berg met naast hem Jan van der Kooi. Dennis Houweling en Ronald van Loon maken de top zes compleet.

In de Sport divisie mag de nieuwe kampioen van de divisie Niels Kool van pole positie vertrekken en opnieuw staat Carlijn Bergsma naast hem. Harold Wisselink vertrekt van de derde positie en Wim Lemmers start vanaf de vierde startplaats.

De start van de race was een prooi voor Jan van der Kooi, hij was het beste weg en pakte de leiding voor Dennis de Borst en Peter Scheurs. Dennis Houweling sloot daarachter aan, maar werd ingehaald door Ronald van Loon welke een paar bochten later zijn wagen verloor en de race van achteren weer moest aanvangen.

Stephan Polderman - Renault Clio
Stephan Polderman - Renault Clio
De race voor equipe Van den Berg begint helemaal niet goed. Benjamin van den Berg moet de BMW na de eerste opwarmronde de pitstraat insturen en hij kon helaas niet even later mee starten met de rest van het veld. Hopelijk kan hij later nog wel van start gaan voor de laatste race in het kampioenschap. In de Sport divisie had polesitter Niels Kool een slechte start en kwam na de eerste ronde als vierde door. Na twee ronde is het Henk Tappel die aan de leiding ligt voor Wim Lemmers en Chris Voet. Daarachter wint Stan van Oord weer een plekje op Stephan Polderman en neemt met deze actie de vierde plek over. Carlijn Bergsma in de zwart/witte Lotus heeft het lastig op de natte baan en zien we in de rondte gaan, ze kan wel haar weg vervolgen.

Aan de kop van het veld nadert De Borst de bumper van Van der Kooi en daarachter is Houweling die voorbij is gegaan aan Scheurs. De Borst laat het gaatje met de Lotus van Van der Kooi niet verder oplopen dan twee seconden en blijft rustig achter de Lotus hangen. Zijn directe concurrenten in de strijd om het kampioenschap, de equipe Houweling/Ringelberg en Van Loon/Van Loon, rijden achter hem op de baan dus hij zal geen onnodige risico’s willen lopen. Houweling ligt steady op een derde positie.

Van den Berg zien we uiteindelijk de pitstraat uitrijden en kan zijn eigen race gaan rijden. Veel gevechten zijn er helaas niet op de baan, niemand lijkt grote risico’s te willen nemen op de natte baan. Wel zien we regelmatig een uitstapje her en der van iemand die even langs de baan raakt.

In de Sport divisie zien we dan een wisseling vooraan in het veld. Wim Lemmers heeft de koppositie over genomen van Henk Tappel en voert nu het veld aan. De Peugeot van Voet raakt in een spin en verliest daardoor enkele plekken. Van Oord rijdt dan op een zeer nette derde positie voor Wilbert van den Burg.

Jan van der Kooi/Priscilla Speelman - Lotus Exige
Jan van der Kooi/Priscilla Speelman - Lotus Exige
Van der Kooi ligt nog altijd aan de leiding van de race, maar direct op zijn bumper rijden de twee Seats van De Borst en Houweling. Houweling plaats aan het einde van het rechte stuk een inhaalactie op de Febo Seat, welke De Borst eerst nog eens pareert, maar uiteindelijk laat hij Houweling voorbij gaan. Houweling rijdt met het mes tussen de tanden en gaat op jacht naar Van der Kooi die door het korte gevecht tussen de Seats heeft geprofiteerd en enkele seconden is weg gereden.

Wim Lemmers houdt stand voor Tappel in de Sport divisie, al krijgt Lemmers de BMW niet van zijn bumper gereden en hopelijk zal de strijd na de pitstops gewoon doorgaan. Opnieuw zien we dat de Peugeot naast de baan geraakt is, na een kort contact met een concurrent en niet veel later raakt Voet opnieuw in een spin. Hij zal snel de pitstraat op willen zoeken om het stuur over te geven aan Bart van den Broeck.

Ronald van Loon zien we direct de pitstraat induiken wanneer het pit window open gaat. Hij geeft het stuur over aan Luuk van Loon die de verloren tijd van de spin aan het begin van de race moet gaan proberen goed te maken.

Marcel van de Maat heeft het stuur overgenomen van Peter Scheurs na de pitstops, maar maakt direct een foutje waardoor hij vast komt te staan in de grindbak, veel tijd gaat verloren. Ook de eerste ronde van Kim Troeijen  verliep niet gladjes, zij spinde even maar kon haar weg wel direct vervolgen.

Na de pitstops zien we dat Priscilla Speelman de koppositie over heeft genomen van Aart Jan Ringelberg die nu in grijz/gele Houcon Seat rijdt. Op de derde positie is het Martin de Kleijn die nu aan het stuur zit en die net de Ginetta van Manuel Cintrano ingehaald heeft.

Nog meer pech voor Troeijen wanneer ze in de grindbak belandt, dit kost zoveel tijd dat een kans op een podiumpositie in de laatste race is verkeken. Zeer jammer, na de goede eerste helft van de race door Wim Lemmers en de prestatie van gisteren waarin ze ook hun auto helaas ook vroegtijdig de auto stil moesten zetten liggende op een podiumpositie.

Stan Van Oord - Renault Clio II 2.0 16V
Stan Van Oord - Renault Clio II 2.0 16V
Stan van Oord ligt aan de leiding in de Sport divisie. Wilbert van den Burg ligt op de tweede positie nadat hij Stephan Polderman een plekje terug verwees. Het zonnetje is inmiddels gaan schijnen en de baan droogt langzaam op. Wie heeft de beste banden voor het laatste deel van de race?

Ringelberg heeft zijn ritme gevonden en komt dichterbij aan koploopster Speelman. Speelman heeft niet lang in haar spiegels hoeven te kijken want Ringelberg maakt korte metten met de Lotus en verwijst Speelman terug naar de tweede positie. Ringelberg leidt nu opnieuw de race en stevent af op een fraaie overwinning. De Kleijn rijdt nog steeds op de derde positie en wil alleen maar uit de problemen blijven. De Ginetta met Manuel Cintrano rijdt op de vierde positie en daarachter is het Van Loon die de vijfde positie in handen heeft.

In de Sport divisie ontstaat nog een gevecht tussen de twee koplopers Van Oord en Van den Burg, die strijd is zeker nog niet gestreden. Op de derde positie ligt Polderman, voor Wisselink die direct Pieter de Jong achter zich heeft. De Jong hoeft niet lang na te denken en ziet al snel een gaatje waar hij de Lotus langs de BMW kan sturen om een plek op te schuiven.

Ook Speelman kruipt weer dichterbij naar koploper Ringelberg en heeft de strijd om de laatste overwinning van het seizoen te pakken nog niet opgegeven. Wel al een wisseling in de Sport divisie, waar Van Oord een probleem lijkt te hebben en daardoor wat snelheid verliest. Van den Burg heeft hiervan kunnen profiteren hij rijdt nu aan de leiding.

Ringelberg perst er op een opdrogende baan nog enkele snelle ronden uit en pareert hiermee de snelle tijden van Speelman waardoor het gaatje weer groeit. De laatste race van het seizoen wordt dan ook een prooi voor de Houcon Seat van Aart-Jan Ringelberg en Dennis Houweling. Tweede worden Jan van der Kooi en Priscilla Speelman en Martin de Kleijn weet de derde plek veilig te stellen en hij pakt hiermee samen met Dennis de Borst het kampioenschap in de Supersport divisie.

Wilbert van den Burg pakt een fraaie overwinning in de Sport divisie. Stan van Oord weet als tweede te finishen, voor Stephan Polderman. Net naast het podium grijpen Pieter de Jong en Carlijn Bergsma en Harold Wisselink en Henk Tappel eindigen als zesde.  

Een enerverende laatste race van het seizoen en nu zijn alle kampioenen bekend. De beelden van deze race kunt u terugzien in ons autosportprogramma op RTL7 op zondag 30 oktober aanstaande rond de klok van 14.00 uur.  

Supercar Challenge pb Pirelli
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 23 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Assen Finale Races.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons