van der Horst

Assen Finaleraces: Vele wisselingen in rommelige laatste race van het seizoen

Nigel Melker - Ligier JS P3
Nigel Melker - Ligier JS P3
Een stralende zon kleurt de startgrid van de GT divisies van de Supercar Challenge welke samen starten met enkele sportscars. De allerlaatste race van het seizoen 2016 gaat van start met Nigel Melker op de eerste positie en naast hem staat de Norma BMW van Siggi Pfeiffer. Tim Joosen start vanaf de derde positie met naast hem in de Jumbo Ligier LMP3 Jan Lammers.
Paul Sieljes en Dominik Dierkes starten voor GTB rijders Chris Mattheus en Michael Verhagen en daarachter staat Cor Euser met de Marcorelly voor Jos Menten in de Porsche 997 Cup.  

Jan Lammers - Ligier JS P3
Jan Lammers - Ligier JS P3
De lichten doven en de coureurs trappen op het gas en racen naar de eerste bocht. Melker en Pfeiffer voorop maar daarachter gaat het fout tussen Henk Thuis en Jan Lammers die met elkaar in contact komen. Lammers kan door, maar Thuis blijft een hele tijd stil langs de baan. De safety car wordt uitgestuurd, maar dan kan Thuis alsnog zelfstandig vertrekken en dus wordt de safety car ook gelijk weer naar binnen gehaald en kan de race opnieuw van start.

Melker houdt na de herstart zijn leidende positie, voor Pfeiffer, Joosen, Oliver Campos Hull en Jan Lammers. Daarachter is het Steve Burgess in de Radical die plaatsten heeft verloren met de start.

In de GTB divisie is Jos Menten zeer goed gestart met de Porsche en ligt aan kop met achter hem Jos Jansen. Sieljes en Dierkes zijn verder terug gezakt in de melee van de start. Maar Sieljes weet zich snel te herpakken en weet zich langs Jansen en Menten te werken en rijdt dan op de zevende plek algemeen.

Henry Zumbrink - Volvo S60 V8
Henry Zumbrink - Volvo S60 V8
De rappe Radical RXC van Burgess weet de Mosler van Campos Hull voorbij te steken en ook Henry Zumbrink gaat voorbij aan de Mosler. Maar Zumbrink zien we daarna kort langs de baan staan met mogelijk een elektronisch probleem, maar hij kan ook weer zelf herstarten. Thuis rukt weer op vanuit het achterveld en zoekt een weg naar voren. Pfeiffer spint en in zijn spin raakt hij de Norma van Joosen, welke helaas daardoor veel schade oploopt en zijn bolide moet laten afslepen naar de pitstraat. Pfeiffer kan wel door maar verliest zijn tweede plek. Deze wordt ingenomen door Burgess maar die heeft Lammers op zijn bumper hangen en zal in zijn spiegels moeten kijken.

In de GTB divisie noteert Verhagen snelle tijden en rukt op naar de tweede positie achter Menten. De derde positie is nog in handen van Jansen met achter hem Chris Mattheus en Cenk Ceyisakar. De tweede Ligier met Lammers achter het stuur is snel en Lammers wil graag de strijd aangaan met Melker die nog aan de leiding ligt. Burgess wordt ingehaald en Lammers heeft daarmee de tweede positie in handen, maar het gat naar Melker is al groot en hij wil graag nog een race op zijn naam schrijven. Omdat Melker vijfentwintig seconden langer stil moet staan in de pitstraat, blijft hij de limiet opzoeken om voldoende voorsprong te creëren.  

Achter de twee Ligiers LMP3 wagens is het Burgess met de Radical en daarachter is het Pfeiffer die zich alweer een weg naar voren heeft weten te werken na zijn spin en contact met de Norma. De Mosler moet binnenkomen met een lekke band en verliest daardoor tijd en dan zien we ook dat Pfeiffer de pitstraat op moet zoeken met een probleem.

Ook Burgess lijkt een probleem te hebben als we hem tijd zien verliezen en niet veel later moet hij de Radical rokend parkeren in het gras naast de baan. Hierdoor zien we dat Rob Kamphues met de Wolf GB08 doorschuift naar de derde positie en op de vierde positie algemeen rijdt de Praga R1 van Sieljes. De eerste SuperGT rijder is nu Cor Euser, die door problemen van zijn concurrenten opgerukt is naar de leidende positie en de vijfde positie algemeen.

Ward Sluys/Chris Mattheus - JRMotorsport BMW M4 Silhouette
Ward Sluys/Chris Mattheus - JRMotorsport BMW M4 Silhouette
In de GTB divisie is Mattheus voorbij gegaan aan Jansen en ligt nu op de derde positie. Voor hem is het nog altijd Menten die aan kop rijdt voor Verhagen in de BMW M4 Silhouette. Na de pitstops is er niet veel veranderd aan de kop van het veld. Het is nog steeds Melker die de leiding in handen heeft, voor Lammers en daarachter is het Leon Rijnbeek die het stuur heeft overgenomen in de Wolf GB08. Op de vierde positie algemeen rijdt Sieljes maar die ziet een hele grote Volvo S60 V8 in zijn spiegel van Zumbrink. Zumbrink is de leider in de SuperGT divisie en daarachter is het Trevor Knight in de Marcorelly.

In de GTB divisie heeft Menten het stokje overgegeven aan Thijs Heezen en die rijdt ook nog aan de leiding na de pitstops. Verhagen rijdt op de tweede positie voor Cenk Ceyisakar en Ward Sluys. We zien ook weer de Norma van Luc de Cock op de baan rijden. Na het contact met de bolide van Pfeiffer hebben zij de Norma in de pitstraat weer opgelapt en kunnen alsnog wat ronden rijden in de tweede helft van de race.

Cor Euser - Marcorelly
Cor Euser - Marcorelly
Verhagen is sneller in de BMW dan zijn voorganger in de Porsche en weet dichterbij te geraken en Heezen moet hem niet veel later voorbij laten. De nummers drie en vier Jansen en Sluys zijn ook sneller dan Heezen, dus laatstgenoemde moet alle zeilen bij gaan zetten om een podiumplek niet verloren te zien gaan. Een kwartier voor tijd zien we de Mosler met Kosta Kanaroglou opnieuw de pitstraat ingaan. Kanaroglou lag inmiddels op de tweede positie in de SuperGT achter de leider Zumbrink en het lijkt erop dat de strijd gestaakt moet worden.

Melker blijft de race domineren en het gat naar Lammers wordt niet kleiner. Het lijkt erop dat hij opnieuw de overwinning pakt in een race waarbij hij van het uit uitgaan van de rode lichten tot aan de finishvlag de leiding in handen heeft gehad.

Verhagen heeft inmiddels een ruime voorsprong opgebouwd naar zijn achtervolgers, Heezen, Sluys en Jansen. Sluys hengelt de Porsche van Heezen steeds verder in en wijst hem zeven minuten voor het einde van de race terug naar de derde positie. Hauke Höschler weet in de laatste vijf minuten nog een plek te winnen door Jansen voorbij te gaan en dit is tevens de laatste positiewisseling in het veld.

Nigel Melker wint de race met overmacht, tweede wordt Jan Lammers met de Jumbo Ligier LMP3 en derde worden Rob Kamphues en Leon Rijnbeek die probleemloze race kenden. In de SuperGT is de overwinning voor Henry Zumbrink voor Cor Euser en Trevor Knight. De derde plek is voor Kosta Kanaroglou en Oliver Campos Hull.

Paul Sieljes - Praga R1
Paul Sieljes - Praga R1
Paul Sieljes pakt met een prachtige vijfde plek in het algemene veld de overwinning in de tweede divisie van de Superlights Challenge met een ruime voorsprong op de nummers twee Dominik Dierkes en Hauke Höschler. De GTB divisie wordt gewonnen door Michael Verhagen. Hij weet de kampioenen van dit seizoen Ward Sluys en Chris Mattheus voor te blijven. De laatste podiumplaats is voor Thijs Heezen en Jos Menten.

 Het seizoen is ten einde en alle kampioenen van de Supercar Challenge pb Pirelli zijn bekend. De wagens kunnen worden ingeladen en in de winterperiode zullen de teams allen weer plannen gaan maken voor het volgende seizoen. Wij hopen iedereen terug te zien op de startgrid, wanneer wij weer gaan

Supercar Challenge pb Pirelli

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 23 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Assen Finale Races.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons