van der Horst

Assen Finaleraces: Voorbeschouwing van de organisatoren

Ward Sluys/Chris Mattheus - JRMotorsport BMW M4 Silhouette
Ward Sluys/Chris Mattheus - JRMotorsport BMW M4 Silhouette
De Formido Finaleraces op TT Circuit Assen zijn het decor van het laatste raceweekend van de Supercar Challenge pb Pirelli seizoen 2016. Een seizoen waarin we weer hele mooie races hebben gezien met veel strijd, spektakel en huldigingen op het podium. Tijdens de Formido Finaleraces gaan we ervoor zorgen dat we met alle coureurs en teams het seizoen 2016 ook goed afsluiten.
Escuela Espanola de Pilotes - Mosler MT900
Escuela Espanola de Pilotes - Mosler MT900
De kampioenen in de SuperGT en GTB divisies zijn al bekend geworden tijdens het voorlaatste raceweekend op Spa Francorchamps. De titel in de SuperGT divisie is voor Kosta Kanaroglou en Oliver Campos Hull welke met de Mosler MT900 rijden voor het Spaanse team Escuela Espanola de Pilotes. Zij schreven dit seizoen al vier keer een race op hun naam en wisten met nog meer podiumposities de titel binnen te halen in de hoogste divisie van de Supercar Challenge.

In de GTB divisie ging de titel naar de Belgen Ward Sluys en Chris Mattheus, welke met een BMW M4 Silhouette bolide, gerund door het JR Motorsport team, aan de start verschijnen. Zij moesten de strijd aangaan met de verschillende Porsches dit seizoen en wisten dit met verve te doen. Zes maal vierde zij de overwinning met het team en in Spa Francorchamps al het kampioenschap.

Maar ondanks dat de strijd in de GT divisies al is beslist, iedere coureur zal de laatste races willen winnen. Zij stappen allen in om voor de laatste keer de strijd aan te gaan met hun concurrenten. Zoals Henry Zumbrink die met zijn Volvo S60 V8 zijn tweede plaats in het kampioenschap nog moet verdedigen tegenover Henk Thuis, welke de vorige keer op Assen tweemaal de winst pakte. Uit Engeland komen Rob Wheldon en Steve Burgess met een zeer snelle Radical RXC Turbo GT3 zich opnieuw mengen in de strijd. Op Snetterton was Rob Wheldon er ook bij en schreef toen op eigen bodem een race op zijn naam en we mogen nooit Cor Euser uitvlakken die ook met zijn Marcorelly uitkomt in de SuperGT divisie.

Formido Girls
Formido Girls
In de GTB divisie zullen de kampioenen Ward Sluys en Chris Mattheus het seizoen in stijl willen afsluiten op het podium. De concurrentie bestaat uit veelal Porsches, waaronder de nummer twee uit het kampioenschap Aart Bosman. Ook zijn plek als vice kampioen is reeds beslist in Spa Francorchamps en zal nu vrijuit kunnen rijden tegenover zijn Belgische rivaal Jos Jansen. Daarnaast brengt DVB Racing opnieuw twee Porsches aan de start voor twee Turkse rijders en heeft Power Race Products een Porsche 997 Cup ingeschreven voor Thijs Heezen en Jos Menten. Tegenover al deze Porsches brengt Ruud Olij een tweede BMW aan de start.

Dit weekend rijden ook de sportscars uit de Superlights Challenge weer mee in het GT veld van de Supercar Challenge. Luc de Cock en Tim Joosen hebben al genoeg punten verzameld voor de titel in de Superlights groep 1 divisie, maar gaan dit weekend nog de strijd aan met onder andere de Wolf GB08 van Rob Kamphues en Leon Rijnbeek, welke momenteel de derde plek in de strijd om het kampioenschap bekleden. Day V Tec zet twee Ligiers LMP3 wagens op de startgrid, een voor Frits van Eerd welke samen rijdt met Jan Lammers, de tweede voor Nigel Melker, welke nog zicht heeft op de tweede positie in het kampioenschap. Power Race Products komt met een Norma BMW naar Assen voor Siggi Pfeiffer en hem moeten we zeker ook niet onderschatten.

In de tweede divisie van de Superligths neemt Dominik Dierkes het op tegen Paul Sieljes, maar zullen zij ook de strijd aangaan met de Porsches en BMW’s in de GTB divisies. Die tijden liggen zo goed als gelijk en de sportscars willen hun bolides natuurlijk promoten.

Ronald van Loon/Luuk van Loon - BMW E46 M3
Ronald van Loon/Luuk van Loon - BMW E46 M3
Al in eerdere berichtgevingen dit seizoen hebben we de stevige strijd in de Sport divisies beschreven. In beide divisies ligt het kampioenschap nog helemaal open en maken nog meerdere teams kans op de kampioenschapstitel. In de Supersport hebben Ronald en Luuk van Loon, rijdend met een blauwe BMW E46 M3, een kleine voorsprong van zeven punten op de nummers twee Dennis de Borst en Martin de Kleijn die rijden met de Febo Seat Sport Cup Racer. Direct daarachter met een verschil van zes punten staan Dennis Houweling en Aart Jan Ringelberg die ook met een Seat Sport Cup Racer aan de start staan. Beide Seats worden gerund door het Ferry Monster Autosport team, welke  dus met twee bolides de strijd aan gaan om alsnog het kampioenschap binnen te slepen. Als vierde maakt ook Robert van den Berg nog kans op de titel in de Supersport divisie, al moet er dan veel mis gaan met de eerder genoemde equipes. Daarnaast zal BS Racing met Marcel van de Maat en Peter Scheurs graag nog een race op hun account willen bijpennen, net als Jan van der Kooi en Priscilla Speelman die dit laatste weekend hun Lotus Exige nog eens de sporen geven. Gastequipe Javier Morcillo en Manuel Cintrano, geen onbekenden in de Supercar Challenge, rijden komend weekend met een Ginetta G50 GT4 mee in dit veld en misschien nog een KTM X-Bow GT4 die het veld komt verrijken.

Chris Voet/Bart van den Broeck - Peugeot RCZ
Chris Voet/Bart van den Broeck - Peugeot RCZ
Ook in de Sport divisie is het nog niet beslist wie zich tot kampioen mag kronen. De equipe van Bart Drost en Niels Kool, rijdend met de Formido BMW135i, zullen een voorsprong van zes punten moeten gaan verdedigen tegenover de Belgen Chris Voet en Bart van den Broeck. Met name Chris Voet zal gebrand zijn op de titel, daar hij dit seizoen al een feestje mag vieren daar hij vijfentwintig jaar actief is in de autosport. Een mooie bekroning zal de titel zijn in dit speciale seizoen voor hem. Ook nog zeer spannend is het daarachter met Stan van Oord van het Spirit Racing team op een derde plek, met daarachter het trio Harold Wisselink, Toon Rutgers en Henk Tappel. Ook Carlijn Bergsma en Pieter de Jong kunnen nog zeker gaan voor een top drie klassering in deze divisie en zullen in Assen zeker goed uit de verf proberen te komen.

Wil je het spektakel en de strijd om de laatste punten zelf live meemaken? Kom dan zaterdag of zondag naar het TT Circuit Assen voor de Formido Finaleraces. Op zondag zijn er ook tal van familie activiteiten georganiseerd zodat jong en oud zich de hele dag kunnen vermaken. Tijdens het pauzeprogramma zullen er dan ook nog live optredens zijn van Jannes en Thomas Berge. U kunt gratis kaarten downloaden via de Formido website www.formido.nl/ffr. Met deze kaarten heeft u toegang tot de tribunes en de familie paddock met alle activiteiten. Wilt u ook bij de raceteams gaan kijken, kunt u een kaartje kopen voor slechts € 10,00 via de website www.finaleraces.nl.

Mocht het niet lukken om erbij te zijn in Assen, kijkt u dan de raceverslagen terug met de ontknoping van de twee Sport divisie kampioenschappen die op zondag 6 november worden uitgezonden op RTL7.

Supercar Challenge powered by Pirelli
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op dinsdag 18 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Assen Finale Races.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons