van der Horst

Assen race 1: Belgen starten met drie podiumplaatsen

Van Glabeke-Jonckheere & Verheyen-Verhelst
Van Glabeke-Jonckheere & Verheyen-Verhelst
Drie verschillende merken mochten tijdens de eerste race van de Supercar Challenge Powered by Pirelli in Assen plaatsnemen op het podium. De zege was voor de Volvo S60 V8 van Kelvin Snoeks, voor de Viper GT3-R van Grouwels-de Graaff en de Ferrari 458 GT2 van Lanting-Herber. Het beste Belgische resultaat kwam op naam van Jonckheere-Van Glabeke en Vanbellingen-Sluys, die hun Ferrari en BMW naar de tweede plaats in hun klasse stuurden.
Van Glabeke-Jonckheere - Ferrari 458 GT3
Van Glabeke-Jonckheere - Ferrari 458 GT3
Dat de Belgische deelnemers in de Supercar Challenge genoeg potentieel hebben om wedstrijden te winnen, hoeft geen betoog. Details beslissen in de autosport echter vaak over winst of verlies, een gegeven dat vandaag nog maar eens bewezen werd tijdens de Gamma Racing Days in Assen. Zo had een nieuwe zege voor Patrick Van Glabeke en Frédérique Jonckheere er zeker ingezeten, maar de zegekansen van de Ferrari 458 GT3 werden al in de beginronden gehypothekeerd. “Na een paar minuten ging Steve Vanbellingen me voorbij. Ik kwam op het vuile gedeelte van het circuit terecht, de wagen was niet meer te controleren en ik ging rond mijn as. Jammer, want Frédérique was in de slotfase de snelste man op de baan.” De leiders in de GT-klasse strandden op enkele luttele seconden van de winnaars in de klasse. Nog in de GT-klasse was er champagne voor de Radical RXC van Hans Verhelst en Guy Verheyen, die in laatste instantie de kleine prototype verkozen boven de Porsche 991 Cup en meteen naar de derde plek reden.

Vanbellingen-Sluys - BMW M4 Silhouette
Vanbellingen-Sluys - BMW M4 Silhouette
De Belgen kenden hetzelfde scenario in de GTB-categorie. Steve Vanbellingen en Ward Sluys, voor het eerst met de gloednieuwe BMW M4 Silhouette op pad, grepen er maar net naast de zege. “We zijn toch wat teleurgesteld, want hier zat meer in”, geeft Oost-Vlaming Ward Sluys toe. “De wedstrijd werd beslist door het verkeer, maar we hadden ook wat last van overstuur.” De BMW-rijders waren tegelijkertijd ook erg gelukkig met de tweede plaats, na het moeilijk seizoensbegin voor de regerende kampioenen in GT. Nog in GTB was er de zevende plek voor de Porsche 997 GT3 Cup van Angelique Detavernier en Miguel Vandereyt.

Werner Van Herck - Mazda
Werner Van Herck - Mazda
Drama was er in de Supersport-klasse, waar Werner Van Herck een halfuur lang op weg leek naar de zege. “Maar toen viel de wagen plots opnieuw stil”, zucht de Kempenaar in de paddock van Assen. “We vermoeden dat er een probleem is met de benzinedruk van de Mazda. Hopelijk is het probleem morgen van de baan, anders voorspel ik dezelfde uitslag…” Luc De Cock, een van de grote concurrenten van de Mazda-rijder in Supersport, kende nog minder meeval. De Lotus-rijder moest nog voor de start van de race de handdoek in de ring werpen. “Er is een probleem met de oliedruk, dus was er geen andere optie dan de wedstrijd vanop de zijlijn te volgen. Normaal staan we morgen wel weer aan de start”, was de reactie van De Cock. De Belgen moesten zich troosten met de achtste plaats van Jonas De Kimpe, die wel de zege greep bij de SEAT Leon Supercopa. De jonge kerel uit Dendermonde kende een voortreffelijke start, maar kreeg door de hoge temperaturen last van bandenslijtage in het tweede deel van de wedstrijd. “De wagen begon overal te glijden en ik moest alles uit de kast halen om het tijdverlies te beperken”, pufte De Kimpe nog even na.

Chris Voet en Bart Van den Broeck, de Belgische vertegenwoordigers in de Sport 2-divisie, tikten als zesde aan met de Renault Clio.

Craig Wilkens en Aaron Scott (Dodge Viper GT3) en Daan Meijer (Porsche 997 GT3 Cup) versloegen de zwart-geel-rode delegatie in de GT- en de GTB-categorie. In de Supersport-klasse draaide een felle strijd uit in het voordeel van de BMW van Koen Bogaerts en Mark van der Aa, terwijl Erwin van Dijk (Lotus) tot slot met de zege ging lopen in Sport 2

Supercar Challenge PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 2 augustus 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons