van der Horst

Assen: Wie doet beter dan Kenny Herremans?

Kenny Herremans - Ford Van den Bossche by Niels Lagrange
Kenny Herremans - Ford Van den Bossche by Niels Lagrange
Voor de eerste keer geeft de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup afspraak voor de populaire Gamma Days, elk jaar goed voor zo’n 140.000 toeschouwers! De Nederlandse Ford-collega’s gingen vorig jaar al aan de slag bij de Gamma Days en de Belgen maakten later tijdens de Finale Races dan weer kennis met de “Cathedral of Speed”!
Na drie meetings ofte zes races staat Kenny Herremans aan de leiding van de Ford Fiesta Sprint Cup. De uittredende kampioen behaalde tot hiertoe drie Belgische zeges, waarvan twee werden behaald in Zandvoort, hij zette twee keer de snelste rondetijd neer, goed voor twee extra punten, en zijn slechtste resultaat is een 5de plaats, in race 2 op Spa! De rijder van Niels Lagrange by Ford Van den Bossche telt hiermee negen punten meer dan Bert Longin, overigens de kersverse winnaar van de 24 Uren van Zolder en met zes triomfen co-recordhouder met Anthony Kumpen en Marc Goossens!

“Kenny mag het gerust weten: ik ga hem zwaar onder druk zetten en ik ben vastbesloten Kenny achter mij te laten finishen,” klinkt de rijder van de #24 FordStore Feyaerts strijdvaardig. “Voor het welslagen van deze missie bevind ik mij alleszins in de ideale context, want voor de eerste keer dit seizoen heb ik geen andere verplichtingen, andere races, pendelen van het ene naar het andere circuit. Ik kan deze keer het hele weekend mijn energie stoppen in het perfect besturen van de Fiesta en in tegenstelling tot wat het geval was in Zandvoort kan ik ervoor zorgen dat we vooraan staan op de grid. Bovendien ken ik het circuit van Assen zeer goed! Neen, het kampioenschap kan nog alle kanten op, er zijn nog zes keer punten te verdienen!”

Op de derde plaats vinden we David De Saeger, waarmee Herremans op Zandvoort voortdurend en tot op de eindmeet rekening diende te houden. De kopman van FordStore Vanspringel greep slechts nipt naast de grootste beker.

David De Saeger - FordStore Vanspringel
David De Saeger - FordStore Vanspringel
“Of ik dat op Assen kan herhalen, valt af te wachten,” blikt David vooruit. “Ik ben blijkbaar de enige van de favorieten die nooit eerder kennismaakte met het circuit van Assen en zal pas tijdens de vrije training de piste voor de eerste keer ontdekken! De twee vrije trainingen zij dan ook voor mij van primordiaal belang, zelfs al deed Vanspringel vorig jaar een eerste ervaring op en zetten we niet volledig een stap in het onbekende. Bovendien krijgen we in één van de races bijna zeker regen te zien en dat zou wel eens voor de nodige verrassingen kunnen zorgen…”

Philippe Huart - Belgium Racing/Ford Peerlings
Philippe Huart - Belgium Racing/Ford Peerlings
4de en 5de zijn de rijders van het verenigde Belgium Racing/Ford Peerlings. Philippe Huart scoorde regelmatig, maar Dylan Derdaele zorgde in Spa wel voor een eerste, sterke overwinning.
“Door de achtereenvolgende technische tegenslag – zie Spa en Zandvoort -, maak ik nog weinig kans om in het kampioenschap mee te spelen,” stelt Dylan. “Maar wie mij kent, weet dat ik mij altijd tot het uiterste verdedig en geen vrede neem met ere-plaatsen. Ik heb recentelijk met de Porsche Cup nog op Assen gereden – ik was er de snelste Belg -  en ben ervan overtuigd dat ik mij ook met de Fiesta aan de spits zal nestelen, en van bij de start! Indien we van pech gespaard blijven, natuurlijk!”  

Dylan Derdaele - Belgium Racing
Dylan Derdaele - Belgium Racing
Derdaele, met Belgium Racing knap 2de in de 24 Uren van Zolder, voelt ondertussen de hete adem van Junioren Nathan Vanspringel, Alexander Borgmans, Giovanni Van Lil (éénmalig afwezig) en Hanne Terium. Bart Versluys, in Assen al toe aan zijn derde race-weekend, is 10de voor Tom Feyaerts, die na een korte break en vervanging door Raf Pireyn, opnieuw aan de slag gaat in de #4 Ford Feyaerts.

Bert Longin - FordStore Feyaerts
Bert Longin - FordStore Feyaerts
Dankzij de knappe resultaten van Herremans is Ford Van den Bossche leider in het Ford Dealer Team Championship, voor FordStore Feyaerts (Longin) en Vanspringel Automobiles Wavre (De Saeger). In tegenstelling tot vorig jaar dienen Ford-verdelers die meerdere auto’s laten rijden niet op voorhand één auto te nomineren. Voortaan scoort elke auto van een Ford-verdeler punten. Zo zien we dat Ford Peerlings nv Pelt 4de staat met de #98 (Huart) en 5de is met de #99 (Derdaele) en de #29 Vanspringel Automobiles Brussels (Vanspringel) voorafgaat.

In de Dutch Belgian Super Star, waarvoor de Top 20 van elke gezamelijke race punten oplevert, is, jawel, Kenny Herremans, op een 3de rang de sterkste Belg! Een plek die hij heeft te danken aan de twee 3de plaatsen (Zolder en Spa) en een 2de plaats (Zandvoort). Nederlander Daan Pijl leidt het zeer Nederlands-getint BeNe-klassement, voor Laurens de Wit. Belgen David de Saeger, Bert Longin en Philippe Huart zitten in de Top 10.

Voor de Ford Fiesta Sprint Cup zijn er op vrijdag 16 augustus om 10.14 uur de 1ste vrije trainingen en om 12.43 uur volgt de tweede vrije sessie, telkens goed voor 30 minuten. Op zaterdag 17 augustus is er om 11.26 uur de 20 minuten durende kwalificatie, waarna klokke 15.12 uur Race 1 van start gaat. Op zondag 18 augustus staat Race 1, opnieuw over 30 minuten op het programma, met start om 12.04 uur.
 
De Gamma Days zijn overigens veel meer dan zuivere autosport, waarin de organisatie van V-Max Racing Management naast de Ford Fiesta Sprint Cup ook borg staat voor de zeer Nederlands gekleurde Mazda MX-5 Cup!  Om Jan Modaal te lokken jaagt het Renault F1-team op beide dagen een échte Formule 1-bolide over het circuit en op twee wielen demonstreert Kawasaki Racing Team-coureur Leon Haslam zijn exclusieve NINJA ZX10-RR World Superbike motor en gaat aan de slag met de snelste productiemotorfiets ter wereld! Racen op twee wielen, dat krijgen we te zien in de FIM Sidecar World Championship en de Open Electric Superbike Competition. En wat te denken van de Dutch GP Superkarts 2019 of het Nederlands Historic Toerwagens & GT’s?
 
Kampioenschap: 1. Kenny Herremans 106; 2. Bert Longin 97; 3. David De Saeger 92; 4. Philippe Huart 86; 5. Dylan Derdaele 62 ; 6. Nathan Vanspringel 56 ; 7. Alexander Borgmans 49; 8. Giovanni Van Lil 41; 9. Hanne Terium 40; 10. Bart Versluys 26; 11. Tom Feyaerts 19; 12. Kristoff Cox 17; 13. Gilles Vervisch, Raf Pireyn 16.
 
Junior Ford Fiesta Sprint Cup: 1. Nathan Vanspringel 56; 2. Alexander Borgmans 49; 3. Giovanni Van Lil 41; 4. Hanne Terium 40; 5. Gilles Vervisch 16
 
Ford Dealer Team Championship: 1. #32 Ford Van den Bossche 105; 2. #24 FordStore Feyaerts 94; 3. #25 Vanspringel Automobiles Wavre 90; 4. #98 Ford Peerlings nv Pelt 86; 5. #99 Ford Peerlings nv Pelt 61; 6. #29 Vanspringel Automobiles Brussels 60; 7. #14 Ford Motor Morren 55; 8. #4 Ford Feyaerts Aarschot 44; 9. #97 Garage Peerlings Lommel 31; 10. #30 FordStore Morren Motor 17.
 
Dutch Belgian Super Star: 1. Daan Pijl 95; 2. Laurens de Wit 91; 3. Kenny Herremans 81; 4. Colin Caresani 72; 5. Youri Verswijveren/Jorn Boertien 67; 6. David de Saeger 66; 7. Liroy Stuart 63; 8. Bert Longin 60; 9.Philippe Huart 58; 10. Rik Koen 52; 11. Dimitri de Vos 43; 12. Dylan Derdaele 40; 13. Paul Sieljes 38; 14. Ronald Bezuur 33; 15. Belle Rappange, Jari Benschop 30; 17. Jules Grouwels 27; 18. Jop Rappange 26; 19. Nathan Vanspringel 18; 20. Giovanni Van Lil 15; 21. J. Land 14; 22. Alexander Borgmans 13; 23. Kristoff Cox, Dilango de Vos 5; 24. Gilles Vervisch 4; 25. Hanne Terium 3; 26. Tom Feyaerts 2; 27. Raf Pireyn 1.
 
Ford Fiesta Sprint Cup
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op woensdag 14 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Gamma Racing Day.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons