Assen: Wittmann (BMW) houdt Audi's achter zich in de regen

Marco Wittmann - BMW Team RMG
Marco Wittmann mag zich de allereerste DTM-winnaar noemen op het circuit van Assen. De RMG BMW-rijder hield de Audi's van zowel Nico Müller (Abt Sportsline) als kampioenschapsleider René Rast (Team Rosberg) van zich af in de gietende regen nadat hij eerder op de dag ook al de pole had gepakt. Rast zag bovendien Müller voor zich nadat de Zwitser een betere strategie had gekozen. Philipp Eng viel in de Mechelse Racing Bart Mampaey BMW net naast het podium.
Philipp Eng - BMW Team RBM
Bij de start viel het water met bakken uit de hemel waardoor er eerst enkele rondjes achter de safety car werden afgewerkt. De "double file"-herstart werd door het slechte weer overboord gegooid waardoor bij het binnenkomen van de safety car Wittmann de leiding kon vasthouden. Rast probeerde een paar keer om de leiding over te nemen maar geraakte niet voorbij zijn landgenoot. Halverwege de wedstrijd ging hij om nieuw regenrubber maar Wittmann pareerde meteen door de volgende ronde hetzelfde te doen. Müller pakte zo de leiding over maar stelde zijn pitstop uit tot de laatste vijf minuten, waardoor hij bijna een half uur lang vrije baan had. De Zwitser kwam als leider weer naar buiten maar die ene ronde die hij nodig had om zijn banden op temperatuur te krijgen was er teveel aan; hij zag Wittmann immers voorbijkomen. Hij kon wel nog Rast achter zich houden, tot duidelijke frustratie van de kampioenschapsleider.

Pietro Fittipaldi - WRT Team Audi Sport
Jonathan Aberdein pakte een mooie zesde plaats voor WRT Audi, terwijl teamgenoot Pietro Fittipaldi als elfde aantikte na een uitstekende vierde startplaats. RBM-rijder Sheldon van der Linde vocht zich terug naar een tiende plaats nadat hij vroeg in de wedstrijd werd teruggeslagen na een tik van merkgenoot Bruno Spengler. Teamgenoot Joel Eriksson tot slot geraakte niet verder dan de 16e plaats. Rast (145 ptn) blijft kampioenschapsleider voor Müller (121) en RBM-rijder Eng (111). De winnaar van vandaag, Wittmann, staat vierde met 100 punten.

Foto's: Arne Simons

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Deutsche Tourenwagen Masters op zaterdag 20 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Assen DTM.