van der Horst

Aston Martin springt op SUV-kar en presenteert de DBX

Aston Martin DBX
Aston Martin DBX
Zet Aston Martin met de DBX een stap die het broodnodig heeft om de toekomst van het merk te vrijwaren of is het een louter commerciële zet waarmee het roemruchte Britse merk zijn ziel aan de duivel verkoopt? De meningen zijn verdeeld, maar één ding is zeker: de Aston Martin DBX valt op.
  • Dreamdrive
Aston Martin DBX
Aston Martin DBX
De Aston Martin DBX is de eerste SUV in de meer dan 100-jarige geschiedenis van het merk en is voor Andy Palmer en de zijnen dus een stap in het onbekende, doch lucreatieve SUV-segment. Daarvoor vertrokken de ingenieurs van een leeg blad papier; dat moest ook wel, want geen enkel model in de huidige catalogus komt in de buurt van deze vijfdeurs-SUV van 2 245 kg. Grote concurrenten beschikken al heel wat jaren over modellen in dit segment, denk maar aan de Porsche Cayenne uit begin de jaren 2000 of meer recent de Lamborghini Urus. Aston Martin kon dus eigenlijk niet achterblijven, wetende dat ook bijvoorbeeld Bentley met de Bentayga een ijzer in het vuur heeft.

Interieur Aston Martin DBX
Interieur Aston Martin DBX
Qua aandrijving vertrouwt Aston Martin op een nieuwe versie van de AMG 4 liter biturbo V8 uit de DB11 en de Vantage, goed voor 550 pk en 700 NM koppel en een sprint van nul naar 100 in 4,5 tellen - voor wat dat waard is. Dankzij de 9-traps automaat klopt de wagen af net onder de 300 km/h, op 291, meteen ook een duidelijk verschil met de Duitse concurrenten. Geen elektrische of hybride variant (voorlopig?) en daarmee is de vierwielaangedreven wagen toch wel een uitzondering in het hedendaagse landschap, een tijdperk waarin Audi met de e-tron een volledig elektrische concurrent neerzet.

Aston Martin DBX
Aston Martin DBX
Qua looks is dit echter overduidelijk een Aston. Van de typische grille vooraan tot de lijnen van de achterkant - inclusief de "stuit" en met zowaar een spoiler! Het interieur ademt luxe, met heel wat leer en grote digitale displays. Het koffer biedt 632 liter, met de zetels niet naargeklapt. De Aston Martin DBX is beschikbaar vanaf het tweede kwartaal van 2020 en dat voor een prijs van net onder de 200.000 euro in Duitsland, al is een Belgische prijs nog niet bekend.

Foto's: Aston MartinSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Autonieuws op woensdag 20 november 2019.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons