van der Horst

Aston Martin toont eerste elektrische auto, de Rapide E (+ Foto's & video)

Aston Martin Rapide E
Aston Martin Rapide E
Aston Martin heeft op het Autosalon van Shanghai zijn eerste volledig elektrische bolide voorgesteld. De wagen, die ontwikkeld is in samenwerking met Williams Advanced Engineering en waarvan de productie beperkt wordt tot slechts 155 exemplaren, kreeg de naam Rapide E. Hij is gebaseerd op de gekende, ondertussen bijna antieke, Rapide en daarmee wordt ook meteen duidelijk dat we, op de elektrische aandrijving na, niet veel nieuws moeten verwachten. Bovendien is die elektrische aandrijving niet echt spectaculair te noemen: twee elektromotoren drijven de achterwielen aan met 450kW en een verbluffend 950Nm koppel, waarbij vanuit stilstand 100km/h wordt gehaald in vier tellen. De 65kWh accu moet een rijbereik mogelijk maken van "ruim 320 kilometer".
Aston Martin Rapide E
Aston Martin Rapide E
De elektrische aandrijflijn bepaalt voor een groot deel de verschillen ten opzichte van de reeds op de markt zijnde Rapide. Zo is de grille vooraan hertekend en werd ook de onderkant onder de loep genomen. Achteraan is er een nieuwe, grotere, diffuser. Die kwam er doordat er door het ontbreken van de uitlaten nu meer vrijheid is voor aerodynamica, aldus Aston Martin. Het Britse merk voorzag ook nieuwe alu velgen en schoeide het geheel op Pirelli P-Zero's met lage rolweerstand. Het resultaat: 8% meer efficiëntere aero in vergelijking met zijn twaalfcilinderig broertje.

Interieur Aston Martin Rapide E
Interieur Aston Martin Rapide E
Binnenin zijn de analoge meetinstrumenten vervangen door een 10 inch digitaal display. Het batterij, gebouwd rond een 800V-architectuur, bestaat uit 5600 individuele cellen en bevindt zich op de plaats waar in de "oude" wagen de verbrandingsmotor, versnellingsbak en benzinetank gepositioneerd waren. Na een uurtje laden met een gewone 400V 50kW lader zou de wagen weer een kleine 300km moeten kunnen rijden, terwijl Aston Martin ook een 800V-systeem heeft ontwikkeld waarbij de batterij nog sneller geladen moet kunnen worden.
 Foto's: Aston MartinSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Autonieuws op dinsdag 16 april 2019.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons