van der Horst

Audi doet zijspiegels in de ban

Audi e-tron
Audi e-tron
Audi zet, net als enkele concurrenten, vol in op elektrificatie en virtualisatie. Met de Audi e-tron maakt het merk met de vier ringen de stap naar elektrische mobiliteit, maar naast de elektrische aandrijflijn, zijn er nog enkele andere vernieuwingen. Zo toonde Audi zopas de eerste echte beelden van een prototype dat niet langer over echte buitenspiegels beschikt, nadat het vorig jaar al aankondigde deze stap te gaan zetten. De spiegels zijn vervangen door kleine camera's aan de buitenzijde van de wagen en OLED-schermen aan de binnenzijde. Een wereldpremière voor een in serie geproduceerde bolide, gezien de Europese wetgeving het weghalen van spiegels niet toeliet.
Audi e-tron
Audi e-tron
Doordat de zijspiegels werden verwijderd, kan de constructie aan de buitenzijde kleiner gehouden worden en verlaagt in theorie bij rijden het verbruik, de luchtweerstand en het geluid. Bovendien bieden de 7 duims LED-touchscreens (1200 x 800px resolutie) aan de binnenzijde mogelijkheden die traditionele buitenspiegels niet hebben. Zo zijn de camera's (1280 x 1080px resolutie) te bedienen via de touchscreens en kan er in- en uitgezoomd worden. Daarnaast zijn er drie aparte instellingen voorzien voor snelweg, afslaan en parkeren en kan het beeld vanzelfsprekend ook verplaatst worden - zoals bij een traditionele spiegel.

Audi e-tron
Audi e-tron
Bovendien zal het beeld zich aanpassen aan de omgeving, door bijvoorbeeld in een tunnel de helderheid aan te passen of bij het gebruik van de richtingaanwijzers de beeldhoek te vergroten. De camera's hebben ook een functie om ze te beschermen tegen vriestemperaturen en kunnen bovendien waarschuwen voor objecten in de dode hoek.

De Audi e-tron moet eind dit jaar op de markt komen voor een prijs van circa 80.000 euro.

Lees ook: Audi toont e-tron Sportback Concept (+ Foto's)

Foto's: Audi AGDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Varia op zaterdag 7 juli 2018.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons