van der Horst

24H Spa: Audi gaat voor derde zege op rij

Overzicht deelnemende Audi teams
Overzicht deelnemende Audi teams
De klanten van Audi Sport customer racing staan voor een ambitieuze uitdaging. De Spa 24 Uren op 27 en 28 juli, met 70 deelnemende wagens, wordt algemeen beschouwd als ’s werelds zwaarste wedstrijd voor GT3-wagens. Na de twee overwinningen van fabrieksteams in 2011 en 2012, gaat de R8 LMS ultra nu voor een derde zege op rij. Twee maal drie : niet alleen kan Audi voor de derde maal op rij de 24 Uren van Spa winnen, bovendien kan het ook de derde zege in een 24-uurs race worden dit jaar. In 2011 en 2012 behaalde de Audi R8 LMS reeds de overwinning in deze Ardense klassieker. Dit jaar behaalde het merk met zijn R8 GRAND AM een klassezege bij de GT’s in de 24 Uren van Daytona en boekte het een twaalfde overwinning met een prototype in de 24 Uren van Le Mans.
In Spa, op 27 en 28 juli, wacht er de deelnemende teams heel wat concurrentie.  Niet minder dan 73 deelnemers schreven zich in voor de vierde manche van de Blancpain Endurance Series.  Negen sportwagenfabrikanten zullen er strijden voor de zege.  Nergens ter wereld zal er zo een felle strijd worden uitgevochten tussen GT3-wagens.  Audi vierde zijn eerste algemene zege met de R8 LMS-racewagen in de 24 Uren van Spa twee jaar geleden en dit met een door Team WRT gerunde bolide, bestuurd door Mattias Ekström en diens ploegmaats Timo Scheider en Greg Franchi.  Tweevoudig DTM-kampioen Ekström keert dit jaar terug bij WRT als ploegmaat van zijn Zweedse landgenoot Edward Sandström.  Derde rijder wordt Audi fabriekspiloot Marcel Fässler, Le Mans-winnaar in 2011 en 2012.  Maar ook Fässlers ploegmaat in Le Mans, André Lotterer, tekent present in de Ardennen.  De Duitser, die in België opgroeide, deelt de R8 LMS ultra nummer ‘2’ met Blancpain Endurance Kampioen Christopher Mies en titelhouder Frank Stippler.

Het Belgische WRT van teamdirecteur Vincent Vosse zet nog twee andere exemplaren van de R8 LMS ultra in op eigen bodem.  Rahel Frey, zoals reeds het geval is in de overige manches van de Blancpain Endurance Series, vormt team met Matt Halliday en Niki Mayr-Melnhof in de wagen met het nummer ‘0’.  Stéphane Ortelli, vorig jaar winnaar van de Blancpain Endurance Series, deelt wagen nummer ‘1’ met die andere titelhouder in Spa, René Rast en Laurens Vanthoor.

Ernst Mosers Team Phoenix Racing komt eveneens aan de start met piloten die dit jaar de Blancpain Endurance Series afwerken.  Christopher Haase, winnaar van de Blancpain Endurance Series in 2012, deelt wagen nummer ‘6’ met Harold Primat en Audi fabriekspiloot Oliver Jarvis, GT-klassewinnaar in de 24 Uren van Daytona 2013.  Enzo Ide, Anthony Kumpen en Markus Winkelhock kruipen achter het stuur van de zusterwagen met het nummer ‘16’.

Een zevende Audi R8 LMS ultra vindt zijn weg naar de startgrid dankzij United Autosports.  Het Brits-Amerikaanse privé-team van Richard Dean en Zak Brown neemt voor de vierde opeenvolgende maal deel aan deze klassieker.  In de Pro-Am klasse, doet het team een beroep op de Britse piloten Will Bratt en Glynn Geddie, de in Frankrijk geboren Alain Li en de Amerikaan Mark Patterson.

Terwijl de fans de race ter plaatse bekijken langs de legendarische 7,004 km lange omloop, kunnen ook de televisiekijkers rekenen op een uitgebreide televisieverslaggeving.  Motors TV zal het evenement bijna 12 uren rechtstreeks uitzenden.  RTL Nitro plant een 60-minuten durend verslag op zondagavond (28 juli) en voorafgaand aan de Belgische GP zal ook RTL een samenvatting geven.

De Audi customer teams in de 24 Uren van Spa 2013


Belgian Audi Club Team WRT
#0 Rahel Frey/Matt Halliday/Niki Mayr-Melnhof (CH/NZ/A)
#1 Stéphane Ortelli/René Rast/Laurens Vanthoor (MC/D/B)
#2 André Lotterer/Christopher Mies/Frank Stippler (D/D/D)
#13 Mattias Ekström/Marcel Fässler/Edward Sandström (S/CH/S)

Phoenix Racing
#6 Christopher Haase/Oliver Jarvis/Harold Primat (D/GB/CH)
#16 Enzo Ide/Anthony Kumpen/Markus Winkelhock (B/B/D)

United Autosports
#125 Will Bratt/Glynn Geddie/Alain Li/Mark Patterson (GB/GB/F/USA)

Timing

Donderdag, 25 juli
09:45–11:15     Vrije training 1
18:15–19:15     Pre-kwalificatie
20:10–21:25     Kwalificatie
21:55–23:10     Kwalificatie

Vrijdag, 26 juli
18:15–18:35     Superpole

Zaterdag, 27 juli
09:05–09:25     Warm-up
16:30                 Start

Zondag, 28 juli
16:30                  Finish

Audi Press  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons