van der Horst

Audi toont nieuwe A8 (+ Foto's & video)

Audi A8
Audi A8
Tijdens de Audi Summit in Barcelona heeft de fabrikant uit Ingolstadt de compleet vernieuwde Audi A8 wereldkundig gemaakt. Het vlaggenschip in de Audi catalogus moet het credo “Vorsprung durch Technik” waar gaan maken. Dit is de toekomst van het luxe-rijden volgens Audi, gebaseerd op het Audi Prologue conceptvoertuig.

Audi A8 L console touch screens
Audi A8 L console touch screens
De nieuwe Audi A8 is het eerste model die de kenmerken van de nieuwe huisstijl uitdraagt. Dit betekent een nieuwe, brede, openstaande singleframe grille en een vloeiende, brede body. Ook zien we HD Matrix LED koplampen met Audi laser techniek, en een LED lichtstrip gecombineerd met OLED technologie voor de achterlichten. De lengte van de vierde generatie A8 bedraagt 5,17 meter, terwijl de A8L 5,30 meter is. Het interieur oogt luxueus en straalt perfectie uit. Leuk item om te vermelden is de rechter achter stoel van de A8L. Hier is een optionele relaxstoel leverbaar die op vier verschillende manieren te verstellen is met een voetensteun. In deze stoel kan de passagier zijn voeten laten verwarmen en masseren, door ze op de achterkant van de rechter voorstoel te plaatsen. De bediening gebeurt via OLED touchscreens.

Audi A8 L
Audi A8 L
Maar het meest in het oog springend is de eerste voorstelling van autonoom rijden met de nieuwe Audi A8. Een voorbeeld hiervan is de Audi “traffic jam pilot” dat werkt als de auto in fileverkeer tot maximaal 60 kilometer per uur rijdt en waar de rijbanen door vangrails worden gescheiden. Hierdoor stuurt, remt, accelereert en stopt de auto vanzelf en is in te schakelen met de AI knop op de middenconsole. Belangrijk detail hierbij is dat de bestuurder zijn handen niet aan het stuur hoeft te houden, in tegenstelling tot wat (voorlopig nog) het geval is bij de meest concullega's.

Audi A8 L close-up
Audi A8 L close-up
Ook is het mogelijk om de A8 met een smartphone (via de myAudi app) te parkeren zonder zelf achter het stuur te zitten (zie video lager op^deze pagina). Het onderstel beschikt over het nieuwe Audi AI active suspension systeem wat zich volledig kan aanpassen aan de wensen van de bestuurder. Ook beschikt de A8 over het pre sense 360 systeem, waardoor bij een botsing de auto zich binnen enkele seconden kan verhogen om de impact van de aanrijding te verlagen. De motoren die beschikbaar komen voor de nieuwe Audi A8 zijn de 3.0 TDI (286pk) en een 3.0 TFSI (340pk). Later komen nog de achtcilinder 4.0 TDI (435pk) en 4.0 TFSI (460pk). De absolute topversie, de 6.0 liter W12 zit ook nog in het vat. Medio winter staat de in Neckarsulm geassembleerde wagen in de showroom.
 

 

Video nieuwe Audi A8

 

Video Audi A8 parking pilot & garage pilot

 

Video ontwikkelingsproces nieuwe Audi A8

 


Tekst: Michel Helders - Foto's: Audi AG




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op vrijdag 14 juli 2017.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons