van der Horst

Audi van Longin/Longin/Guelinckx wint Belcar-seizoensopener 2022 - Belgium Racing sterk

PK Carsport - Audi R8 LMS
PK Carsport - Audi R8 LMS
De PK Carsport Audi R8 LMS GT2 van Bert Longin, Stienes Longin en Peter Guelinckx heeft de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship 2022 gewonnen. De Duitse bolide hield uiteindelijk een trio Belgium Racing Porsches af, met het exemplaar #97 van Koen en Kris Wauters voor de #99 die regerend kampioen Dylan Derdaele deelt met Michael Cool en de blauw-witte Porsche #78 van de solerende Michiel Haverans. Beste toerismewagen was de Stevens Motorsport BMW M2 CS Racing van vader en zoon Xavier en Jochen Stevens, nadat de TCL Motorsport BMW M2 CS Racing van Gary Terclavers, Kenny Terclavers en Laers Zaenen in de slotminuten van de race stilviel op de Sacramentsheuvel.
Start Belcar race New Race Festival
Start Belcar race New Race Festival
Nog voor de start verloren we de Lamborghini Huracan #21 Mario Martlé en Kenneth Linthout van Totaalplan Racing, de wagen viel stil in de Eerste Linkse. Ook de MSE BMW kwam niet aan de start nadat de wagen tijdens de Skylimit Belcar Sprint Cup te kampen kreeg met een te hoge motortemperatuur en de Limburgse formatie hun titelambities in dat kampioenschap gaaf willen houden. Net na de start moest ook de tweede Lamborghini (Wauters/De Wilde) de handdoek werpen met o.a. een lekke band. Ook de knappe paarse Q1 Trackracing Porsche van Jan Lauryssen en Filip Teunkens viel al vroeg uit en zou de eerste neutralisatie in de race uitlokken.

Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
Belgium Racing - Porsche 911 GT3 Cup
De start was rustig, al werd de Audi wel onder de loep genomen wegens een jumpstart. Een Drive Through Penalty was het gevolg, een sanctie die de PK Carsport-wagen echter uitzitte tijdens een Full Course Yellow. Die neutralisatie kwam er na een incident met de QSR BMW (Loeman/Puelings/D'Haese). Aan het einde van de elfde ronde, was het Christoff Corten die - nog steeds tijdens de neutralisatie - als eerste de pits indook, na exact 25 minuten wedstrijd en het stuur doorgaf aan Hans Thiers. Ook de drie Belgium Racing Porsches volgden dat voorbeeld wat later, evenwel zonder rijderswissels. Bij Audi gaf Bert Longin het stuur wel door aan Peter Guelinckx en even later werd de wedstrijd terug vrijgegeven.

De #2 Porsche dook na een uurtje wedstrijd opnieuw de pits in voor de finale rijderswissel, waarbij Jeffrey Van Hooydonk op pad werd gestuurd om de NGT Porsche richting de leiders te loodsen. Iets later zou Dylan Derdaele in de Belgium Racing Porsche #99 een Drive Through Penalty krijgen wegens het niet-respecteren van de Track Limits. Een beslissende sanctie, waarvan Koen Wauters in de zusterwagen optimaal profiteerde.

Michiel Haverans - Belgium Racing
Michiel Haverans - Belgium Racing
Wanneer in ronde veertig de Rush Porsche 911 GT3 Cup van Hungenaerts/Geladé in het gras eindigde bij het uitkomen van de Eerste Linkse, werd de race nog maar eens geneutraliseerd en werkten de protoganisten hun laatste stop en eventuele rijderswissel af. De Porsche #99 kreeg na afloop van de race evenwel nog een sanctie omdat deze de minimum pitstoptijd niet respecteerde. Daardoor kwam de zusterwagen van Michiel Haverans nog zeer dicht, maar een gele vlag en enkele te dubbelen wagens verhinderden dat de youngster in zijn eerste wedstrijd op het algemene podium eindigde. Haverans verbaasde evenwel vriend en vijand en mag terugblikken op een oerdegelijke race.

Tip Top Rent - Porsche Cayman
Tip Top Rent - Porsche Cayman
GTB was een kluif voor de Tip Top Rent Porsche Cayman van Jurgen Gulicher en Arthur Peters, terwijl in TA de BMW's M2 CS Racing van TCL Motorsport en Stevens Motorsport het mooie weer maakten. Uiteindelijk trok het laatstgenoemde team aan het langste eind nadat TCL Motorsport in de absolute eindfase stilviel op de Sacramentshelling. De derde plaats in de klasse ging naar de Alnimax Racing-bolide van Borgmans/De Witte. In TB zegevierde de JFT Engineering Clio (Van Haeren/Van Eename), voor de BMW's van WAW Racing (Baeten/Suffeleers/Vaessen) en Simtag Racing (Lammens/Dexters).

De volgende afspraak is op 5 en 6 juni in Magny Cours.

--- Uitslag Belcar New Race Festival 2022 (pdf) ---

Foto's: Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door Martijn Wouters in Belcar Endurance op zondag 15 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons