van der Horst

Australië: Rosberg zegeviert - Ricciardo en Magnussen imponeren

Nico Rosberg
Nico Rosberg
Nico Rosberg stoof bij het doven van de lichten meteen tussen Ricciardo en teamgenoot Hamilton in naar de leiding en keek niet meer achterom. De dominantie van Mercedes was duidelijk, al lijkt er aan de betrouwbaarheid nog wel wat werk: Hamilton kreeg al na drie ronden de opdracht om zijn W05 in de pitbox te parkeren na een motorprobleem. Debutant Kevin Magnussen werd uiteindelijk in zijn McLaren-Mercedes de grootste bedreiging van thuisrijder Ricciardo voor de tweede plaats, maar de Australiër hield tot grote vreugde van het publiek mooi stand.
  • Dreamdrive
Start GP Australië 2014
Start GP Australië 2014
Ricciardo zag na de goede start van Rosberg de beide Mercedes bolides de leiding nemen, maar profiteerde toch van het feit dat Hamilton aan de buitenkant van de eerste bocht zat om zijn tweede plaats weer in te nemen. Magnussen zwalpte wat onorthodox van rechts naar links om een aanval van Alonso af te slaan, maar de prijs voor de slechtste start van het nieuwe seizoen ging zonder twijfel naar de Japanner Kamui Kobayashi. Zijn Caterham leek wel zonder remmen te zitten en de Williams-Mercedes van de ongelukkige Felipe Massa werd zodoende in de grindbak van de eerste bocht getorpedeerd. Na afloop van de race zou de Japanner ook gezuiverd worden van alle blaam, want na het bekijken van de telemetrie zou gebleken zijn dat de crash inderdaad veroorzaakt werd door "een ingrijpend technisch defect volledig buiten de controle van de rijder".

Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Daniel Ricciardo - Red Bull Racing
Een spijtige zaak voor Williams dat erg competitief voor de dag kwam en met Bottas de zesde plaats veroverde. De Fin haalde in de beginfase zelfs zijn landgenoot Räikkönen heel mooi in, maar bij het naderen van de andere Ferrari van Alonso liep het even mis. Bottas kwam iets te breed uit een bocht en zag zijn rechterachterband van de velg komen na een tikje tegen de betonnen muur. De eerste safety car periode van het seizoen was zo een feit, een goed moment voor de meeste teams om opnieuw zachte banden te monteren. De crew van Red Bull Racing kon zich volledig focussen op thuisrijder Ricciardo, wereldkampioen Vettel had immers al na vijf ronden zijn RB10 in de box geparkeerd met motorische problemen.

Kevin Magnussen 	- McLaren - Mercedes
Kevin Magnussen - McLaren - Mercedes
Ondanks de vroege problemen van Hamilton en Vettel bleven de meeste, uitgezonderd de beide Lotussen, tijdens het verdere verloop van de wedstrijd tot ieders verbazing van meer onheil gespaard. Alonso had de vierde plaats van Hulkenberg in het vizier en zag zijn kans schoon tijdens de tweede serie pitstops om de Duitser te verschalken. Alleen hadden Jenson Button en McLaren hun strategie nog beter op orde, de Brit klopte beide heren en sloot zo aan bij teamgenoot Magnussen. Naar het einde toe werd Hulkenberg zelfs nog gepasseerd door een sterk oprukkende Bottas, die eerder ook al de Toro Rosso van Vergne had ingehaald. Opvallend ook na deze eerste Grote Prijs van 2014, maar liefst drie van de vier wagens in de top vier hebben een Mercedes-krachtbron achterin. Trekken we die lijn door naar de top 7, dan tellen we maar liefst vijf wagens met een krachtbron van de Ster achterin.

Volgende afspraak over twee weken, op 30 maart, wanneer de Grote Prijs van Maleisië wordt verreden.

Update 11:00 (Belgische tijd)

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo
De Red Bull Racing RB10 van Daniel Ricciardo bleek na afloop van de wedstrijd gevoelig meer benzine verbruikt te hebben dan toegelaten door de reglementen. Vanaf dit seizoen schrijft het technisch reglement namelijk voor dat een wagen ten hoogste 100 kilo brandstof per uur mag verbruiken, een limiet die de wagen van de sympathieke Australiër herhaaldelijk gebroken zou hebben.

Update 14:00 (Belgische tijd)

De stewards van de meeting hebben beslist Daniel Ricciardo te schrappen uit de uitslag van de Grote Prijs van Australië 2014.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Australië 2014

#RijderTeamResultaat
1.Nico RosbergMercedes1u32m58.710s
2.Daniel Ricciardo Red Bull Racing - Renault+24.525s
3.Kevin Magnussen McLaren - Mercedes+26.777s
4.Jenson ButtonMcLaren - Mercedes+30.027s
5.Fernando AlonsoFerrari+35.284s
6.Valtteri BottasWilliams - Mercedes+47.639s
7.Nico Hulkenberg Force India - Mercedes+50.718s
8.Kimi RäikkönenFerrari+57.675s
9.Jean-Éric VergneScuderia Toro Rosso - Renault+1m00.441s
10.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso - Renault+1m03.585s
11.Sergio PérezForce India - Mercedes+1m25.916s
12.Adrian Sutil Sauber - Ferrari+1 ronde
13.Esteban GutiérrezSauber - Ferrari+1 ronde
14.Max ChiltonMarussia - Ferrari+2 ronden
15.Jules BianchiMarussia - Ferrari+8 ronden
16.Romain Grosjean Lotus - Renaultopgave
17.Pastor Maldonado Lotus - Renaultopgave
18.Marcus EricssonCaterham - Renaultopgave
19.Sebastian VettelRed Bull Racing - Renaultopgave
20.Lewis HamiltonMercedesopgave
21.Felipe MassaWilliams - Mercedesopgave
22.Kamui KobayashiCaterham - Renaultopgave


Foto's: Racing International Photography



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons