van der Horst

Australië: Voorbeschouwing op de seizoensopener

Daniel Ricciardo - Red Bull
Daniel Ricciardo - Red Bull
Dit weekend gaat het nieuwe wereldkampioenschap Formule 1 van start. Het F1-circus stelt de tenten op in Melbourne, Australië. Het is ondertussen de 23ste maal dat de Grote Prijs van Australië in Albert Park plaats zal vinden. Is Mercedes AMG met Lewis Hamilton nog steeds de favoriet? Of kan Sebastian Vettel met de Ferrari de strijd met zijn Britse rivaal om een vijfde wereldtitel aangaan? Of tovert Red Bull Racing nog iets uit de hoed? We komen er al snel achter.
Sebastian Vettel - Ferrari
Sebastian Vettel - Ferrari
Na de wintertest op het Circuit de Barcelona-Catalunya is het nog niet 100 % duidelijk wie nu echt de favoriet is voor de wereldtitel. Mercedes blijft bij de meeste kenners nog steeds op de eerste stek, ook al lieten ze niet al hun kaarten zien in Spanje. Doch wist de Duitse renstal de meeste aantal kilometers af te leggen van alle teams: nl. 4.840 km. Naaste rivaal Scuderia Ferrari legde 500 km minder af, maar wist wel de snelste rondetijd te klokken. Ook Red Bull Racing was snel in Barcelona en met Adrian Newey als technicus is deze combinatie nog steeds een garantie voor succes.

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Wie is dan het beste team achter de top 3? Uiteraard hopen wij zelf dat McLaren-Renault het dit jaar goed zal doen. Onze landgenoot Stoffel  Vandoorne kijkt al uit naar dit weekend en naar de nieuwe uitdaging die hem te wachten staat. “Voor ons is het de start van een nieuwe uitdaging. Ik wil vrijdag zo veel mogelijk tijd op de baan doorbrengen om aan de afstelling te werken. We weten nog niet waar we staan vergeleken met de andere teams, maar we kunnen niet wachten om aan het seizoen 2018 te beginnen”, liet de Rumbekenaar optekenen in een persbericht.

Fernando Alonso - McLaren-Renault
Fernando Alonso - McLaren-Renault
De problemen die de Britse renstal ondervond met de betrouwbaarheid tijdens de tests in Barcelona lijken te zijn opgelost. Problemen met ondermeer een losse uitlaat en slechte batterijen betekenden voor het team heel veel tijdsverlies. McLaren-baas Eric Boullier zei dat de geleverde arbeid in de fabriek vruchten heeft afgeworpen: “We waren niet zo betrouwbaar als we hadden gehoopt tijdens de wintertest, maar we hebben alle problemen aan kunnen pakken in de fabriek”. De MCL33 vertoont veel potentieel volgens Fernando Alonso. Ook hij kijkt ernaar uit om weer aan de slag te gaan.

Scuderia Toro Rosso - STR13
Scuderia Toro Rosso - STR13
Het huwelijk tussen Toro Rosso en het pas van McLaren gescheiden Honda heeft al wat vruchten afgeworpen. Doch werd er tijdens de tweede testweek in de wandelgangen van de paddock gefluisterd dat de nachtploeg van de Italiaanse renstal elke avond een nieuwe krachtbron installeerde in de STR13. Dit werd achteraf door het team zelf bij de Britse omroep Sky Sports afgewimpeld als absolute lariekoek, en men bevestigde dat men slechts één motor heeft gebruikt tijdens de laatste 4 testdagen. Een hele vooruitgang voor de Japanse motorbouwer, zo blijkt.

Robert Kubica
Robert Kubica
Ook Haas zou volgens Lewis Hamilton een renstal zijn waar men dit seizoen moet naar kijken. De regerende wereldkampioen zei aan Motorsport.com onder de indruk te zijn van de Amerikanen en hij denkt dat zij dit jaar ook weleens vooraan kunnen meedraaien. Bij Williams is het ook een vraagteken. De tijden in Spanje waren alles behalve goed en Sergey Sirotkin alsook teamgenoot Lance Stroll leken het tempo van routinier en reserverijder Robert Kubica niet aan te kunnen. Of Williams de juiste rijderskeuze heeft gemaakt zal dit weekend duidelijker worden.

Marcus Ericsson - Sauber Alfa Romeo
Marcus Ericsson - Sauber Alfa Romeo
Ook Renault zelf mag men zeker niet uitsluiten voor de strijd om de vierde plaats. De Fransen willen dit jaar zeker op het podium belanden, alsook rivaal Force India. De renstal van Esteban Ocon en Sergio Perez wist de vorige twee seizoenen de vierde plaats in het constructeurskampioenschap te bemachtigen maar wist in 2017 geen enkele podiumplaats te scoren.  Ook terug in het veld is Alfa Romeo, de nieuwe partner van Sauber. Hier zijn de ogen gericht op de nieuwe ploegmakker van Marcus Ericsson: de talentvolle Charles Leclerc, GP3-kampioen van 2016.

Uiteraard kan men dit weekend de GP van Australië rechtstreeks op de buis volgen, en dit op Play Sports van Telenet. Zowel de kwalificatie op zaterdag als de race op zondag, kan men volgen vanaf 6u55. Op de Franstalige zender La Deux kan u ook steeds terecht voor de kwalificatie op zaterdag en de wedstrijd op zondag. 

Foto’s: Racing International Photography



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons