van der Horst

Australië: Leclerc behaalt dominante zege

Charles Leclerc
Charles Leclerc
Charles Leclerc (Ferrari) heet de Grote Prijs van Australië gewonnen. De Monegask was de hele race sneller dan z'n concurrenten en toen Max Verstappen (Red Bull) uitviel met motorproblemen kon hij met twee vingers in de neus winnen. Leclerc won met twintig seconden voorsprong op Sergio Perez (Red Bull) terwijl George Russell (Mercedes) de laatste podiumplek meepikte, zijn eerste voor Mercedes. De Brit staat nu trouwens tweede in het kampioenschap.
Start 2022 Formule 1 GP van Australië
Start 2022 Formule 1 GP van Australië
Bij de start konden Leclerc en Verstappen hun eerste twee posities verzilveren, maar Perez verloor zijn derde plek aan Lewis Hamilton (Mercedes), die twee plaatsen goedmaakte. Diens teamgenoot, George Russell won ook één plaats en schoof op naar P5, Lando Norris (McLaren) sloot aan op P6, net voor zijn teammaat Daniel Ricciardo. Esteban Ocon (Alpine), Pierre Gasly (Alpha Tauri) en Fernando Alonso (Alpine) sloten de top tien af op het einde van de eerste ronde. Carlos Sainz (Ferrari) viel terug naar P14 en in de tweede ronde spinde hij toen hij te snel de chicane inging. Hij kwam vast te zitten in de grindbak en dat bracht de virtuele safety car naar buiten die even later omgezet werd naar de echte safety car.

Bij de herstart op het einde van ronde zes wijzigden geen posities. Het duurde tot ronde tien voor we de eerste wijziging in de rangorde te zien kregen. Perez slaagde erin om Hamilton in te halen in bocht drie en de derde plek terug in te nemen. Ondertussen zat hij wel bijna vijf seconden achter z'n teamgenoot.

Sergio Perez - Red Bull
Sergio Perez - Red Bull
In ronde achttien ging Verstappen als eerste van de koplopers de pits binnen. De rest bleef buiten, maar Perez leek ook moeite te hebben om snel te zijn op zijn oudere mediumbanden. Hamilton slaagde er zelfs in om het gat met Perez terug te dichten en hem onder druk te zetten, tot Perez op het einde van ronde twintig de pits opzocht. Toen Hamilton twee ronden later ook zijn stop maakte, kwam hij net vóór Perez terug de baan op. De Mexicaan slaagde er echter in om Hamilton enkele bochten verderop in te halen. Net daarna kwam de safety car op de baan omdat Sebastian Vettel (Aston Martin) gecrasht was. Voor Russell was dit een gouden gelegenheid om een goedkope pitstop te nemen en zo aan te sluiten op P3, voor Alonso die nog niet gepit was, Perez en Hamilton.

Bij de herstart kwam Leclerc onder druk te staan van Verstappen, maar de Monegask hield het hoofd koel en kon zijn eerste plek behouden en wegrijden van de Red Bull-rijder. Alonso kreeg het de daaropvolgende ronden moeilijk met zijn oude harde banden. Eerst verloor hij een positie aan Perez, iets later ook aan Hamilton.

Opgave Max Verstappen
Opgave Max Verstappen
Na een rondenlange strijd raakte Perez ook voorbij Russell om terug zijn oorspronkelijke derde positie in te palmen. Niet veel later kreeg Perez de tweede plek in de schoot geworpen omdat de motor van Verstappen er de brui aan gaf. Verstappen parkeerde zijn wagen in de tweede bocht en dat bracht de VSC naar buiten. Twee van de drie rijders die nog geen pitstop afgewerkt hadden, Alonso en Magnussen, maakten van de gelegenheid gebruik om de harde banden om te ruilen voor de medium compound. De andere rijder, Alexander Albon (Williams), wachtte tot op het einde van de voorlaatste ronde om zijn enigste pitstop te maken. Het leverde hem uiteindelijk het laatste punt van de dag op.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Australië 2022

#RijderTeamResultaat
1.Charles LeclercScuderia Ferrari1:27:46.548
2.Sergio PérezRed Bull Racing+20.524s
3.George RussellMercedes-AMG F1 Team+25.593s
4.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+28.543s
5.Lando NorrisMcLaren F1 Team+53.303s
6.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+53.737s
7.Esteban OconAlpine F1 Team+61.683s
8.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+68.439s
9.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+76.221s
10.Alexander AlbonWilliams Racing+79.382s
11.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+81.695s
12.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+88.598s
13.Mick SchumacherHaas F1 Team+1 ronde
14.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 ronde
15.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+1 ronde
16.Nicholas LatifiWilliams Racing+1 ronde
17.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+1 ronde
18.Max VerstappenRed Bull RacingDNF
19.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 TeamDNF
20.Carlos Sainz Jr.Scuderia FerrariDNF

Foto's: Racing International Photography / Stephen l hostis



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons