van der Horst

Australië: Ogier en Toyota kampioen

Julien Ingrassia & Sébastien Ogier
Julien Ingrassia & Sébastien Ogier
Een zestiende titel voor Frankrijk en een zesde voor Sébastien Ogier. Na een weekend, zelfs een jaar, strijden, viel de titel plots in zijn schoot toen Ott Tânak en Thierry Neuville uit de rally gleden. Jari-Matti Latvala kroonde zich tot winnaar in Australië.
Thierry Neuville - Hyundai i20 R5
Thierry Neuville - Hyundai i20 R5
Zondagnamiddag namen we nagenoeg meteen afscheid van Thierry Neuville (Hyundai i20) die een wiel afreed. Sébastien Ogier (Ford Fiesta) moest daarna enkel nog rekening houden met Ott Tänak (Toyota Yaris), maar op de volgende proef ging ook de Est in de fout. Sébastien Ogier is dus voor de zesde keer op een rij wereldkampioen. "Ik ben zo trots op wat ik deed en mijn team. Hopelijk mis ik dit team niet", aldus Ogier aan de finish. Door de opgave van Tänak werd Neuville alsnog vice-wereldkampioen, en dat al voor de vierde keer in zijn carrière.

Die andere titel ging naar Toyota, de vierde nadat de Japanners in de jaren negentig ook al drie keer merkenkampioen werden.

Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC
Tussen alle kampioenenvieringen in zou een mens bijna vergeten dat Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris) met de overwinning ging lopen in Australië. De Fin reed een meesterlijke en vooral foutloze slotdag, en boekte op die manier een achttiende overwinning in zijn carrière. Tweede op een halve minuut werd Hayden Paddon (Hyundai i20) die de meubelen redde voor Hyundai. Mads Ostberg besloot zijn jaar met de derde podiumplaats.

Esapekka Lappi (Toyota Yaris) eindigde vierde, op amper tien seconden van het podium. Ogier werd uiteindelijk vijfde (en greep zelfs nog de vijf punten op de Power Stage), voor Elfyn Evans (Ford Fiesta) en Craig Breen (Citroën C3).

Foto's: RIP

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 18 november 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Australië.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons