van der Horst

Autosport.be en Virtual Belcar slaan de handen in elkaar voor de Autosport.be Clio Cup

Autosport.be Clio Cup
Autosport.be Clio Cup
De Virtual Belcar is sinds 2020 een begrip in simracing-rangen. Wat origineel bedoeld was als een publieksvermaker tijdens de corona-lockdown, is uitgegroeid tot één van de meest prominente simracing-kampioenschappen in België. Van bij het begin kon u op Autosport.be terecht voor verslagen en nieuws omtrent de Virtual Belcar en nu de organisatoren een nieuw kampioenschap op poten zetten op iRacing, zetten we er graag opnieuw onze schouders mee onder; de Autosport.be Clio Cup is geboren!
  • St. Paul
Jorden Heyse - Renault Clio RS
Jorden Heyse - Renault Clio RS
De Virtual Belcar ligt Autosport.be nauw aan het hart; vanaf de eerste minuut coverden we elke race; zowel de endurance-races, als de reeds ter ziele gegane Zolder Touring Cup, de Virtual Belcar Winter Series en de Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup. U kon getuige zijn van spannende virtuele races, waarbij het niveau met de jaren gevoelig steeg. Organisator Ronald Moons keek bijgevolg meteen naar Autosport.be toen hij een nieuw kampioenschap uitdokterde.

Yves Frederickx - Renault Clio RS
Yves Frederickx - Renault Clio RS
Moons: "We zien steeds meer echte racepiloten het sim racen omarmen. Na de 12 uren van Sebring tweette Scott McLaughlin nog dat hij de flow van het verkeer had leren kennen op iRacing en twee dagen na de Formule 1 race (in Saoedi-Arabië nvdr.) zat Verstappen ook opnieuw online te racen. Autosport.be heeft al langer begrepen dat virtueel racen voor veel autosportliefhebbers en toekomstig talent een extra toegangspoort tot de echte autosportwereld vormt. Elkaar in die overtuiging steunen leek dan ook heel evident."

Autosport.be Clio Cup
Autosport.be Clio Cup
De keuze voor de Renault Clio is vrij simpel, pure nostalgie. Menig lezer met reeds enkele levensjaren op de teller, herinnert zich zonder twijfel nog de jaren '90, waarin de kleine toerismewagen talrijke racepiloten in de Benelux op de been bracht alsook het eerste decennium van deze eeuw waarin de bolide een heropleving kende. Tot op heden kan de Clio, overigens gebaseerd op de rallywagen van het Franse merk, nog steeds rekenen op de nodige populariteit in zowel nationale, als Europese kampioenschappen.

Wat het format betreft, zijn er verschillende mogelijkheden van waaruit we kunnen vertrekken: "We gaan er voor zorgen dat alle deelnemers altijd twee sprint heats kunnen rijden.  De exacte opdeling is afhankelijk van het aantal inschrijvingen dat we ontvangen. Daarnaast voorzien we een PRO en AM kampioenschap."

Autosport.be Clio Cup
Autosport.be Clio Cup
Voor de kalender wordt er natuurlijk gekeken naar de Belgische en Nederlandse circuits die op iRacing beschikbaar zijn. Beginnen doen we in Spa-Francorchamps op 12 april, om dan 26 april te racen op het virtuele Magny-Cours. Voor de volgende ronde trekken we naar het noorden, meer bepaald Zandvoort op 10 mei. Voor de vierde ronde, op 31 mei, mogen de piloten zelf kiezen waar er gereden wordt en krijgt men keuze uit drie circuits: Hockenheim, Hungaroring of Oschersleben. Tot slot wordt het seizoen afgesloten op Circuit Zolder op 21 juni. Een kort seizoen, al is dit bewust gedaan. Maar als dit goed verloopt, bestaat er de mogelijkheid voor een langere editie.

Coen Klopman - Renault Clio RS
Coen Klopman - Renault Clio RS
Maar het racen zal op hoog niveau staan. Dat bewees de Media Day die onlangs georganiseerd is en waar Coen Klopman en James Armstrong met de overwinningen aan de haal gingen. Al kwamen Moons en co-commentator Thomas Leyssen ogen te kort, gezien er over heel het veld continu gevechten waren om plaatsen te verbeteren. Aangezien ze toen met 27 aan de start verschenen, wat zal dat geven als er 42 van deze pittige toerenwagens over het circuit razen, wat de uiteindelijke limiet zal worden voor het openingsseizoen. Als u wil deelnemen, kan u zich hier inschrijven. Maar wacht niet te lang, want alleen de eerste 42 inschrijvingen zijn zeker van een deelname.

Tot slot kan u op Autosport.be ook een verslag verwachten na elk race, in dezelfde stijl zoals u gewoon bent van zowel de Virtual Belcar als de Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup. Dan rest er ons alleen maar te succes te wensen aan de deelnemers, en dat de beste hun klasse moge winnen.Foto's: Hans Poelmans - Autosport.be Clio CupDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op dinsdag 28 maart 2023.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons