van der Horst

Autosport.be jaaroverzicht - Stint 14: Loix onbedreigd

Freddy Loix - Ford Focus WRC
Freddy Loix - Ford Focus WRC
Freddy Loix heeft ondanks zijn rijk gevulde carrière pas afgelopen seizoen zijn eerste Belgische titel gepakt. De manier waarop was indrukwekkend en dat verdient een plaats in ons jaaroverzicht. Akkoord, Loix beschikte over de beste wagen en meervoudig kampioen Tsjoen was in 2013 niet van de partij, maar de voormalige WRC-rijder eindigde met een maximale puntenscore en kon zich zelfs permitteren voor de twee laatste wedstrijden te passen wegens gebrek aan budget. Fast Freddy moest zelfs een overwinning in mindering brengen als schrap resultaat. Petje af.
Loix-Miclotte -Ford Focus WRC
Loix-Miclotte -Ford Focus WRC
In totaal kwam de BFO-rijder met zijn Ford Focus WRC zesmaal aan de start en werd evenveel keren de winnaar. Debackere en Verschueren werden in hun S2000 wagens respectievelijk tweede en derde terwijl naast Loix ook Verschueren, Pyck, Van Parijs, Fumal, De Cecco, Souppaert, Casier en Dilley hun respectievelijke Klasse wonnen.

Maar zoals Loix afgelopen seizoen het Belgisch rallywereldje domineerde zal in de toekomst niet meer kunnen. De wagens in Klasse 1 of WRC en Groep A-wagens zullen voortaan alleen nog punten pakken in het algemeen klassement en geen punten voor de Klasse. Vorig seizoen kreeg Loix nog voor een overwinning 10 punten en 10 punten voor de zege in de Klasse. Vanaf 2014 zal dit nog maximaal 10 punten zijn voor een algemene zege. En dat terwijl een wagen uit een lagere Klasse bvb 2de algemeen wordt en zijn Klasse wint een totaal van 18 punten zal scoren. Dat wil zeggen dat indien Loix ook de twee laatste wedstrijden had meegereden en gewonnen hij volgens de nieuwe regels ook kampioen was geworden, maar ditmaal met een voorsprong van amper zeven punten. Deze ingreep kwam er vooral om de kleinere Klassen een kans te geven mee te spelen voor de titel, terwijl de WRC-wagens quasi alle wedstrijden moeten winnen om een kans te maken op de algemene titel.

Opmerking: deze bijdrage maakt deel uit van het Autosport.be jaaroverzicht 2013.

Foto's: RIP/Degryse

 


Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 14 december 2013.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons