van der Horst

Azerbeidzjan: Onverwacht podium na chaotisch race einde

Sergio Pérez
Sergio Pérez
Max Verstappen leek op weg naar de zege in de GP van Azerbeidzjan wanneer op vier ronden van het einde van de race een achterband het begaf en de Nederlander in de muur belandde. De koersdirectie legde de race stil en deze werd een half uurtje later hervat met Sergio Pérez (Red Bull) op kop voor Lewis Hamilton (Mercedes) en Sebastian Vettel (Aston Martin). De Brit zet alles op alles neemt de beste start en lijkt de leiding te nemen, maar de remmen van de Mercedes doen het niet en Hamilton schiet rechtdoor en hervat de race helemaal achteraan. Perez wint voor Vettel en Pierre Gasly (AlphaTauri), een onverwacht podium alleszins.
Lewis Hamilton - Mercedes W12
Lewis Hamilton - Mercedes W12
De start van de GP van Azerbeidzjan verliep zonder grote incidenten en Charles Leclerc (Ferrari) nam de kop van op de pole voor Hamilton, Verstappen en Pérez. Al in in de tweede ronde ging Hamilton voorbij Leclerc en vijf ronden later deed Verstappen hetzelfde. Ook Pérez geraakte voorbij de Ferrari waarop Leclerc als eerste in de tiende ronde de pit opzocht voor nieuwe rubbers. Hamilton volgde het voorbeeld twee ronden later en ook de Red Bull’s volgden in de daarop volgende rondes, waarbij zowel Verstappen als Pérez voor Hamilton de baan opkwamen. Even reed Vettel aan de leiding tot ook hij binnenkwam en als zevende de race hervatte. Ondertussen reed Valtteri Bottas (Mercedes) rond op een anonieme tiende plaats.

Pierre Gasly - AlphaTauri AT02
Pierre Gasly - AlphaTauri AT02
Er veranderde weinig tot in de eenendertigste ronde de Aston Martin van Lance Stroll de muur in belandde na een klapband met natuurlijk een safety car periode als gevolg de tijd om de brokstukken op te ruimen. Met nog 15 ronden te gaan werd de race hervat met hetzelfde trio op kop, maar Vettel slaagde er in om voorbij Leclerc en Gasly te geraken en alzo de vierde positie in te nemen. Ondertussen zakte Bottas nog verder weg in het klassement. Terwijl Verstappen zeker leek van zege werd ook hij het slachtoffer van een klapband. Nadat Hamilton bij de herstart helemaal de mist inging kwam Sergio Pérez als winnaar over de finish voor Vettel en Gasly. Leclerc werd vierde en Lando Norris (McLaren) rondde de top vijf af. Fernando Alonso werd zesde met de Alpine, terwijl Yuki Tsunoda zich ditmaal in positieve zin liet opmerken en als zevende over de lijn kwam. Carlos Sainz (Ferrari), Daniel Ricciardo (McLaren) en Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) pakten de laatste punten.

Foto's: Red Bull Racing Honda, Mercedes-AMG Petronas Motorsport & Scuderia AlphaTauri
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Formule 1 op zondag 6 juni 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Grote Prijs van Azerbeidzjan.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons