van der Horst

Bahrein: Porsche wint race en titel na zinderende finale

Mark Webber was overduidelijk tevreden met zijn eerste wereldtitel
Mark Webber was overduidelijk tevreden met zijn eerste wereldtitel
Het leek Porsche voor de wind te gaan, na de pole gisteren lag de rijderstitel in Bahrein ogenschijnlijk gewoon voor het oprapen voor het trio Mark Webber, Brendon Hartley en Timo Bernhard, totdat hun Porsche 919 Hybrid #17 vroeg in de race in de problemen kwam. Hun rivalen in de Audi #7, zijnde André Lotterer, Benoît Tréluyer en Marcel Fässler, kwamen aan de leiding, maar een vijfde plaats redde uiteindelijk de meubelen voor het Porsche-trio in een geweldige seizoensafsluiter.
Start 6H Bahrein 2015
Start 6H Bahrein 2015
Tijdens het eerste uur was het verrassend niet de Audi #7 die in de aanval ging, maar net de zusterwagen met nummer 8. Nadat Lotterer/Tréluyer/Fässler zich een weg baanden voorbij de Porsche #18, kwamen ze even later aan de leiding omdat Timo Bernhard opeens traag onderweg was in de leidende Porsche. De bolide uit Stuttgart kampte met problemen met de motor en het hybride systeem, het team ging meteen aan de slag, maar zij keken al vroeg tegen een achterstand van maar liefst vier ronden aan.

Hartley, Webber en Bernhard zijn de WEC-kampioenen 2015
Hartley, Webber en Bernhard zijn de WEC-kampioenen 2015
Halverwege de wedstrijd kreeg de #8 Audi echter ook problemen, de remmen werkten niet optimaal meer en er dienden zich grote reparaties aan de ophanging aan. Het zorgde voor een zinderd duel tussen de Audi #7, die nu zicht had op de titel, en de #18 Porsche. Het was uiteindelijk laatstgenoemde die aan het langste eind trok, niet verrassend want de Porsche's zijn het hele seizoen al net dat tikkeltje sneller dan de Audi's. De beide Toyota's reden in mekaars spoor over de meet op de plaatsen drie en vier, de #2 van de afscheidnemende Alexander Wurz ging de kampioenenauto van vorig jaar vooraf.

Porsche Team -  Porsche 919 Hybrid
 
Porsche 919 Hybrid - Porsche Team
 
Porsche 919 Hybrid


G-Drive Racing Ligier
G-Drive Racing Ligier
In de LMP2-klasse pakte de #26 G-Drive Ligier van Sam Bird, Julien Canal en Roman Rusinov de titel in stijl door een nieuwe klassezege. Het was Bird die met nog een klein halfuur op de klok voorbij de KCMG Oreca-Nissan ging van rivalen Nick Tandy, Richard Bradley en Matt Howson.Manthey Racing Porsche 911 RSR
Manthey Racing Porsche 911 RSR
De zege in GTE-Pro was voor de #92 Manthey Porsche van Patrick Pilet en Fred Makowiecki, zij zorgden ervoor dat Porsche ook nog eens de constructeurstitel binnenhaalde in GTE. Ze begonnen het weekend nochtans met een achterstand van vier punten op Ferrari, dat met Bruni en Vilander nog wel een tweede plaats in de klasse vandaag kon binnenhalen. De rijderstitel is voor nog een Porsche-piloot, Richard Lietz, die genoeg had aan een vijfde plaats vandaag.

SMP Racing Ferrari 458 Italia
SMP Racing Ferrari 458 Italia
Ferrari kan zich troosten met de titel in GTE-Am, waar de honeurs naar Andrea Bertolini, Viktor Shaitar en Aleksey Basov in de #72 SMP Racing-bolide gingen. De zege in die klasse ging vandaag dan weer naar de van pole vertrokken Aston Martin #98 van Pedro Lamy, Paul Dalla Lana en Mathias Lauda.

--- Uitslag FIA WEC 6 Hours of Bahrein 2015 (PDF) ---

Foto's: Arne Simons & Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zaterdag 21 november 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Bahrain.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons