van der Horst

Bahrein: Emotionele dubbelzege voor Audi - Titel voor Porsche #2

Jarvis - di Grassi - Duval
Jarvis - di Grassi - Duval
Na 18 mooie seizoenen zette Audi vandaag in Bahrein met stijl een punt achter het LMP1-programma met een duidelijke 1-2 overwinning. Lucas di Grassi, Loïc Duval en Oliver Jarvis pakten meteen de leiding in de startnummer 8 en reden soeverein en zo goed als probleemloos naar de zege, op de hielen gezeten door de zusterwagen van André Lotterer, Marcel Fässler en Benoît Tréluyer. De Porsche #1 van Mark Webber, Brendon Hartley en Timo Bernhard vervolledigde het podium.
Start 6H Bahrein 2016
Start 6H Bahrein 2016
Minder geluk was er in de beginfase voor de zusterwagen van de leiders in het kampioenschap, Neel Jani, Marc Lieb en Romain Dumas. Jani kreeg net voor het einde van het eerste wedstrijduur een dreun mee van nota bene een andere Porsche, het KCMG-exemplaar uit de GTE-Am klasse, waardoor ze enkele ronden verloren voor de nodige reparaties. Zij eindigden uiteindelijk als zesde en laatste fabrieks-LMP1, maar doordat de Toyota met startnummer 6 ook niet verder kwam dan de vijfde plaats is de Porsche alsnog verzekerd van de titel.

Aston Martin #97 verloor een wiel maar kon terugkeren naar de pits
Aston Martin #97 verloor een wiel maar kon terugkeren naar de pits
De wedstrijd viel al vrij snel in zijn plooi, Audi was oppermachtig, al moest men op de winnende auto toch één keer de neus vervangen omdat men het opgeraapte rubber en vuil niet meteen kon van verwijderen. Toyota kon het hele weekend geen vuist maken en de Japanners zagen na Le Mans dus ook de WEC-titel aan hun neus voorbijgaan. Eén incidentje noopte de wedstrijdleiding tot de enige 'full course yellow' van de dag toen de Aston Martin #97 een wiel verloor.


G-Drive Racing Oreca
G-Drive Racing Oreca
In LMP2 lag de titel nog voor de wedstrijd al vast, die was voor de Signatech Alpine #36 van Gustavo Menezes, Stéphane Richelmi en Nicolas Lapierre. Zij werden vandaag derde, de winst was nog eens voor de G-Drive Racing Oreca #26 van Rene Rast, Roman Rusinov en Alex Brundle. Zij hielden op de meet een voorsprong over van een goeie zes seconden op de RGR Sport by Morand Ligier #43 van Bruno Senna, Ricardo Gonzalez en Felipe Albuquerque, waarbij we op het einde nog een mooi duel tussen Audi fabrieksrijders Rast en Albuquerque kregen voorgeschoteld. 

In GTE nam Ferrari al bij de start de leiding
In GTE nam Ferrari al bij de start de leiding
In GTE-Pro zetten kampioenschapsleiders Nicki Thiim en Marco Sörensen in de Aston Martin #95 de kroon op het werk door ook de laatste wedstrijd te winnen. De naaste belager van het Deense duo, de Ferrari #71 van Davide Rigon en Sam Bird, kwam vandaag niet verder dan de derde stek vlak achter hun teamgenoten Gianmaria Bruni en James Calado in het startnummer 51. Ferrari stelde dan weer wel de constructeurstitel veilig, met een marge van amper zeven punten op AMR.


Abu Dhabi Proton Racing - Porsche 911 RSR
Abu Dhabi Proton Racing - Porsche 911 RSR
De GTE-Am klasse werd al tijdens de wedstrijd beslist door motorpech voor de Aston Martin #98 van Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda. De titel viel zo in de schoot van de Ferrari #83 van Ferrodo, Collard en Aguas, ook zij tikten vandaag pas als derde aan en wel achter twee Porsche's. Het exemplaar van Abu Dhabi Proton Racing #88 van Al Qubaisi, Hennemeier Hansen en Long pakte de zege vóór de KCMG #78 van Reid, Henzler en Camathias.

Podium 6H Bahrein 2016
Podium 6H Bahrein 2016
Na afloop van de wedstrijd vormden enkele teams een erehaag voor Audi-sportchef Wolfgang Ulrich, die net als de hele crew en de piloten duidelijk geëmotioneerd raakte. "We sluiten met deze zege de deur voor Audi met een gouden sleutel" aldus Lucas di Grassi, die toegaf dat de stap van eenzitters naar LMP voor hem eerst moeilijk was maar nadien bloeide hij helemaal open. "Ik ga ook de momenten samen missen" aldus Marcel Fässler, "over welke momenten het dan gaat zullen sommigen hier wel weten", doelend op de aanwezige Audi piloten tijdens de persconferentie.

--- Uitslag FIA WEC 6 Hours of Bahrein 2016 (PDF) ---

Foto's: Georges De Coster & Arne SimonsSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zaterdag 19 november 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Bahrain.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons