van der Horst

Bahrein: Charles Leclerc wint de eerste race van het seizoen

Charles Leclerc
Charles Leclerc
Het Formule 1-seizoen is officieel begonnen met een race vol chaos en een Ferrari 1-2. Charles Leclerc won, voor teamgenoot Carlos Sainz. Zevenmaal wereldkampioen Lewis Hamilton vervolledigde het podium voor Mercedes. Beide Red Bull-rijders hadden motorproblemen in de laatste ronden en konden de race niet uitrijden. De terugkerende Kevin Magnussen schonk het Haas F1 Team met een vijfde plaats zijn beste resultaat ooit.
  • De Swert Opticiens
Start GP Bahrein 2022
Start GP Bahrein 2022
De eerste race van het seizoen begon zonder al te veel problemen. Leclerc kon gemakkelijk wegrijden van een jagende Verstappen en ook voor de rest van het deelnemersveld verliep alles zonder problemen. Eén ding was wel duidelijk: de rijders kunnen elkaar goed volgen en de teams zijn aan elkaar gewaagd. Dat was ook zichtbaar op het circuit. Gedurende de hele race noteerden we een rist inhaalmanoeuvres. Deze  verliepen echter niet altijd even 'clean'. Esteban Ocon (Alpine) tikte Mick Schumacher (Haas F1 Team) aan, waardoor de Duitser spinde. Deze laatste kon gelukkig de wagen weer onder controle krijgen, waardoor hij slechts één plaats verloor.

Lewis Hamilton was de eerste die de pits indook. In de twaalfde ronde koos de Brit voor harde banden. Niet veel later volgde teamgenoot George Russell. De rest van de top tien koos echter voor de zachte band, waardoor de rangorde ongewijzigd bleef.

Charles Leclerc - Ferrari 1-75
Charles Leclerc - Ferrari 1-75
In ronde zeventien probeerde Max Verstappen Leclerc het vuur aan de schenen te legen, maar de Monegask sneed de huidige wereldkampioen af in bocht vier. Verstappen probeerde het de volgende ronde opnieuw, maar verremde zich waardoor hij het duel moest staken. Red Bull probeerde de Italiaanse renstal op strategie in te halen. Zo pitte het team Verstappen drie keer, maar tevergeefs. Ferrari was vandaag beter zowel op het circuit als in de pits.

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Met nog elf ronden te gaan, kwam er een virtuele safety car. De Alpha Tauri van Pierre Gasly vatte vuur, waardoor de Fransman snel de wagen moest springen. De FIA besloot de safety car te laten uitrijden, wat verschillende rijders de kans gaf om opnieuw de pits in te duiken. Met nog 6 ronden te gaan, werd de race hervat. Verstappen, die over de radio klaagde over problemen met zijn stuur, kon Leclerc niet volgen. Wat later, moest de Red Bull-rijder wellicht door problemen met de benzinetoevoer opgeven, waardoor de huidige wereldkampioen puntenloos  richting tweede afspraak trekt. Ook teamgenoot Sergio Perez haalde het einde van de wedstrijd niet. De Mexicaan moest zijn derde podiumplek verdedigen tegen Hamilton. In de eerste bocht van de laatste ronde spinde de Red Bull-rijder echter door een vastgelopen motor. Red Bull verlaat Bahrein dus met nul punten.

Kevin Magnussen
Kevin Magnussen
Dé verrassing van de dag is Haas F1 Team. Kevin Magnussen reed comfortabel naar de vijfde plek en ook Mick Schumacher deed het goed. De jonge Duitser werd elfde. Een groot verschil met P19, zijn vaste positie in 2021. In de achterhoede zaten enkel verrassende namen. Naast Aston Martin en Williams, had ook McLaren het erg zwaar. Daniel Ricciardo (McLaren) streed vooral met Nicholas Latifi (Williams). Geheel onverwacht, na de goede tijden in de voorseizoenstesten in Spanje enkele weken geleden. Ook Lando Norris kon niet veel betekenen voor het team uit Woking. Uiteindelijk werd het duo vijftiende en zestiende respectievelijk. 

Nico Hulkenberg (Aston Martin) - die de met corona geïnfecteerde Sebastian Vettel verving - kon niet mee met de huidige garde. De Duitser eindigde als laatste. Teamgenoot Lance Stroll werd twaalfde.

De volledige resultaten vindt u hier. De volgende F1-race is al in zicht met komend weekend de Grote prijs van Saoedi-Arabië.

Foto's: Georges De Coster



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons