van der Horst

GP Bahrein: Hamilton wint nipt in spannend slot

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton (Mercedes) heeft de Grote Prijs van Bahrein gewonnen. De Brit kwam met 0,7 seconden voorsprong op Max Verstappen (Red Bull Racing) over de finish. Valtteri Bottas (Mercedes) eindigde een halve minuut verderop na een extra pitstop om de snelste ronde neer te zetten, op de derde plek. McLaren-rijder Lando Norris greep net naast het podium terwijl Sergio Perez tijdens zijn eerste race voor Red Bull Racing vijfde werd nadat hij vanuit de pitlane gestart was.
  • LTF
Tijdens de formatieronde viel Sergio Perez stil op het laatste rechte stuk waardoor er een extra opwarmingsronde nodig was. Net wanneer de marshalls Perez' wagen wilden wegduwen, kreeg de Mexicaan de Honda-motor terug aan de praat en vatte hij vervolgens post op het einde van de pitlane. Bij de start raakte iedereen goed weg en slaagde polesitter Max Verstappen erin zijn eerste plek te verzilveren. Charles Leclerc (Ferrari) was goed gestart en kon de derde plaats van Valtteri Bottas overnemen. In de derde bocht spinde Haas-rijder Nikita Mazepin de vangrail in, wat de safety car op de baan bracht.

Start van de race
Start van de race
Ook bij de herstart op het einde van ronde drie kon Verstappen op P1 blijven. Enkele bochten verderop moesten de rijders opnieuw van het gas. Pierre Gasly (Alpha Tauri) raakte de achterkant van Daniel Ricciardo (McLaren) en verloor daarbij zijn voorvleugel. Er werd een virtuele safety car geactiveerd om de baan brokstukkenvrij te maken. Bij de herstart in ronde vijf maakte Bottas meteen jacht op Leclerc en één ronde later kon de Fin zijn derde plaats terug inpalmen. Ook Lando Norris (McLaren) kon twee ronden verderop de Monegaskische Ferrari-rijder passeren.

De race kreeg een andere wending toen Lewis Hamilton al op het einde van ronde dertien zijn eerste pitstop maakte. De Brit reed iets minder dan twee seconden achter onze noorderbuur, dus er werd verwacht dat Verstappen één ronde later diens voorbeeld ging volgen om te vermijden dat Hamilton hem via de pitstop kon inhalen. Red Bull besloot Verstappen echter nog tot ronde zeventien buiten te laten. De Nederlander kwam 6,6 seconden achter de wereldkampioen terug de baan op, maar wel opnieuw op het medium rubber, in tegenstelling tot het harde rubber van Hamilton.

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Amper vijftien ronden na zijn eerste pitstop werd Hamilton alweer binnen geroepen voor zijn tweede en laatste stop. Verstappen had op dat moment het gat tot 1,6 seconden gereduceerd. Een vers setje harde banden moest het deze keer bijna dertig ronden volhouden. Verstappen kwam zo terug aan de leiding en reed nog elf ronden door om na zijn finale pitstop 8,8 seconden na Hamilton de baan op te komen. De Red Bull-rijder begon de kloof onmiddellijk te dichten en in ronde vijftig bedroeg de achterstand nog twee seconden. Vanaf ronde 52 had Verstappen DRS en één ronde later slaagde hij erin om de Brit in te halen in bocht vier. Hij ging hierbij echter te wijd waardoor het inhaalmanoeuvre buiten de toegestane baanlimieten plaatsvond. Verstappen liet Hamilton terug voorbij, maar kon uiteindelijk de regerende wereldkampioen niet meer inhalen.

De strijd om de overwinning ging enkel tussen deze twee rijders, maar verderop kregen we ook veel mooie inhaalacties te zien. Het lijkt erop dat de wagens allemaal dichter bij elkaar zitten en dat zorgde voor een spannende race, niet alleen vooraan. Valtteri Bottas ging twee ronden voor het einde nog de pits binnen voor nieuwe banden zodat hij het extra punt voor de snelste ronde kon behalen. Zijn derde plaats kwam hiermee niet in het gedrang.

Lando Norris sloot aan met een knappe vierde plaats, terwijl Sergio Perez een hele puike inhaalrace reed en vijfde werd. Ferrari heeft vooruitgang geboekt en kon beide wagens in de punten krijgen, met Leclerc op P6 en Sainz op P8. Tussen hen finishte Ricciardo, die bewees dat McLaren opnieuw sterk zal zijn dit jaar. Nieuwkomer Yuki Tsunoda kon twee punten scoren tijdens zijn debuut voor Alpha Tauri en Aston Martin kon zijn eerste punt verzilveren met een tiende plaats van Lance Stroll.

Fernando Alonso (Alpine) maakte zijn comeback in de F1, maar moest in de 33ste ronde opgeven omdat zijn remmen oververhit waren. Sebastian Vettel (Aston Martin) startte achteraan de grid maar boekte ook vooruitgang in de race. Een minder snelle strategie en een spin toen hij achteraan de wagen van Esteban Ocon (Alpine) reed, deden hem pas vijftiende worden.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Bahrein 2021

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:32:03.897
2.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+0.745s
3.Valtteri BottasMercedes+37.383s
4.Lando NorrisMcLaren Mercedes+46.466s
5.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+52.047s
6.Charles LeclercFerrari+59.090s
7.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+66.004s
8.Carlos SainzFerrari+67.100s
9.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda+85.692s
10.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+86.713s
11.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+88.864s
12.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
13.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
14.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
15.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+1 ronde
16.Mick SchumacherHaas+1 ronde
17.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri HondaDNF
18.Nicholas LatifiWilliams MercedesDNF
19.Fernando AlonsoAlpine F1 TeamDNF
20.Nikita MazepinHaasDNF


Foto's: Mercedes AMG-Petronas, Red Bull Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Rutger Vanhee in Formule 1 op zondag 28 maart 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons