van der Horst

Bahrein: Porsche verslaat nipt Toyota voor de pole

Porsche 919 Hybrid
Porsche 919 Hybrid
André Lotterer, Neel Jani en Nick Tandy wachten nog steeds op een eerste seizoenszege maar ze hebben hun raceweekend alvast perfect ingezet door vanavond de pole te veroveren voor de 6 Hours of Bahrain. Jani en Tandy's gemiddelde tijd was met een 1:39.383 een goeie twee tienden van een seconde beter dan de Toyota #7 van Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopez. Zij startten morgen als tweede.
André Lotterer
André Lotterer
Op de tweede rij vinden we respectievelijk de tweede Porsche en Toyota, de wagens zijn dus aan mekaar gewaagd hoewel men eerst bij Porsche niet optimistisch was over de kansen dit weekend. Vermits de 919 Hybrid aan zijn laatste wedstrijd begint en de titels al op zak zijn beschikt de auto niet meer over updates. De Toyota werd wel doorontwikkeld maar de Japanners kwamen dus nipt tekort voor de pole, de race van morgen kan natuurlijk een ander verhaal zijn daar ook de bandenslijtage ongetwijfeld een doorslaggevende rol zal gaan spelen.

Signatech Alpine A470 - Gibson
Signatech Alpine A470 - Gibson
De Signatech Alpine #36 van Nicolas Lapierre, Gustavo Menezes en André Negrao pakte de pole in LMP2 en hield zo de twee nog voor de titel vechtende concurrenten af. De Jackie Chan DC Racing #38 (Laurent, Jarvis, Tung) haalde het uiteindelijk van de Vaillante Rebellion #31 (Canal, Prost, Senna). De titelrivalen mogen wel als tweede en derde aan de wedstrijd beginnen, die overigens gepland staat om 14u Belgische tijd.

Sam Bird en Davide Rigon
Sam Bird en Davide Rigon
In GTE Pro ging de pole naar Ferrari, Davide Rigon zette de AF Corse-bolide al bovenaan in het eerste deel van de kwalificatie waarna teamgenoot Sam Bird het werk afmaakte. Zij hielden vier Britten op afstand zijnde Darren Turner en Jonny Adam (Aston Martin #97) en Andy Priaulx en Harry Tincknell (Ford GT #67). De leider in het kampioenschap, de AF Corse Ferrari #51 van Pier Guidi en Calado, verzekerde zich van de vier startplaats. Hun directe concurrenten, de Porsche #91 van Lietz en Mackowiecki, reden pas de zesde tijd. Alles ligt nog open in het kampioenschap want zowel de vanop de pole vertrekkende Ferrari van Rigon en Bird als de Ford van Priaulx en Tincknell maken nog een mathematische kans op de titel.

De Aston Martin #98 van Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda tot slot was wederom de primus in GTE Am. De Clearwater Racing Ferrari #61 verzekerde zich eveneens van een plaatsje op de eerste startrij.

--- Uitslag Kwalificatie FIA WEC Bahrein 2017 (PDF) ---

Foto's: Arne Simons & Georges De CosterDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op vrijdag 17 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Bahrain.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons