van der Horst

Bahrein: Toyota klopt Porsche voor de zege - Ferrari domineert GTE

Podium FIA WEC 6H Bahrein 2017
Podium FIA WEC 6H Bahrein 2017
Toyota is er vanavond in Bahrein in geslaagd Porsche te verslaan voor de zege in de laatste wedstrijd van de 919 Hybrid. De startnummer 8 van Sébastien Buemi, Anthony Davidson en Kazuki Nakajima was in de race intrinsiek sneller dan de nochtans van pole vertrokken Porsche #1. Timo Bernhard, Earl Bamber en Brendon Hartley kwamen in hun 919 Hybrid een ronde tekort en eindigden tweede, nadat beide LMP1-zusterwagens onderweg pech kenden.
Toyota TS050 Hybrid - Porsche 919 Hybrid
Toyota TS050 Hybrid - Porsche 919 Hybrid
Zowel Toyota als Porsche verloren namelijk een auto in de strijd om de zege na contact met een GTE-Porsche. Luttele minuten voor halfweg maakte de pas in de Toyota #7 ingestapte Kamui Kobayashi contact met de Porsche #92 van Michael Christensen in de tweede bocht. Meteen kwam er een full course yellow om de Duitse bolide te takelen, Kobayashi kon nog naar de pits maar verloor twee ronden omdat er de nodige reparaties dienden te gebeuren.

De botsing tussen de beide Porsche's in de eerste bocht
De botsing tussen de beide Porsche's in de eerste bocht
Met nog twee uur op de klok verging de Porsche #1 ongeveer hetzelfde lot, Nick Tandy botste met de Gulf Racing Porsche #86 uit de GTE Am-klasse en liep daarbij een lekke band op. De Brit werd door de koersdirectie aangeduid als de schuldige van het incident en moest daar dan ook nog eens een stop-and-go penalty voor uitvoeren. Die eerste zege in een Porsche ziet André Lotterer dus ook aan zich voorbij gaan, ook teamgenoten Neel Jani en Tandy zelf blijven daardoor dit seizoen zonder overwinning.

Vaillante Rebellion Racing - Oreca 07
Vaillante Rebellion Racing - Oreca 07
De grootste strijd voor de titel speelde zich vanavond echter af in de LMP2-klasse. Julien Canal, Nicolas Prost en Bruno Senna haalden niet alleen de zege binnen in hun Vaillante Rebellion #31 maar ook de titel door de Jackie Chan DC Racing Oreca #38 te verslaan. De bemanning bestaande uit Ho-Pin Tung, Oliver Jarvis en Thomas Laurent finishte nog wel als tweede op een goeie tien seconden maar dat was dus net niet genoeg voor de titel. De zuster-Vaillante Rebellion #13 van Beche, Heinemeier Hansson en Piquet Jr. mocht ook mee naar het podium.

Gevecht in GTE Pro tussen Ferrari en Porsche
Gevecht in GTE Pro tussen Ferrari en Porsche
In GTE Pro haalden kampioenschapsleiders Alex Pier Guidi en James Calado de titel in stijl binnen door bijna de ganse wedstrijd op kop te rijden. Helemaal op het einde gaven ze de zege nog aan de van pole vertrokken Ferrari van Davide Rigon en Sam Bird, die het hele weekend al in functie van de zusterwagen reden. Fred Mackowiecki en Richard Lietz (Porsche #91) kwamen als vierde binnen en zien dus de rijderstitel aan zich voorbij gaan.

Aston Martin Vantage
Aston Martin Vantage
Pedro Lamy, Mathias Lauda en Paul Dalla Lana waren opnieuw de primus in GTE Am in hun Aston Martin #98 en het drietal verzekerde zich hiermee van de rijderstitel. Het trio had al de leiding in het kampioenschap maar de dichtste concurrent, de Dempsey-Proton Racing Porsche van Christian Reid, Matteo Cairoli en Marvin Dienst, kon vanavond niet beter doen dan de vierde plaats.

--- Uitslag FIA WEC 6 Hours of Bahrain 2017 (PDF) ---

Foto's: Georges De Coster & Arne SimonsDit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in FIA World Endurance Championship op zaterdag 18 november 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Bahrain.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons