van der Horst

Bakoe: Bottas voert nieuwe dubbelzege Mercedes aan

Valteri Bottas & Lewis Hamilton
Valteri Bottas & Lewis Hamilton
Vier dubbelzeges om het Formule 1-seizoen te openen, nog nooit eerder domineerde een team op die manier de openingsfase van het wereldkampioenschap. In Bakoe was de overwinning voor de tweede keer dit seizoen voor de Fin Valtteri Bottas, die de leiding in de WK-tussenstand overneemt van zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Sebastian Vettel mocht mee op het podium, maar kon geen vuist maken tegen beide Zilverpijlen.
Valteri Bottas - Mercedes
Valteri Bottas - Mercedes
Valtteri Bottas moest even terugdenken aan de start van de Grote Prijs van China toen de lichten in Bakoe gedoofd werden. Teamgenoot Lewis Hamilton nam een betere start, bleef twee bochten zij aan zij, maar moest nadien toch het onderspit delven. De tweede overwinning van de Finse Mercedes-rijder zou niet meer bedreigd worden, waardoor Bottas opnieuw één punt meer heeft verzameld dan zijn teamgenoot, een erfenis van de snelste wedstrijdronde tijdens de openingsrace in Melbourne.

Sebastian Vettel - Ferrari SF90
Sebastian Vettel - Ferrari SF90
Wie halfweg inpikte, zag de Ferrari van Charles Leclerc verrassend beide Mercedes achter zich houden, maar de jonge Monegask was met de mediumband van Pirelli aan de Grote Prijs van Azerbeidzjan begonnen en had nog geen pitstop gemaakt. Misschien was het wel een wanhopige poging van de Scuderia om Sebastian Vettel dichterbij te laten komen op zijn tegenstanders, maar veel weerwerk kon Leclerc niet bieden eens Bottas en Hamilton onder zijn achtervleugel hadden postgevat. De pechvogel van de kwalificatiesessie kwam iets later naar de pitlane om vier zachte banden te laten monteren en moest afrekenen met Red Bull-rijder Pierre Gasly - die uitviel met versnellingsbakproblemen - om uiteindelijk vijfde te kunnen worden. Het punt voor de snelste wedstrijdronde ging eveneens naar de man met startnummer 16.

Daniel Ricciardo - Renault RS19
Daniel Ricciardo - Renault RS19
In een wedstrijd die gewoonlijk voor de nodige brokken en neutralisaties zorgt, was het enige vermeldenswaardige incident de (heel bizarre) aanrijding tussen Daniil Kvyat (Toro Rosso) en Daniel Ricciardo (Renault). Beide rijders gingen na een rechtstreeks duel rechtdoor in de derde bocht, zonder elkaar te raken, maar toen de Australiër zijn RS19 in achteruit schakelde om zijn weg te vervolgen, vergat hij de jonge Rus in zijn achteruitkijkspiegels op te merken. Het gevolg was een dubbele opgave. Renault had opnieuw bitter weinig om over te juichen, want Nico Hülkenberg werd pas veertiende, op een ronde van de winnaar.

Podium GP Azerbeidjan
Podium GP Azerbeidjan
Euforie was er wel voor McLaren, dat licht aan het einde van de tunnel lijkt te zien, met de zesde en zevende plaats voor Carlos Sainz en Lando Norris. De enige 'middenvelder' die beter deed, was Sergio Perez in zijn Racing Point. Ook de tweede rijder van het gewezen Force India, de Canadees Lance Stroll, eindigde als negende binnen de punten. Het laatste punt was voor de Alfa Romeo van Kimi Raïkkönen, die door een niet-reglementaire voorvleugel uit de pitlane was gestart.

De F1-karavaan zet koers richting Europa, met de Grote Prijs van Barcelona over twee weken. Kan Ferrari eindelijk spanning brengen op een circuit waar het de wintertesten domineerde? Laat het ons hopen...


 


Uitslag Race F1 Grote Prijs van Azerbeidzjan 2019

#RijderTeamResultaat
1.Valtteri BottasMercedes51 ronden in 1:31:52.942
2.Lewis HamiltonMercedes+1.524s
3.Sebastian VettelFerrari+11.739s
4.Max VerstappenRed Bull Racing Honda+17.493s
5.Charles LeclercFerrari+69.107s
6.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+76.416s
7.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+83.826s
8.Lando NorrisMcLaren Renault+100.268s
9.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+103.816s
10.Kimi RäikkönenAlfa Romeo Racing Ferrari+ 1 ronde
11.Alexander AlbonScuderia Toro Rosso Honda+ 1 ronde
12.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+ 1 ronde
13.Kevin MagnussenHaas+ 1 ronde
14.Nico HülkenbergRenault+ 1 ronde
15.George RussellWilliams Mercedes+ 2 ronden
16.Robert KubicaWilliams Mercedes+ 2 ronden
17.Pierre GaslyRed Bull Racing HondaDNF
18.Romain GrosjeanHaasDNF
19.Daniil KvyatScuderia Toro Rosso HondaDNF
20.Daniel RicciardoRenaultDNF

 



  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons