van der Horst

Baku: Vanthoor en Ramos winnen kwalificatierace - Götz kampioen

Start Qualifying Race
Start Qualifying Race
Onze landgenoot Laurens Vanthoor haalde vanochtend vroeg samen met César Ramos al de vierde zege van het jaar in een kwalificatierace binnen dankzij een sterke pitstop van het WRT-team. Het is echter Maximilian Götz in de HTP Motorsport Mercedes die de rijderstitel op zijn palmares mag bijschrijven. Zijn grootste concurrenten Jeroen Bleekemolen en Hari Proczyk lagen op koers voor een mooie tweede plaats maar kenden in de eindfase problemen met hun Grasser Racing Team Lamborghini.
Grasser Racing - Lamborghini Gallardo FL2
Grasser Racing - Lamborghini Gallardo FL2
Het krappe stratencircuit in Azerbeidjan zorgde voor een erg chaotische start, de kopgroep kwam nog vrij probleemloos weg maar halverwege de eerste ronde vielen er rake klappen in het middenveld. De #76 Schuberth BMW van Dominik Baumann en de #85 HTP Motorsport Mercedes van onze Noorderbuur Stef Dusseldorp zaten middenin het geharrewar en beëindigden meteen hun race in de muur. Na de herstart behield de van pole vertrokken Stéphane Ortelli de leiding voor zijn WRT-teamgenoot Vanthoor, Bleekemolen volgde als derde terwijl Andy Soucek in de Aston Martin reeds bij de start voorbij de Boutsen-Ginion McLaren van Frédéric Vervisch was geraakt.

Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra #1
Belgian Audi Club Team WRT - Audi R8 LMS ultra #1
Slecht nieuws voor kampioenschapsleider Götz toen even later zijn teamgenoot Maximilian Buhk een stuk van de achtervleugel reed tegen één van de betonnen muren in Baku. De balans van de Mercedes was meteen verstoord en een goede klassering was helaas voor hen vanaf dan niet meer mogelijk, zij finishten uiteindelijk als negende. Bij het buitenrijden na de verplichte pitstop namen hun grootste titelconcurrenten, Bleekemolen en Proczyk, zelfs de leiding in de wedstrijd. De banden op de Audi van Ramos waren echter al beter op temperatuur en de Braziliaan nam alsnog de leiding over.

HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
HTP Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3
Tijdens de laatste tien minuten kantelden de titelkansen echter opnieuw; de Lamborghini op de tweede plaats leek vooraan wel uit elkaar te vallen. Bleekemolen, die de eerste stint voor zijn rekening had genomen, wijtte dat aan de hoge kerbstones in Baku die voor enorme vibraties zorgen. De Italiaanse bolide viel terug naar de vierde plaats en wanneer vervolgens op vijf minuten van het einde de koersdirectie hen binnenriep om het euvel te repareren, kon Götz de titel alsnog beginnen vieren.

Götz - Buhk
Götz - Buhk
"Eerst en vooral moet ik mijn team bedanken en natuurlijk Maxi Buhk, maar ook Nico Verdonck," zei de kersverse kampioen achteraf. "Wanneer Buhk zijn pitstop maakte zag ik dat een groot deel van zijn achtervleugel ontbrak en er schade was aan de achterkant. De wagen draaide zeer vreemd en er stond bovendien een harde wind op de rechte stukken. Ik probeerde te overleven en een goede uitgangspositie te verwerven voor de Main Race, waar we nog wat prijzengeld willen ophalen." 

Beechdean AMR - Aston Martin V12 Vantage GT3
Beechdean AMR - Aston Martin V12 Vantage GT3
Johnny Adam tikte in de Aston Martin die hij deelt met Soucek uiteindelijk als tweede aan, gevolgd door nog twee WRT Audi's; het exemplaar van Ortelli en Richelmi ging dat van Ide en Rast vooraf. Drie WRT Audi's op de eerste twee startrijen van de hoofdrace dus, die straks om 10u55 op gang wordt geschoten.



Blancpain Sprint Series-kampioen Maximilian Götz
Blancpain Sprint Series-kampioen Maximilian Götz
Indien Vanthoor de algemene Blancpain GT Series titel nog wil binnenhalen moet hij een achterstand van 15 punten goedmaken op Maxi Buhk. Als Vanthoor opnieuw wint dan dienen Buhk en Götz op te rukken van P9 naar P3. "Alles is nog mogelijk in de Main Race," aldus Vanthoor. "We kunnen alleen maar proberen te winnen en dan hangt het af van wat zij doen, het ligt niet volledige in onze handen. De Aston is snel en start naast ons, dus we zullen moeten pushen."


Foto's: Vincent Wouters & Georges De Coster



Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT Sprint op zondag 2 november 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Baku World Challenge.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons