van der Horst

Bandenproblematiek nekt landgenoten op wereldkampioenschap OK en OK-J

Podium OKJ
Podium OKJ
Kean Nakamura en Tuukka Taponen zijn de nieuwe wereldkampioenen karting in de OK-J en OK klasse. Op het circuit van Campillos haalden de Japanner en de Fin hun gram, in twee verregende finales. Onze landgenoten trokken met ambities naar het WK in Spanje, maar keerden van een kale reis terug. Opnieuw kon bandenleverancier MG Tires geen gelijkwaardige banden produceren, een probleem dat ondertussen al geruime tijd gekend is, jammer genoeg.
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
De snelste tijd in de laatste vrije training deed het beste vermoeden voor Ean Eyckmans. Met een vers setje banden trok de Kosmic Kart fabrieksrijder vol vertrouwen naar de kwalificaties maar die draaiden uit op een sisser. Zoals dit jaar nog gebeurde, met tal van andere rijders, bleek het setje banden niet op het niveau dat wereldkampioenschap waardig is. Eyckmans was maar liefst drie tienden trager dan zijn snelste tijd in de laatste training, wat resulteerde in een 36e plaats. 
Ook Douwe Dedecker kampte met hetzelfde bandenprobleem. Met amper een zevenstigste tijd in de kwalificaties stond de jonge Limburger een loodzware taak te wachten. 
OK-Junioren: Freddie Slater man van de wedstrijd, titel voor Nakamura.
Douwe Dedecker
Douwe Dedecker
Dedecker zou net niet slagen in zijn opzet. Na enkele knappe reeksen belandde hij op P42 en dat bleek net niet genoeg voor een plaats in de finale. Ook Ean Eyckmans kon heel wat plekken goed maken, meer nog, de Kempenaar mocht als elfde aan de finale beginnen. In die finale probeerde Freddie Slater zijn stunt van vorig jaar te herhalen. Ook toen, in Portugal, regende het pijpenstelen in de finale en dat bracht het Slater de wereldtitel. Slater moest van ver komen, na een uitvalbeurt in één van de reeksen toen een steen zijn remsysteem doorboorde. Slater maakte maar liefst 12 plaatsen goed en won de finale met 4,7 seconden voorsprong. Het leek een indrukwekkende stunt te worden van de Brit, maar het draaide uit op een anticlimax. De Ricky Flynn Motorsport rijder kreeg namelijk vijf seconden tijdstraf voor een klikbumper, opgelopen na contact met een tegenstander. Hij komt zo drie hondersten tekort voor de wereldtitel die naar de Japanner Kean Nakamura gaat. Niet onverdiend overigens want ook Nakamura reed een prima inhaalrace waarin hij zeven plaatsen goedmaakte. Slater werd dus tweede, Anatoly Khavalkin derde. Ean Eyckkmans incasseerde ook een klikbumper, die hem vijf seconden straf opleverde. Hij sluit zijn WK zo af op een zestiende plaats, komende van P36 in de kwalificaties kan hij alsnog terugblikken op een mooi WK.
OK: Tuuka Taponen ijzersterk
Podium OK
Podium OK
De Fin Tuuka Taponen was vandaag afgetekend de beste in de OK klasse. Taponen, uitkomend op een Tony Kart, vertrok in de finale als vijfde en had evenveel rondjes nodig om de leiding over te nemen van Rafael Camara. De Braziliaan zou even later ook uitvallen met technische problemen, wat Taponen onbezorgd naar de zege deed rijden. Onze enige landgenoot, Lorens Lecertua haalde de finale niet. 

Foto: Vroom kart, Ean Eyckmans & Douwe Dedecker



Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 31 oktober 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons